Ще споделя малко от набраният опит покрай одисеята...
На някой правило ли му е впечатление, че при включване на фаровете и леко се изместват на височина? Аз отдавна го бях забелязал и съм се чудил за причината.
Понеже разглабях едно от моторчетата, за да му завъртя отвора с изведен реглажен винт, та погледнах устройството му и бях откровено учуден - никога не съм си представял, че представлява нещо повече от моторче с редукторче. Оказа се много по-сложен механизъм. Моторчето, което разглобих и преместих от старите фарове, понеже е по-малко от тези, които получих с фаровете с лупите, е Bosch (тези, които получих с 2-секционните фарове са корейски и по-големи и не може да се завърта отвора на механизма за реглаж), съответно не можеха да се ползват в моя случай - кола с климатик и 2-секционни фарове - 1 от двете трябва да го няма за да стане с него, сега преместих по-новите и по-големи корейски моторчета на бившите Н4 фарове, (които съм обявил за продажба тук), като те спокойно могат да бъдат вградени на всяка Нубира 1, заради по-малката дълбочина на самия фар. Да се върна на моторчетата - и в двата случая механизма бе по-сложен, отколкото очаквах, като в кутийките имаше платка с регулатор на обороти за мотора (в големите моторчета - TDA3619) и следене на позицията като височина чрез ...потенциометър! Точно заради него си обяснявам защо всеки път при включване на фаровете, при превключване от дълги на къси, или при въртене на винтовете за груб реглаж и сработваха моторчетата, съответно "коригираха" позицията за секунда. Много странна идея за следене на нивото, реално погледнато имаме потенциометър на таблото и потенциометър на фара и някакъв компаратор, който най вероятно е на копчето за реглаж. Защо е необходимо толкова сложно управление, вместо просто 3 кабелчета и въртене на поляритета?! Може би идеята е рефлектора/прожектора да е винаги в постоянно състояние, дори при физическо местене? Как е изпълнено управлението и следенето на нивото при 3бр. налични жици? Другото, което ми направи впечатление е, че покрай мисленето как да конвертирам превключването на дългите, без гасене на късите светлини, че като извадя бушона за
левите къси светлини и
десният фар се смъква максимално надолу, при вкарването на бушона се връща обратно, съответно обратното за другия фар... Защо?
Все още не съм измислил как да оправя превключването на фаровете...
Искам като включа на дълги да остават късите светлини, като натисна "светкавица" да се включват само дългите светлини, понеже там ще си остане халоген, а за късите ще е ксенон - по-добре при включени фарове и топъл ксенон последния да премигне, отколкото при неработили фарове да светват в студен режим.
вариант 1 - трябва да обърна функцията на лоста за светлините точно наобратно, но не знам дали се разглобява лесно и дали може да се завъртят позициите "къси-дълги" и "светкавица" без да се вкарвам в нов филм
вариант 2 - мощен диод от бушона на късите, към бушона на дългите (тук имам опасения дали няма да има загуби в тока, поради факта, че интервенцията е в силовата верига на релето, отделно ако сложа ксенон и на дългите, нали се сещате как ще се зарадва диода на 23000V стартова напрежение

)
От ровенето намеририх само едно реле за светлините, в блока с бушони при двигателя, което управлява и дългите и късите светлини, а габаритите и светлинният клаксон са на друга верига и дори не е ясно дали минават през реле, в случай че реша да го ползвам за идеята. Със сигурност ще му намеря решение, но ще се радвам и на ваши идеи.
ПС форума много освобождава натрупаното напрежение от проблемите, или спънките, дори само заради факта, че споделяш с някой.
Ето ви малко снимки на разкостено моторче от "големият" тип (корейското, а не Боша), който не се събра на левият ми фар:
(интересно, че корейското моторчебе по-прост механизъм, но по-голям и видимо по-здрав и с метална ос, а Бош бе миниатюрен, с по-сложна платка и с пластмасова ос)
P1100358.JPG
P1100359.JPG
P1100360.JPG
P1100363.JPG