Работата на ABS

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Работата на ABS

#16 Непрочетено мнение от slowtraveler » 13 юни 2009 18:05

Спомням си случка на лед - скорост около 10км/ч. В момента, в който пробвах да натисна спирачките на една Шкода Фабия започвах да се свличам по малкия наклон...
Нямах никакъв шанс да намаля на тази настилка (не става въпрос за спиране). Просто наклона на пътя 'надолу', неутрализираше малкото сцепление. Малко след това минах от същото място с кола с АБС (и на двете коли гумите им бяха нови GoodYear Ultragrip). Колата си спря достатъчно интензивно (разбира се - с тракане на АБС и 'изплюване' на педала, но си спираше активно)..
Относно системите за стабилизация - на моята като че ли не може да се изключи напълно (въпреки, че светва лампа за изключена стабилизация). И дори да си натиснал копчето, след рестартиране на двигателя системата пак се включва...
Явно на там вървят нещата - към ограничени автомобили..

Ще си позволя да преведа малка част от изследване на U.S. Department of Transportation's National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) относно ефективността на АБС:
NHTSA's рапорт за предварително изследване на АБС, приключен Декември 1994г, ясно сочи, че АБС ефективно намалява катастрофите. Изследването установява, че "въвличането във верижни катастрофи" на мокра настилка значително е намаляло при автомобили с АБС: фаталните катастрофи са намаляли с 24%, а катастрофите без жертви - 14%. Фаталните катастрофи с пешеходци и велосипедисти са намалели със значителните 27% при автомобили с АБС.
Друго, което установяват е: намаляване на дела на фронталните катастрофи и такива, възникнали поради невъзможност да се спре навреме. Но се увеличава дела на изхвърчанията от пътя, а също така и катастрофи, при които кола с АБС е ударена отзад ...
Това само по себе си говори за ефективността на АБС...
http://www.abs-education.org/news/nwnhtsa.htm
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#17 Непрочетено мнение от Izparitel » 13 юни 2009 18:27

При хлъзгава настилка!

Потребителски аватар
Fantomasss
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 окт 2008 15:27
МПС: Lanos SеX-16v-106 куци катъра
От: Сф братче център на просветата
Име: Грозданов

#18 Непрочетено мнение от Fantomasss » 13 юни 2009 23:56

Така е, помага на мокро и на сняг в завой, но на сухо и на лед, никаква помощ, дори по-зле, това ще го твърдя винаги и не ме интересуват сухи статистики. Няколко случая имам да се ударят в мен отзад и хората да казват:- "АБС-а ме прецака, той не спря колата, иначе аз щях да спра!"-дали па не са луди тия хора,а? Някой го е измислил и е направил маса пари с въвеждането му в автомобилите, но за 100% ефективност и дума не може да става. Може би има значение и на каква кола се монтира системата и нейната настройка и други фактори, незнам, но това е моето ТВЪРДО мнение, АБС-а лично на мен не ми помага, а ми пречи. Дали съм откачен, че да имам екстра в колата и да плюя по нея ей така, без нищо, а? :swear: ddpom ddad ddkomp2
Ако нямаш какво да правиш, не го прави тук...

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#19 Непрочетено мнение от slowtraveler » 14 юни 2009 00:11

Ееее Fantomasss, подхождаш съвсем по шопски :D
Спорния фактор доколкото го виждам е работата при суха настилка...
При лед кола с ABS спира за 30-70% по-малка дистанция от такава без АБС...
Същото е и при суграшица, платно с променливо сцепление и т.н. (тогава АБС следи моментния участък, където са стъпили гумите, докато дори и експерт-шофьор не може да знае какво е точното сцепление на дадената гума в момента).
Това, че колата не спира като на сухо е ясно-има физични закони, но ако при 30-40км/ч колата спира на лед с АБС за 30-40м, то без АБС ще ти трябват 80-100м.
И това не е суха статистика, а факти...
А като си толкова против - изхода е ясен: вадиш бушончето на АБС...
Но каквито и действия да предприемеш, не можеш да компенсираш липсата на здрав разум: независимо дали колата е с ABS/ESP/BA/EBD/DSC и не знам си още какво, трябва да се съобразяваш с пътните условия и необходимата дистанция.
Общоприето правило - дистанцията до предния трябва да е такава, че да минеш през същото място, през което е преминала предходната кола за не по-малко от 2 секунди... (coolbeer)

Потребителски аватар
Fantomasss
Глобален модератор
Глобален модератор

#20 Непрочетено мнение от Fantomasss » 14 юни 2009 00:15

Така е, нито аз ще те убедя в моето виждане, нито ти мен в твоето, но знам, че ако се качиш в Моята кола, ще запееш друга песен, защото от кола до кола разлика бол, както и от АБС до АБС. (coolbeer) vvbeer (n2)

П.С Между другото съм кореняк Силистренец...

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#21 Непрочетено мнение от slowtraveler » 14 юни 2009 00:28

Наистина си прав, че кофти настроена или лошо конструирана система може повече да вреди отколкото да помага (затова споменах и АБС на авенсиса, който според мен не работеше достатъчно добре на сухо, но и той се представяше достатъчно добре на хлъзгаво)..
Но като цяло не съм попадал на толкова лошо работещ АБС който да ме откаже от ползване.
На Калоса явно заради това, че колата е лека (хечбек) АБС също работи доста добре и спирачките са достатъчно ефективни за да не ме притесняват...
Офтопик:
П.С. това за Силистра - не го разбрах... Имам познати от там - набор 1967: Драго - компютри, Гецата - по едно време бе дисководещ, Паруша: оно време бе сервитьор, Илича, Пирин (Перо), но не съм ходил там поне от 10г...

Потребителски аватар
Fantomasss
Глобален модератор
Глобален модератор

#22 Непрочетено мнение от Fantomasss » 14 юни 2009 00:36

slowtraveler написа:П.С. това за Силистра - не го разбрах... Имам познати от там - набор 1967: Драго - компютри, Гецата - по едно време бе дисководещ, Паруша: оно време бе сервитьор, Илича, Пирин (Перо), но не съм ходил там поне от 10г...[/offtopic]
Офтопик:
Казах го заради твоята дума, че се изказвам като типичен шоп,(Ееее Fantomasss, подхождаш съвсем по шопски), аз съм набор 76 и тия хора не ги знам, пък и съм се махнал от там още през 1995 година.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#23 Непрочетено мнение от slowtraveler » 14 юни 2009 00:47

:D (coolbeer)