ЯСЕН ПОПОВ И НИКОЛА ПОПОВИ ПОВЕЖДАТ В ПЪРВИЯ ЕТАП ОТ РАЛИ ХЕБРОС


  Saturday 31 May 2008 - 01:41:54 | Root Admin

ПЪРВОТО участие на създаденият преди три дни нов отбор на М-Тел Рали Тим Ясен Попов/Никола Попов (Мицубиши Лансър Ево 9) започна с категорична победа. Двамата Попови спечелиха откриващия първи етап от рали Хеброс, завършвайки с време от 2:15.8 мин за 3.4 км суперспециален етап. Попови не само бяха най-бързи на трасето на Коматевския възел, но и обраха аплодисментите на огромната публика, събрала се около шосето.
Попов и Попов се наложиха с 0.7 сек срещу тандемът на Рено Рейсинг Тим Румен Дунев/Христо Христов (Рено Клио S 1600), които записаха 2:16.5 мин. Националният шампион в клас А6 за миналата година раздели второто място със състезателите на Приста Ойл Рали Тим Крум Дончев/Стойко Вълчев (Субару Импреза WRX N14) постигайки абсолютно еднакви времена на супер-а.ЕФЕКТЕН И ЕФЕКТИВЕН: Екипажът Ясен Попов/Никола Попов събраха най-големи аплодисменти от публиката вчера, след като на Коматевския възел бяха не само атрактивни, но и най-бързи от всички 29 стартирали екипажа.

СНИМКА: Цветомир Димов

В най-атрактивния двубой за началото на ралито – между екипажа на ИРТ Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Мицубиши Лансър Ево 9) и Дончев/Вълчев, екипажът на Субару се наложи с 6 сек.

„Силно се надявам автомобилът да завърши и след втория етап утре – обясни пилотът Крум Дончев. – Да видим на какво е способен.” В две поредни ралита от шампионата екипажът отпадаше поради равни проблеми още в първите скоростни етапи на Траянови врати и Вида Рали.

Четвърти в генералното класиране и на трета позиция в клас N 4 завършиха Петър Гьошев и Димитър Спасов (Престиж Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево . Двамата бяха първата от расовите коли, които показа класа при дрифта и бързина при карането. Класиралите се на второ място във Вида Рали доказаха, че знаят да хлъзгат без да спират, но и да не забравят, че при спиране антилака на Мицубиши-тата се изключва…ТРОЙКА: Петър Гьошев (в средата) и Митко Спасов (отзад) се прибират на мотора на свой колега, доволни от направеното на суперспециалния етап. „Не е нито шведска, нито македонска, а е орландовска”, коментира Петър Гьошев.

СНИМКА: Цветомир Димов

Иван Ганчев/Кирил Попов ( GT Рали Тим, Рено Клио Спорт) спечели първото място в клас N 3, като спорът им с преките претенденти за първото място в класа – Турал Метков/Васко Христов (ТМ Моторспорт, Пежо 206 RC) завърши с преднина от 0.7 сек пред Метков и Христов. По-рано вчера, по време на техническият преглед Ганчев и неговият автомобил бяха пратени на „поправителен” заради използваната нехомологирана кормилна рейка. След като подмени тази на бегачката си с рейката от частния си автомобил, Ганчев бе допуснат до старт от техническата комисия и направи здраво каране на Коматевския възел.

Местният екипаж Иван Проданов/Александър Спиров (Форд България, Пежо 106) се наложи в клас N 2 (2:35.9 мин), като спечели срещу Светлан Радев/Стефан Стоянов (Булсим, Ситроен Саксо), докато шампионите в този клас и лидери в първенството до момента Тихомир Стратиев/Здравко Попов (Марина Рейсинг Тим, Ситроен Саксо VTS ) останаха пети – на цели 3.6 сек от пловдивския екип.У ДОМА: На пловдивското трасе Проданов и Спиров се оказаха най-бързата кола в клас N2.

СНИМКА: Цветомир Димов

В клас А7 първото място спечелиха Тодор Славов/Добромир Филипов (БулБет Рали Тим, Рено Клио R 3) – 2:22.5 мин. Втори е Красимир Кандиларов/Стефан Казаков (Етър Рейсинг Тим, Пежо 306 S16).

КРАТКИ#КРАТКИ#КРАТКИ#КРАТКИ#КРАТКИ#КРАТКИ#КРАТКИ#

:: НЕБИВАЛО задръстване предизвика в Пловдив провеждането на суперспециалния етап на Коматевския възел вчера. Западната част на града бе отцепена тотално за движение, а пътният хаос и нервите около Централна гара накараха мнозина да се запитат дали именно петък вечер е най-удачният момент за такъв тип състезание. Според един от охраняващите полицаи, по-малкото публика, дошла да гледа суперспециалния етап се дължала на това, че е променена традицията надбягването да се прави в събота сутринта.ТРАФИК: Така изглеждаха част от пловдивските улици два часа преди началото на суперспециалния етап на Коматевския пътен възел.

СНИМКА: Цветомир Димов

:: СТРАНЕН СТАРТ! Началото на рали Хеброс отбеляза най-странният старт, на който през арката на автомобилите пилотите минаваха, без да са наясно за официалното време на състезанието. Със сигурност пловдивския старт ще влезе в историята като първият, в който няма часовник на старта, по който тече състезанието.

:: ПЪРВИЯТ отпаднал екипаж от надпреварата бе този на търновците Огнян Герджиков/Николай Китанов (Пежо 206 RC ), чийто автомобил скъса каре на предната дясна полуоска на стотина метра преди старта на суперспециалния етап. Ако навигаторът изпълни обещанието си да уведоми RallyXpress за това дали екипажът продължава по системата „супер-рали”, сайтът за новините в българския автомобилен спорт моментално ще информира читателите си. Заради отпадането на търновците, Сава Димитров и Красимир механджийски практически караха „срещу хронометрите” в първото изпитание от ралито.НА КРИК: Автомобилът на Герджиков и Китанов така и не стигна до старта на първата скоростна отсечка от рали Хеброс.

СНИМКА: Цветомир Димов

:: ТОТАЛНО ОБЪРКАН се оказа пилотът на GP Рали Тим Дамян Славов, който место да направи две, финишира на суперспециалния етап само след една обиколка от 1.7 км. Практически Славов би следвало да получи като време удвоеният най-слаб резултат от вчерашния суперспециален етап.

:: ТОЧНО НА обратния полюс бе младият Христо Геров (Булстар, Рено Клио Спорт), който пък финишира с една допълнителна обиколка. Според регламента той трябва да бъде глобен с 50 евро за „провинението” си.РАЗСЕЯН: Въпреки че има за навигатор един от най-опитните ко-пилоти в българското първенство – Марин Костадинов, младият Христо Геров навъртя една допълнителна обиколка на трасето на Коматевския възел.

СНИМКА: Цветомир Димов

източник: bgnrc.info