Пореден автопротест в София


  неделя 15 юни 2008 - 19:51:50 | Root Admin

Пореден автопротест в София

15.06.2008 / 19:22 Над 100 автомобила преминаха през центъра на столицата.
Над 100 автомобила излязоха на поредния протест заради високите цени на горивата. Шествието, което беше организирано в интернет, премина през центъра на столицата, с включени клаксони и под полицейски кортеж.

Сборният пункт на участниците беше пред храм-паметникът "Александър Невски". Символът на протеста - отворени капачки на резервоарите и лепенки с надпис "Писна ни!".

"Протестираме срещу високите цени на горивата, срещу акциза, който ни налага държавата, срещу лошите пътни условия в страната и срещу всички незаконни данъци", каза Александър Данчев, организатор на протеста.

Колоната от автомобили тръгна малко преди обяд с полицейски ескорт.

"Не може да очакваме, че европеецът протестира, като взима 1600 евро заплата, а плаща същата цена на бензина - и то по-качествен, а ние взимаме 300 евро заплата и плащаме на същата цена по-нискокачествен бензин", каза Данчев.

Участниците в протеста са на мнение, че цените на горивата у нас са спекулативни.

"Производителността на дизела е 2.73 пъти повече от тази на бензина. Съответно това, което налага по-високата цена на дизела е по-голямото търсене. Защото повечето български граждани си купиха по-нискоразходни автомобили - дизели и след това повишиха цената на дизеловото гориво. Това е чиста спекула", добави организаторът на протеста.

Голяма част от протестиращите не бяха наясно как точно може да се намалят цените.

До момента петицията срещу високите цени на горивата е подписана от близо 1200 души. Организаторите се заканиха, че ако няма резултат до две седмици ще има нови протести и то в делничен ден.

Източник: btv.bg