Ти го настъпваш, то върви и не ще да гори

Аз пък карах доста бензинки и не намерих ни едно предимство пред дизела, освен дългият оборотомер. Сам си противоречиш с това мнение. Коя бензинка ще изгори същото количество при същото каране? За събора на форума моя варел (перманентно 4х4) изгори 6.2/100 (справка - подписа), като поддържах 160 на магистралата, с 1-2 настъпвания до 200+, ако бях с бензинов мотор със същата мощност колко щеше да изгори? Наистина дизела е по-скъп за поддръжка, но пък и моторите са по-надеждни откъм пробег, да не забравяме и вечните проблеми с АГУ - запушиха ли ми се дюзите, ламбдата ми работи ли, гръмна ми кутията на въздушния филтър, сместта бедна ли е, богата ли е, ниските обороти глъхнат, а високите ги няма и прочие забавления...JelqzkoJelqzkov написа:Твърд си в нежеланието за LPG?Аз карах доста дизели и не намерих нито едно предимство пред бензина... Е ОК вървят... но когато вървят и си горят... тия работи с "аз я натискам тя не иска да гори са митове и легенди..."
Просто, пресен пример. 206 1.4HDI Бургас- Хасково, 2-ма души 140 на магистралата, 100 - 110 през останалото време със изпреварвания и тн... ами малко над 6/100. В същото време на обратно 110 макс по магистралата 80-90 по останалия път със съвсем кротко каране - 4,6. Тази разлика от литър и половина в левове са почти 4 лв на всеки 100 км
...а ето това са митове и легенди от ранните дизели в началото на 90-те. Даже моя морално остарял дизел палеше нормално с 5 от 6 изгорели свещи при -20 и просто от любопитство реших да ги проверя дали работят. За комън-рейл и ПД-моторите пък съвсем няма проблем с това.slowtraveler написа:Единствено което ме притесни в случая с дизела е това, че не съм сигурен как ще е зимата...