Претърпях ПТП. Трябват ми съвети.

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Претърпях ПТП. Трябват ми съвети.

#16 Непрочетено мнение от slowtraveler » 20 юли 2010 08:10

Няма...
Затова и писах, че трябва много внимателно да се формулира възражение, защото практически ти си виновен - човека поради някаква причина е спрял, или е намалил рязко (например е бил заслепен от разликата в осветлението), а ти не си спазвал дистанция...
Според ЗДвП:
Раздел XV. Особени правила за движение в тунел

Чл. 63. При движение в тунел, началото на който е обозначено с пътен знак,
водачът е длъжен:
1. да включи къси или дълги светлини;
2. да изключи двигателя при принудително спиране в тунела, ако това спиране
не е кратковременно.
Може да е спрял принудително - ситуацията е много хлъзгава...
Но си мисля, че едно добре формулирано възражение може просто да ти намали глобата (въпреки, че грешката е твоя) (coolbeer) ...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 07 ное 2007 10:07
МПС: ex. Leganza
От: София

#17 Непрочетено мнение от Ilyan » 20 юли 2010 17:55

http://bgcar.eu/kola-kat-globa.php
Друг начин да запазите част от точките си е чрез обжалване на административния акт. Разбира се трябва да имате основание по същество, като много често актовете биват анулирани от съда и поради неправилното им попълване от полицайте. Наложила се е практика, още при написване на акта полицая да ви заплаши, че ако напишете възражения ще си имате големи проблеми. Това по същество е престъпление и нарушение на конституционното право на всеки гражданин на правосъдие, но в нашта държава явно всичко е възможно. Защо го правят това полицаите, не е много ясно - твърди се че ако бъдат призовани на дело в извънработно време, положеният им допълнителен труд не се заплаща. Доколкото имате право да пуснете жалба и до КАТ за некоректен акт, трябва да знаете, че КАТ застава твърдо зад полицаите, и досега не е известно такава жалба да е имала успех. Някои казват, че подобна жалба може да има известно положително влияние по-късно пред съда, но като се имат предвид усилията за подаването й, може би е безмислено да си губите времето с това.

Не така обаче е положението със съда, където повечето актове отпадат. За целта се подава жалба до районния съд, пак чрез КАТ. Забележете, че по закон актове с наказание глба до 50лв. не могат да се обжалват, но ако имате дори 4 отнети точки, може да обжалвате акта, на база отнетите точки, независимо че на акта може да е написано нещо от рода на "постановлението не подлежи на обжалване на основание чл.189 ал.5 от ЗДвП". Много е важно да не изпуснете също 7-дневния срок от връчване на наказателното постановление за подаване на жалбата (като денят на връчването не се брои). При изпускане на срока си губите всичките шансове за обжалване.

Жалбата е свободен текст и може да започне така:

Чрез КАТ София до РС-София

Ж А Л Б А

От Иван Иванов Иванов с ЕГН ..........
живущ в София, Люлин, бл.305, вх.3, ап32

Уважаеми г-н/г-жо Районен съдия,

моля да отмените НП № ......../ от......... издадено от Началника на РПУ......

Не съм съгласен с описаното в акта и в НП административно нарушение, че ......
.......................

Прилагайте копия от документите, а не оригиналите. Ако имате други доказателства или свидетели, ги опишете. Не пишете в жалбата, че наказанието е прекомерно голямо, с което признавате вината си. Жалбата ви ще бъде придвижена до съда от КАТ. Изчакайте да получите призовка, като се подготвите добре. Делата се бавят доста, възможно е полицаят до този момент да е забравил всичко по случая. Добре би било, все пак тези обстоятелства да се използват, ако правото и моралът са на ваша страна. Ако бъдем толкова примитивни да мислим само за себе си и превръщаме съда в играчка, което у нас се оказва не особено трудно, няма защо да се възмущаваме, че не струваме нищо като общество.
Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор

#18 Непрочетено мнение от Ilyan » 11 ное 2010 17:50

(police)
ПОСТАНОВЯВАМ
100 лв и отнемане на 9 точки.
Гадорията, беше, че няколко седмици преди това ми взеха жълтия талон, заради изтекъл годишен преглед. Жълтия талон не покривал това и дадох още 20лв заради него.

Как трябва да постъпя, ако съм извършил нарушение за фиш, а (police) ми казва, че нямали фишове щял да пише акт.
Разминах се с 10лв, ама друг път, ако се случи, как трябва да постъпя?
Последна промяна от Ilyan на 12 ное 2010 13:43, променено общо 1 път.
Изображение

botzi
Редовен
Редовен
Регистриран: 07 ное 2008 18:53
МПС: espero 2.0
От: vraca-sofiq
Име: Борис

#19 Непрочетено мнение от botzi » 11 ное 2010 22:30

Е тогава проблема си е лично негов,макар,че ако е решил да ти земе парички трудно ще те остави.Веднъж ме спряха на магистрала Хемус за изпреварване през аварийната.Правих се на луд,подскачах половин час и накрая ме изгониха с думите:''Айде изчевай бързо от тука,махай се веднага,чупи си главата писна ми от тебе..'' и си тръгнах без нищо.Може би направо си трябва да си тръгнеш и ти,като нямат фишове-нямат.

Потребителски аватар
Chevrolet_Cavalier
Редовен
Редовен
Регистриран: 22 мар 2009 06:02
МПС: Chevrolet Cavalier
От: Montreal

#20 Непрочетено мнение от Chevrolet_Cavalier » 18 ное 2010 03:13

Малко късно се включвам и предполагам вече има резултат от случката. Долната информация ще е полезна:

http://tunnellighting.com/Tunnel2design_bul.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

сигурен съм, че авторът на темата помни, че стоп-светлините на избягалия бус не са работели ...

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#21 Непрочетено мнение от Izparitel » 18 ное 2010 16:18

Офтопик:
Ама той искаше съвет, а не литература за писане на дисертация. :)

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор

#22 Непрочетено мнение от Ilyan » 03 дек 2010 18:56

:swear:
Карам си в най-лявата лента и един от най-дясната решава да прави обратен завой, щото не му се чакало на светофара. От средната лента му правят място да мине, и той тръгва с газ и се озовава точно пред мен. Сега съм със счупени фарове, броня, халогенки, изкривени калници и капак на двигателя, изкривен радиатор. Обаче колата продължава да се движи. Утре ще кача снимки.
Изображение

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT
От: Пловдив

#23 Непрочетено мнение от Darlin` » 03 дек 2010 20:32

По същия начин преди седмица-две една руса курвентина с нова Тигра реши да прави обратен завой от средна лента, а аз в лява за завиване. Светофара червен, светва жълто и потегляме и тя решава да мине пред мен, засичайки ми пътя. Добре, че тръгнах бавно и плавно, нямаше още кой знае каква скорост та набих спирачката (с детето в колата) и яко я насвирих. Ако не бях с малката така щях да я догоня и да я проскубя, че направо ... щях да създам работа на Узунов (който между другото преди дни видях в действие).

Илияне, жалко че тоя простак е смачкал фасона на Есперото ... а ти неговия смачка ли му го после??? Викахте ли полиция, какво стана?
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

#24 Непрочетено мнение от dsuzunov » 03 дек 2010 20:59

щях да създам работа на Узунов (който между другото преди дни видях в действие).
Ако беше се обадила, щеше и да ме чуеш в действие:
Във въпросният ден участвах в следствен експеримент във връзка с ПТП от преди няколко месеца. Снимам си аз отляво, отдясно, движението е ограничено в една лента и по едно време виждам на метър от мен едно деде. Стои на пешеходната пътека и псува шофьора на колата пред него. Човекът в колата си седи кротко и само му показва знака "в пет часа на въртележката". Га погледнах светофара, ми той свети червено за пешеходците. И като го емнах дядката, чак до другия край на пътеката. Така бях наел, че докато не започна да се извинява на всеки срещнат не го оставих. Хем виновен, че преминава на червено, хем и предимство иска, псувайки.

Потребителски аватар
The Stig
Модератор
Модератор
Регистриран: 20 мар 2010 19:43
МПС: Audi A3 8P / Lanos
От: Плевен/Белене
Име: Стефан Арабаджиев

#25 Непрочетено мнение от The Stig » 03 дек 2010 21:06

dsuzunov написа:
Хем виновен, че преминава на червено, хем и предимство иска, псувайки.
Омръзнало ми е от такива индивиди....
Най ме дразнят бабичките, които редовно пресичат на червено... и когато спреш наблизо до тях, те гледат все едно си най-големия престъпник и клатят глава.... :punch:
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#26 Непрочетено мнение от slowtraveler » 03 дек 2010 22:54

Лоша работа Илияне...
Преди около два месеца колегата си тотализира старото рено(не подлежеше на ремонт) заради подобна случка: колоната завиваща в ляво на близкия светофар решава да пропусне по средата си насрещно движещ се, опитващ се да завие наляво на забранено място...
И изскача пред колегата, който си кара нормално направо към светофара....
Преди два дни аз така скачах на спирачките заради поредния малоумник, решил да спести 100 метра до разрешения ляв завой и да мине през 2 непрекъснати ленти между колоните, пропуснат от най-лявата лента..
Затова напоследък не оказвам никаква колегиалност.
Дори обратното - щом се опитва да върши забранен завой - обикновено му заграждам пътя...

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор

#27 Непрочетено мнение от Ilyan » 03 дек 2010 23:16

Дойде една патрулка и ни обясиха, че щом няма пострадали, нямаме спор, кой е винивен, да ходим при застрахователите и да се оправяме. И двамата нямаме каско. От Алианц (неговият застраховател за ГО) ми казват, че искат протокол от КАТ. От КАТ по телефона ни казват, че в нашия случай няма нужда. Проверих в закона, направили сме, каквото пише - попълнили сме двустранен констативен протокол, по телефона сме уведомили за ПТП-то(имаме входящ номер), а тези си искат протокол от КАТ. При описа на щетата им показвам, че предното стъкло се е спукало, а те твърдят, че не е от удъра. Сега искат, като я разглобя да дойдат за повторен оглед, но и да им представя протокол от КАТ, който по закон не е задължителен. Явно ще има нерви, жалби и т.н. Всякакви съвети са ми добре дошли.
Неговата кола е Ауди А4 (пернишка регистрация) и го уцелих точно в гредата между предна и задна врата. Все ми се върти в главата, ако не беше кола, ами беше пешеходец, какви щяха да са последствията за мен?
Последна промяна от Ilyan на 04 дек 2010 13:36, променено общо 1 път.
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#28 Непрочетено мнение от slowtraveler » 03 дек 2010 23:28

Ами това което първоначално ми идва в главата - изискай им писмено потвърждение, че отказват да приемат само двустранния протокол без протокол от КАТ....
По принцип са ДЛЪЖНИ да се произнесат по заведената претенция...

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор

#29 Непрочетено мнение от Ilyan » 03 дек 2010 23:31

Те го приеха, заведоха си щетата, но ми казват, че без протокол от КАТ, няма да ми платят нищо.
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#30 Непрочетено мнение от slowtraveler » 03 дек 2010 23:42

Все пак са длъжни да се произнесат писмено... Натисни ги за това...

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”