Преди месец реших да започна основен ремонт на един апартамент в едно малко китно градче.....
Съседите ги познавам (поне така си мислех) от малък.
Та уведомих ги надлежно и своевременно (два месеца предварително)...
Тъй-като апартамента е около 45 годишен, ремонта се очертаваше да е много сериозен: смяна на ел-инсталация, ВИК, подови и стенни мазилки, махане на паркети, мозайки, смяна на врати, дограми и т.н...
Намерих си майстор, който да носи цялата отговорност (момчето изглежда свястно, съвестно и засега работи добре) и дадох ход на работата преди месец...
Един месец беше мръсна работа - разбиване, къртене, чупене (старите тръби на канализацията бяха напукани каменинови) и т.н...
С договорка на горните и долните съседи смених ВИК и канализация (и на горния етаж докато стигна до средата на долния етаж). На горния етаж дори се принудих да сменя апартаментната канализация и цокалото, защото проекта им не ми харесваше...
И всичко вървеше тихо и мирно (абе за тихо - трудно е да се каже, защото все пак бяха изнесени три самосвала строителни отпадъци)...
Съседите отдолу дори черпеха майсторите с кафе и т.н. (защото казах на майсторите да им замажат и боядисат банята, защото при смяната на тръбите имаше леки нарушения)..
В един момент започна втората фаза на ремонта - правенето на новите мазилки и т.н....
Първия удар върху съседите падна когато изолираха етажа външно - стана много хубаво...
А в момента в който докараха сухата мазилка и майстора започна полагане подова изолация и подовата замазка, тогава съседите внезапно казали на майстора 'няма да слагаш замазки, пък камо-ли плочки, защото много ще натовариш плочата и тя ще падне'?!?!
И без да ме уведомят, отиват в общината и пускат жалба...
Държа да уточня, че не съм разбивал никакви стени или структурни елементи, а бяха премахнати само старите подови замазки (до плоча)...
Реакцията на 'техническия отдел' не закъснява (как да закъснее, когато съседката идва подръка с тях)...
И ремонта бе спрян, като 'техническия отдел' иска експертно заключение, съгласувано с главния архитект за извършване на ремонта

Според мнение на лицензиран експерт (мой приятел), който направи оглед на място, практически съм облекчил с около 30% натоварването (заради поставянето на лека изолация).
Е да, ама машината е завъртяна и сега плащам сериозни пари за изработката на това заключение и за съгласуването му с всички служби.
А ремонта спря за два дни (в сметката са и един камион бракуван вече втвърден материал и два дни надници на работници и майстори).
Оправданието на съседката е 'ами аз нищо не разбирам, ама ме е страх да не падне, та затова пуснах една жалбичка'

Та си мисля дали от вродена глупост го е направила, или от човешка завист (защото проблемите започнаха в момента на строене, а не на рушене)....
Май клоня към второто

В яда си вчера мислих да пусна една жалба против тях за това, че са остъклили балкона си (вкарали са го в стаята) без строително разрешение, но като знам, че разглеждането на жалбичката ще им струва цената на един лек автомобил, и малко ми дожаля..
Та сега се чудя какъв номер да и спретна, хем да не е много жесток (все пак са пенсионери), хем да ги заболи сериозно, защото размотават сума-ти народ само и само за да се намират на работа (съседа до мен се оказа, че е минал по същия път докато си е правил ремонт).....
Всякакви предложения се приемат за разглеждане (после мога да пусна гласуване