Мисля не си ме разбрал, какво написах, може би не съм го написал разбираемо
Нямам в предвид, че за да си охладиш апартамента ще струва повече от да го стоплиш зимата, а просто коефициента там е друг и е по-кофти.
Точно това съм написал, и го написах за да не си помисли някой, че зимата ще е по икономично от лятото.
Но копа ти зимата както каза е 4 лятото е 3,7 примерно, нали?
Също така Зимата има много дни, които темп. разлика също е 10 градуса. (средната зимна температура е +4 до +5 градуса. Януари, Февруари)
Просто написах, че си хаби ток климатика и лятото. И за това ти е доста тока.
Виж на Любимата ми марка Санио как от 3,5 кв става 4,8 кв (това е по Европейските норми среден COP). По Японските дава максималния и понякога хората се бъркат.
cплит климатизатор inverter- 12000BTU
Qoх = 3,5kW
Qот = 4,8 kW
Class A+ COP=3,81
Имаме един киловат разлика. Което не е малко. 35 процента завишение на разхода. Или ако имаш с 35 % завишение на температурната разлика ще си на един кантар. Или максималната температурна разлика от 10 градуса става 13,5.
Другото лошо е, когато се ползва климатика във времето когато е слънце греенето на нея страна точно, от 1 до 8 -16 етаж топлината от сградата облива климатиците и допълнително ги затруднява в охлаждането. (При мен е така западно и работи предимно след обяд, стената пече и вдига на горе жегата, която може и през прозореца да влиза ако е отворен, та колкото по-високо толкова по-лошо в това отношение) При това положение след обяд е добре да се ползва климатика от източна страна който има
Но изобщо нямам намерение да казвам, че лятото ще се плаща повече, това е ясно както по причините които каза, така и поради това, че всеки си пуска когато иска и предимно при температурна разлика до 5 градуса. Иначе става и опасно.
Просто се чудеше от къде ти е разхода.
За компютрите доста голямо захранване си сложил наистина. Но и то не е фактор. Сложи си предполагам имаш ( електромер за контакт), включи компа за един месец и ще си сигурен за себе си. (не прави проба за 3 дена и после да умножиш- ти пак я направи но го остави до края) Процесора все пак е до 100 В Обикновено се водят зелени сега. и под 50 В. има.
Хайде на море, че окъснях с това писане