Неприятна новина-GM се смалява.


  петък 30 януари 2009 - 21:27:32 | Vesko1

gm.jpgЕдна от най-големите критики по отношение на General Motors са адресирани по повод на серията марки, които са под покрива на американския концерн. Така в края на краищата GM често продава едни и същи модели, вместо да се конкурира успешно с други компании в различни сегменти. И в опита си да заслужи средства от американското правителство GM каза, че възнамерява да фокусира американските си продуктови и маркетингови ресурси върху четири основни марки, а именно - Buick, Chevrolet, Cadillac и GMC.

Това означава, че Hummer, Saab, Saturn и Pontiac са в доста неблагоприятна ситуация. GM вече потвърди, че търси купувачи за Hummer. Също така се говореше, че се прави стратегически преглед и на Saturn. Междувременно се очаква моделната гама на Pontiac да бъде сериозно редуцирана. Що се отнася до Saab, те може да бъдат продадени или да последват съдбата на Pontiac.

По време на провеждащото се в момента автомобилно изложение в Детройт, президентът на GM за Северна Америка, Трой Кларк, каза пред Automotive News, че компанията ще може да изпълни своите планове, въпреки че световната финансова криза забавя до известна степен различните им дейности.

"Ще трябва да променим малко начина, по който вършим бизнес - и то в много отношения" - каза Кларк. „Ще станем една по-малка компания."

И отново по тазседмичното автомобилно изложение в Детройт вицепрезидентът на GM - Боб Лъц- каза, че гамата на Pontiac ще бъде редуцирана на пет модела - G8, G5, Vibe, Solstice и Solstice Coupe.

Засега няма решение по отношение на бъдещето на Saturn, но от GM работят отблизо с търговските представители на компанията. Що се отнася до Saab, най-новите материали в медиите предполагат, че GM са имали проблеми с намирането на купувач за шведската престижна марка. Въпреки това оттогава GM не отдадоха особено значение на материалите в медиите, като просто казаха, че процесът е в много ранен свой етап и че всякакво развитие по въпроса ще отнеме известно време.

В резултат на "смаляването" на GM настоящите 6 000-търговски представителства ще бъдат намалени на около 4700 представителства до 2010 година.

източник:actualno.com