Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее


  четвъртък 03 юли 2008 - 13:53:46 | Root Admin


03.07.2008 06:40 dnes.bg

Взривове във военни складове в Челопечене, София се люлее
Взривът в Челопечене. Снимка: БГНЕС
Мощни взривове разтресоха София в 6.28 часа тази сутрин. Това, което отначало повечето хора взеха за силно земетресение, продължи интензивно поне 30 минути. Експлозиите са в склад за обезвреждане на снаряди в Челопечене. Всички опасности с инцидента в поделението в Челопечене са преминали, обяви военният министър Николай Цонев пред журналисти след извънредното заседание на правителството.

Най-голямата опасност е била със склад с 20 тона тротил, които се е очаквало да се взривят, но тя вече е преминала, каза министърът.

Няма замърсяване на въздуха в района с вредни вещества, само нивото на прах е завишено пет пъти, посочи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. По-рано военните заявиха, че очакват до 30 минути нов взрив в петия и най-голям склад със снаряди в Челопечене.
"Взривовете ще продължат поне още 24 часа. В складовете има 20 тона тротил, което значи, че ще засегне район около 7-8 км и взривът ще бъде огромен", бе обявил за Дарик радио главният секретар на МВР Павлин Димитров. Районът на взривовете е отцепен от екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита. Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се предвижда евакуация до 6 км. от мястото на взрива. Столичното летище е затворено до 14.30 часа, преустановено е и зареждането с гориво на самолетите. В кварталите в близост до мястото на инцидента блоковете се люлеят след всяка експлозия. В някои от тях има счупени прозорци от ударната вълна. Гражданска защита съобщи, че има установени повишени концентрации на въглероден диоксид над София. По данни на Агенцията за ядрено регулиране няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници. За безопасността на гражданите в района се препоръчва: - да ограничат излизанията;

- при необходимост да използват памучно-марлени превръзки и маски или мокри кърпи;

- да затворят прозорците, за да се ограничи достъпа на замърсен въздух;

- да стоят далеч от врати и прозорци, с цел предотвратяване на инциденти от счупени стъкла и отломки при евентуални нови взривове.
Въпреки официалните информации, все още не е наясно дали има жертви и ранени.

Напълно е блокирано движението на автобусите по линии 118 и 119, които се движат в района на инцидента.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове.

Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента, а химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата.

В 9 часа започва извънредно заседание на Министерския съвет, на него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков, на началника на Гражданска защита и на Здравното министерство. На мястото е президентът Георги Първанов и столичният кмет Бойко Борисов.
90% от хората, живеещи в района, са евакуирани с четири автобуса на "Столичен автотранспорт". Мястото около инцидента е отцепено от линейки, полиция и пожарни коли. ЧЕЗ е прекъснал електрозахранването в Челопечене във връзка с инцидента във военните складове днес, съобщиха от дружеството.

В 7.50 часа, по молба на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", са изключени изводите за Челопечене и частично е прекъснато електрозахранването на селата в близост до инцидента - Яна, Кремиковци и Ботунец.
Предстои, в следващите часове, по молба на Национална служба "Гражданска защита" , да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. Dnes.bg приканва свидетели на експлозията и жители на Челопeчене да се свържат с редакцията ни на телефон 8129852 или на e-mail - Info@dnes.bg да разкажат подробности около взривовете.