Няма ограничения за газовите уредби


  Wednesday 16 July 2008 - 13:05:20 | Root Admin


Няма ограничения за газовите уредби

15.07.2008 / 19:58 bTV

По неофициални данни 30% от автомобилите в България са пригодени да работят на пропанбутан или метан.
Собствениците на автомобилите с газови уредби могат да бъдат спокойни, засега. Няма европейска директива, която да забранява ползването им у нас от догодина.

Въпросната директива Е115 относно газовите уредби, е пожелателна, а не задължителна. Някои европейски държави като Германия и Холандия вече я спазват. За останалите е препоръчително да я въведат до 2009 г.

Основна цел на директивата е да бъдат намалени вредните емисии на Стария континент.

Пропанбутанът и метанът са сред предпочитаните алтернативни източници на енергия освен заради по-ниската си цена и заради по-екологично чистото си изгаряне. На практика директивата далеч не забранява монтирането на газови уредби.

За да си изясним европейските стандарти, се обърнахме към асоциацията, която обединява сервизите и вносителите на автомобилно газово оборудване в България.

"Това нещо не касае клиента. Това нещо касае по-скоро завода производител на газови уредби и съответно сервиза, който монтира системата. Сервизът, който монтира системата, издава съответния сертификат, който идва от завода производител, че автомобилът със съответната газова уредба отговаря на определените екологични норми - Евро 4 и с определеното количество изгорели газове", посочи инж. Георги Илиев, председател на асоциация "Автогаз 2000". На въпрос какво ще стане със старите автомобили, които са със стари газови уредби, той отговори: "По всяка вероятност това ще остане заварено положение до свършване ресурса на автомобила'.

Не само ние българите, а и другите европейци преправят автомобилите си. За последната година търсенето на системи за алтернативни горива в Европа се е повишило два пъти. Най-популярни са те в Италия, Полша и Холандия, а през последната година и в Германия. В някои страни държавата помага за инсталирането им. Например в Италия, където да си сложиш газов инжекцион струва 2,000 евро, държавата ти дава 650 от тях.

И без държавна помощ, по неофициални данни 30% от автомобилите в България са пригодени да работят на пропанбутан или метан. Най-вероятно през тази година процентът им рязко ще се повиши.


Категории новини