- Приятел, онзи ден какъв шаран хванах! Като го извадих, нивото на язовира падна с една педя!

Наслука на рибарите.
2010 г. София... Седя и си мисля... пак ми се кара Хонда Прелюд 4-та генерация, мамка му... Отварям мобиле.бг и почвам да ровя какво се предлага. Не щеш ли, веднага попадам на страхотно изглеждащ екземпляр! Лъскав та дрънка, фейслифтов (95-96-а г.), в обявата пише на 129 000 км., с клима, еърбег (все редки екстри за тази кола), номера отзад преместен по културния начин в бронята и нишата му в капака на багажника запълнена... Абе Прелюд бижу! САМО ЗА ЦЕНИТЕЛИ! Странна работа... в обявата пише че е на 129 000 км, а на километража ясно се вижда, че пише 291 000 км. Ама за тоя двигател това е нищо... смяна на сегменти и гумички, смемеринги на вала, два О-пръстена и е като нов. Имал съм 3 такива - знам им всяка малка болежка.
Гледам къде е - Враца! Викам си... б@h маа му... това не е добре... Гледах снимките два дни и накрая сееших... викам си може пък и да е някой сектант като мен и да си гледа колите...
Обаждам се по телефона, грабвам се и газ към Враца. Младежа вика "Обади се га стигнеш и я че ти обясним дека а додеш" (предвам диалекта по спомен, ама нещо подобно)... Мхм... викам си тук не е чиста работата... Ама пък... и в северозападна българия са хора.. това, че някой говори на диалект не е причина да си съставяш кофти мнение за него и не го прави по-малко човек от теб.
Стигнах! Влязох в града и отбих за да се обадя... Луда работа... човека казва, че колата е в двора на някаква автокъща "на Близнаците" (от мен се очаква да знам кои са и къде им е автокъщата). "Е па оно ка не си от тука яз как да ти обесна???" Баси... драма...
Спрях такси и питам: "Извинете, знаете ли къде е автокъщата на Близнаците"? Отговор: "Е па оно я сум си от тука. Къ щяло да'нги знам!"... Бааааххххх му таковата, нали! Викам я карай пък аз след теб.
Стигнахме!
Влизам в двора на автокъщата и гледам един измъчен дарак, бегло напомнящ колата от снимките. Видях някакъв чичка и му обяснявам, че идвам да гледам/купувам една кола "като тази тук (соча с пръст, щото едва ли знае какво е Хонда Прелюд 4-а генерация с 4 завиващи колела), ама по-нова и запазена".
Човека вика: "Е пан оно тука друга такава нема, ама и момчето на таа нема а доде скоро. Всяка вечер се състезават на улицата и после спи до късно".
ВъхххХхххХххх боШке... (изтръпнах).
Приближих се до колата и я огледах... Скръб! Обожавам този модел и физически ме боли като видя съсипана такава! Броните с вълнообразни луфтове, фаровете помътнели, стъклата на габаритите до фара ги няма, мигачите в бронята (от две части са) - липсва им по едно стъкло и на двата, заманото легло на номера в задния капак - цялото напукано и се вижда, че не е направено както трябва - кит-а е поне 1 пръст...
С треперещи ръце отворих шофьорската врата... вътре смърди на леш... Гледам километража - 380 000 км (WTF?!?!?)!
А-ха да се разплача и собственика пристига!
"Здрасте! Е па, те тава е колата. Мноу яка резачка! Тука у целиа град никой не мой да ма бие! Снощи па съм ги скъсАл тука сичките на улицата"
Викам му "Тя няма нищо общо със снимките! За какво ме разкарваш от София? (тогава живеех там)"
Отговор: "Е па оно я не съм те карАл! Ти ма питА как е колата - я ти казах, че е супер па ти си преценяш!"
Въъъъъ....
"Ама викам тя на снимките е като нова и пише в перфектно състояние, а това тук е пълен дарак! Тя само за скрап става!"
Отговор: "Е па оно снимките са от преди половин година. Ти ко искаш -се да е кат нова ли?!?!?"
" Е хубаво де... в обявата пише, че е на 129 000, на снимките се вижда 291 000, а на километража пише 380 000?!?!?"
Отговор: "На колкото кажеш на толко можем да я напраим - нямаш грижи! :scherzkeks: Недей гледа отвънка - зАпали да чуйш!"
Викам си на акъла... то на тая кола всичко и се оправя без ламарините, ама айде - щом съм дошъл поне да я запаля.
Въртя ключа - таблото светва като коледна елха (включително лампата на круиз контрола)... И чак в тоя момент забелязвам - волана не е съшия - сложен "спортен" (от онези от 70 лв.). няма еър бег, няма дявол...
Бате... къде е волана с еърбега?!?!?"Е па я го махнах. Тоа е по-състезателен! Я и климатика съм махнал и круиз системата! Колата бЕга повече без тех!"
Врътнах ключа с последни сили и остатъци от нерви - НИЩО... Въртя пак - НИЩО (викам си тук има НЕЩО!!!) Последен опит - след безкрайно виене изведнъж проехтя СТРАШЕН ГРОХОТ! Все едно някой пуска готварски печки по безкрайно дълго метално стълбище!
Баааах!!!! Изкара ми се акъла! Сърцето ми се разхлопа от уплаха! Ева успях да върна ключа и да я изгася преди да претупам!
Скачам като ужилен и поглеждам под колата - тръбата на генерацията отрязана точно след края на изпускателния колектор (не посмях да питам, защо просто не е развил болтовете на фланеца).
Вече извън нерви (забравих си литературния Български и учтивата форма): А бе пич, ауспуха ГО НЯМА!!!!! :scherzkeks: :scherzkeks: :scherzkeks:
"Е па да! Я го манах!" ( с неприкрита гордост в гласа и изражението)
Викам - как ще го махнеш бе?!?!?
"Е па така! Я обичам да ми ручи ка' състезателна!"
В този момент нещо в мен тотално се пречупи! Обърнах се и без думичка да кажа се качих на А4-ката и си тръгнах.
От тогава съм дал обет - крака ми НИКОГА няма да стъпи пак във Враца, камо ли да си купя кола, части, баничка, боза или каквото и да е от там!
Всички описани герои и ситуации са действителни и сега 4 години по-късно вече мога да се усмихвам по малко като си спомням за случката, но ТРАВМАТА ще си ми остане за цял живот!
Подари го на някой познат с дизелова кола, мисля че на един резервоар нафта няма да е проблем.expose написа:шест литра дизел+бензин в съотношение около 5:2 на който се чудя какво приложение да намеря.