Данък МПС
- Stancho2009
- Нов
- Регистриран: 20 яну 2009 16:41
- МПС: Daewoo Leganza 2.2CDX 2000г.
- От: София
- Име: Станислав
Re: Данък МПС
Здравейте, имам един въпрос. Някой знае ли каква е процедурата при обявяване на кола в общината с голямо закъснение над една година? Интересува ме финансовата страна. Ясно е че ще има акт. А дали ще искат да се плати и за предишните години?
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
Дължиш данъка от датата на закупуване, като за просрочените дни и години дължиш лихва....
- stinbg
- Активен
- Регистриран: 31 окт 2010 21:19
- МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
- Име: Stoyan
Глобата е 20 лв. за физически и 100 за юридически лица. Данъка е с давност 2 години ако не се лъжа иначе те (данъчните) ще си искат и за 20 години назад - все някой може да се излъже да плати. Това е при условие, че не си я обявил в данъчното - ако е обявена не знам дали има давност, но е много вероятно да няма.
Относно пропорциите между данъци и заплащане - ясно е че нищо не става от нас, а данъците отиват директно за далавери и облагодетелстване на разни "кръгове" - останалото е за прах в очите. По-важното е че богатите забогатяват все повече и бедните съответно обедняват - всичко върви по сценарий.
Относно пропорциите между данъци и заплащане - ясно е че нищо не става от нас, а данъците отиват директно за далавери и облагодетелстване на разни "кръгове" - останалото е за прах в очите. По-важното е че богатите забогатяват все повече и бедните съответно обедняват - всичко върви по сценарий.
Life's a journey, not a destination
- slowtraveler
- Глобален модератор
Последния път ме гониха за данък, неплатен 4-5г...
И беше скочила сумата за един малък талбот на около 500-600лв.
Талбота го бях спрял от движение и продал няколко години преди това. Но компютърната им система нещо се скапала, и 'забравила' промяната.
И беше скочила сумата за един малък талбот на около 500-600лв.
Талбота го бях спрял от движение и продал няколко години преди това. Но компютърната им система нещо се скапала, и 'забравила' промяната.
- dsuzunov
- VIP потребител
- Регистриран: 25 яну 2008 17:52
- МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
- От: Пловдив
- Име: Димитър
Давността за местни данъци е 5 /пет/ години.stinbg написа:Глобата е 20 лв. за физически и 100 за юридически лица. Данъка е с давност 2 години ако не се лъжа иначе те (данъчните) ще си искат и за 20 години назад - все някой може да се излъже да плати. Това е при условие, че не си я обявил в данъчното - ако е обявена не знам дали има давност, но е много вероятно да няма.
- stinbg
- Активен
- Регистриран: 31 окт 2010 21:19
- МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
- Име: Stoyan
Давността за данъци може да е 5 години, но случая е по-различен. Ако не си я обявил в данъчното не дължиш данък и в случая е важно, колко е давността на нарушението което си направил - тоест да не я обявиш в данъчното. Аз бях закъснял с една кола около 1,5 години с въпросното обявяване и питах служителката колко е давността и тя ако не се лъжа ми каза 2 години ( не че не може и тя да бърка ).
В КАТ имах подобен случай един ден като реших да си платя всички актове (никога не бях плащал такива) и понеже имаше такива отпреди 15 години питах няма ли давност и там също ми казаха 2 години.
От друга страна данъчните си ги искат независимо от годините - пробват се така да се каже, но реално колко назад могат да върнат лентата ???
В КАТ имах подобен случай един ден като реших да си платя всички актове (никога не бях плащал такива) и понеже имаше такива отпреди 15 години питах няма ли давност и там също ми казаха 2 години.
От друга страна данъчните си ги искат независимо от годините - пробват се така да се каже, но реално колко назад могат да върнат лентата ???

Life's a journey, not a destination
- Stancho2009
- Нов
- Регистриран: 20 яну 2009 16:41
- МПС: Daewoo Leganza 2.2CDX 2000г.
- Име: Станислав
Благодаря ви много за отговорите. Колегата stinbg е прав. Ако колата не е обявена в общината давността е 2 години. Ако колата се запише преди изтичането на давността се пише акт и се плащат дъците до момента плюс лихви.
- miroki
- VIP потребител
- Регистриран: 19 май 2010 08:32
- МПС: lanos 1.6 16V
- От: varna
- Име: miroki
Аз днес си платих данъка.
Бях приятно изненадан, че е доста по-малко.
Уж още няма колата 15 години, Някой знае ли да няма промяна в данъците за Варна?
Или се гледа, ако в рамките на годината започне 15 тата си, а не да стане на 15?
Уж още няма колата 15 години, Някой знае ли да няма промяна в данъците за Варна?
Или се гледа, ако в рамките на годината започне 15 тата си, а не да стане на 15?
- Izparitel
- Глобален модератор
- Регистриран: 17 фев 2008 20:20
- МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
- От: Най-голямото село в БГ /София/
Днес платих данъка за Нубирата. За моята кола за София излезе - 161.46 лева.
Понеже платих преди края на м. Април получих отстъпка 8.07 лева и крайната сума която платих стана 153.39 лева.
Нямам промяна в данъка в сравнение с миналата година.
Понеже платих преди края на м. Април получих отстъпка 8.07 лева и крайната сума която платих стана 153.39 лева.
Нямам промяна в данъка в сравнение с миналата година.
- dachbissnes
- Нов
- Регистриран: 24 май 2011 23:08
- МПС: Daewoo Matiz 0.800
- От: PLOVDIV
- Име: dachbissnes
Няма грешка само че годината е 14 и всичко си идва на мястотоmiroki написа:Аз днес си платих данъка.
- miroki
- VIP потребител
Когато плащах данъка колата беше на 13 години, преди 2 дена стана на 14 навършени.
Аз мислех, че е от 15 години, а не от 14. Може да на 15 та започната.
Но приятна изненада де
От близо 190 миналата, сега около 125 с отстъпката.
...
Изпарител, на колко години навършени е колата ти.
Но като гледам сумата ти, нито до едната нито до другата цифра.
Аз мислех, че е от 15 години, а не от 14. Може да на 15 та започната.
Но приятна изненада де

От близо 190 миналата, сега около 125 с отстъпката.
...
Изпарител, на колко години навършени е колата ти.
Но като гледам сумата ти, нито до едната нито до другата цифра.
Чакам да стана пак 14-годишен (трябваше да си купя Ц4, вместо Ц5, ама пусто му лъскаво...) макар, че това ми е най-малкия масраф, направо смешка спрямо останалите разходи...
Най-голямата подигравка е с нубирата - данъка е безумно висок, като колицата не го заслужава с нищо спрямо превъзхождащи, замърсяващи повече, по-тежки и по-мощни коли с по-малък данък... Според мен.
Системата за оценяване определено не е адекватна.
Най-голямата подигравка е с нубирата - данъка е безумно висок, като колицата не го заслужава с нищо спрямо превъзхождащи, замърсяващи повече, по-тежки и по-мощни коли с по-малък данък... Според мен.
Системата за оценяване определено не е адекватна.
- slowtraveler
- Глобален модератор
Има разлика и в различните градове... Тук във Варна май са най-високи данъците.
Направо се замислям дали да си регистрирам колите в София или някъде другаде....
Тук Маздата и Кашкая са около 480лв всяко
Но пък за новото фиатче ме изумиха - платих 14лв, като в сумата е включен и неплатения данък за три месеца от миналата година заедно с лихвата за забавено плащане.
Направо се замислям дали да си регистрирам колите в София или някъде другаде....
Тук Маздата и Кашкая са около 480лв всяко

Но пък за новото фиатче ме изумиха - платих 14лв, като в сумата е включен и неплатения данък за три месеца от миналата година заедно с лихвата за забавено плащане.
- miroki
- VIP потребител
Е за Китайските ще е 5 лева, нали са уж родно производство.