Chevrolet Cruze комби - Модерният избор


  Tuesday 02 July 2013 - 11:32:22 | Root Admin


В Европа комби автомобилите заемат все по-голям пазарен дял – около 22% от обема на продажбите в компактния клас се пада именно на тези версии. В България все още комбитата не са толкова силно предпочитани, но пък клиентите, които са преценили, че такъв автомобил ще бъде по-добрият избор за тях, след време оценяват избора си като изключително удачен. Много често днес комби версиите на някои марки са по-красиви и елегантни дори от базовите седан или хечбек. Те носят друго излъчване, съчетано с голяма практичност.

В тази категория попада и комбито на Chevrolet Cruze. Определено на мен ми допада повече тази версия на най-успешния модел на марката. Когато взех тестовия автомобил, яркото следобедно слънце беше „изкарало“ наяве най-красивият оттенък на боята – тъмно шоколадово със златен брокат. Наистина стои много стилно на тази издължена конструкция. Леко издутите калници подчертават спортната стойка, а остро скосената линия под прозорците, която кореспондира с острите форми на фаровете довършват динамиката. Линията на покрива се снишава към третата колона и в съчетание с елегантните лайстни на покрива, които влизат в стандартното оборудване, образува завършена стилистика на автомобила.

Изключително ниският праг на товарене в багажното пространство е страхотно предимство и благодарение на това, много удобно може да се подреди целия багаж, така че оптимално да се използват 500-те литра обем (до долния ръб на прозорците). Ако се сгънат облегалките на задните седалки (разделени в отношение 60/40), до покрива на товарното пространство могат да се поберат цели 1 478 литра багаж. Все пак покривалото на багажника, което може да се мести и се прибира изцяло в касета, крие багажа от недобронамерени очи. За са съберете още дребни предмети има лавица с три отделения, разположена между облегaлките на задните седалки и касетата на покривалото на багажника. Място има и под най-задната част на пода на багажника, където е серийния комплект за поправка на гуми. Двете допълнителни отделения са разположени зад калниците, а халките в страничната част позволяват да се застопоряват обемисти товари. Като опция може да се поръчат преградни мрежи за товарното отделение, контейнер за подреждане на товарите в багажника с подвижни разделителни стени, контейнер за багажника на покрива, както и системи за транспортиране на велосипеди, ски и сърфове на покрива.

Обстановката в купето е приятна и просторна. Седалките са щедри. Отличителният за марката Chevrolet „двоен кокпит” с обгръщащо водача и предният пътник арматурно табло прелива плавно към облицовките на предните врати. Съчетанието на матиран хром, пиано лак и кожа дават усещането за висок клас автомобил. Двуетажната жабка, поставката за очила и още една ниша с капак над централната конзола допълват организацията в купето. Джобовете на вратите предлагат място за 1.5-литрови бутилки.

 

Новост за автомобила е възможността за поръчване на инфоразвлекателната система Chevrolet MyLink. Седем инчовия тъчскрийн екран с висока разделителна способност, разположен в централната конзола, дава възможност да четете от него съдържанието на смартфона, както и да избирате телефонни номера. Възможността за връзка с USB или Bluetooth осигурява свързване на всички съвместими устройства с интегрирана памет като MP3-плейъри, iPod, iPad и т.н. На разположение е и специален куплунг за включване на портативни аудиоприбори и смартфони, които не използват стандартите за връзка USB или Bluetooth. 
Оборудваните с MyLink автомобили и тези с вградена навигационна система имат серийно и камера за следене при движението на заден ход.

Chevrolet Cruze комби се предлага с нов 1.4-литров бензинов двигател с турбокомпресор и с 1.7-литров турбодизелов мотор. Останалите версии са познатите 1.6 и 1.8-литрови бензинови и 2.0-литров турбодизелов двигател. Тестваният модел беше оборудван с бензиновия 1.6л/124 к.с. и стоп/старт система, която може да се дезактивира чрез бутон изнесен до скоростния лост. Средният разход, който постигнах с включено градско и магистрално движение от 140 км/ч бе 7.1л/100 км. Поведението е много приятно с отлична за този мотор динамика. Комби-версията е изградена на здрава самоносеща каросерия с над 60% елементи от високоякостни стомани. Предното окачване е независимо тип McPherson със съставна носеща греда и е модифицирано специално за комбито, като осигурява нисък център на тежестта. Серийно автомобилът се предлага с електрическо сервоуправление (EPS). Удобство за шофьора е безконтактното отваряне – не е нужно да вадите ключа, а отключвате и заключвате само с докосване на дръжките на вратите.

И
зточник: http://www.tbmagazine.net/statia/moderniyat-izbor.html