Прототипът на електрически автомобил Opel Ampera - на собствен ход до авто- изложение в Женева


  петък 26 февруари 2010 - 14:28:53 | Vesko1

Първият прототип на Ampera днес бе зареден с електричество за първи път от инсталираната наскоро станция в централата на Opel.
opel_ampera_a264252.jpgЕлектромобилът с удължен автономен пробег Ampera ще използва енергията от литиево-йонната акумулираща батерия с капацитет 16 кВтч, за да направи първото си пътуване от 600 километра от Рюселсхайм, Германия до автомобилното изложение в Женева, Швейцария без никакви емисии на CO2.
Зад волана на автомобила ще бъде Директора на отдела за внедряване на електрическите автомобили на Opel/Vauxhall Герардо Корсини. “Наистина с нетърпение очаквам да измина първите мили с първия ни прототип на Ampera по време на този „девствен” тест по обществените пътища,” сподели Корсини. “С моментален електрически въртящ момент 370 Нм под десния ми крак пътуването ми до Женева обещава да бъде много интересно и в почти пълна тишина."
След като бъдат изминати около 60 километра и батерията се изтощи, двигателят с вътрешно горене на борда на Ampera ще започне да произвежда необходимата енергия за останалата част от пътуването.
Електромобилът ще трябва да открие станция с възможност за зареждане с електричество, където ще престои няколко часа за зареждане на батерията преди да продължи пътуването си. При всички случаи Ampera ще може да се движи без вредни емисии и без ограниченията, които конвенционалните лектромобили имат. Тя може да измине без прекъсване над 500 километра преди отново да бъде включена за зареждане в домакинската електрическа мрежа или заредена с бензиново гориво. Дългото пътуване на прототипа от Рюселсхайм до Женева ще покаже, че четириместната Ampera с четири врати може да бъде основен автомобил в едно семейство, готов да отиде навсякъде и по всяко време. Серийното производство на Opel/Vauxhall Ampera е планирано да стартира в края на 2011 година.
Блогърите на Opel ще придружат Ampera по време на първия й дълъг тест в реални пътни условия. Тестът ще започне в 9:30 сутринта в неделя, 28 февруари, а в блогът ще бъдат публикувани периодично данни за пътуването до Женева, които ще се обновяват до 3 март – денят преди официалното откриване на автомобилното изложение. Адресите на блога са: