Благодаря за отзивите, наистина са важни за мен, е и се чувствам малко по-малко прецакан
Иначе относнои ISO има там ръчни натройки, и споменах, че съм пробвал всичките от auto и high ( което било в повече от 1600) също и закованите ISO 100, 200,400,800,1600.
Което за сапунерка не е зле.
Има ръчни WB настройки на бялото, само, че там са слънце, облак, лампа, луминисцентно осветление, 2 допълнителни нива на бял баланс.
Ръчна компенсаци на експозицията, мисля всички имат, това което затъмнява отделно или осветлява. -2 и +2 като разликата е огромна през 0,3-0,7- 1 -1,3-1,7-2 са.
Има 2 компресиси на jpg, снимките и при двете няма разлика в качеството ( еднакво е зле)
Фокусирането е в центъра, подвижно-следящо и търсещо лица и при 3 те е се тая.
Има двойна стабилизация и като я спря пак е все тая, (пише, че при статив е по-добре да се спре. Мислех, че точно стабилизацията замазва леко да докара уж ясна снимка. Но не би.
Има AF илюминатор - запълваща светлина при бели или черни обекти, е пробвах и без нея, все тая.
На автоматичен режим някои снимки са още по-зле.
(искам да допълня, че на старото апаратче ( преди 7 години и то беше около 300 лева, като това, за това си мислех, че са от един клас така да се каже)
Та на това старо апаратче снимките за тестовете правя на авто без да пипам нищо. А с новият правя 10 тина да не би да съм трепнал и сравнявам с най-хубавата от него. Като всички горе изброени настройки съм променял в една безкрайна комбинация. Изтекоха ми очите да се взирам. Възможно е да не съм направил всички, комбинации.
Но да, основният проблем е, че виждам замазване. Дори и на статив (нямам статив, но подпрян апарат). Всичко друго на фотошоп бих си оправил.
Иначе е широкоъгълен, позволява снимка от много по-близко, макрото е супер, има множество полезни функции. Имам няколко снимки на вън, но от тях не мога да преценя, че са правени на различни обекти, трябва да снимам едни и също за сверка.
И това ще стане

Искам само да попитам, нали и вие виждате замазването, не да си въобразявам аз.
пп. F го видях, снима на 3. Но не знам от къде се променя, скоростта на затвора, кое е (ISO то ли)?
По принцип на сцена домашни любимци е по-висока скоростта и при спорт.
евентуално от там мога да коригирам скоростта, както и от серийното снимане.
f се променя при приближаване с вариообектива. Най-отдалечен е 3 на зум 12,5 е 5,9
Друг начин не видях за сега. Т.е. да пробвам без вариото. на 3.