Казармените разкази са много близки с Рибарските
Може би,но не чак толкова.....
.....На зимен разузнавателен лагер сме.Предстои ни "преодоляване на водна преграда".Язовир "Малко шарково".
19 февруари 1984 г. Студ (-19).На дъното на бетеера има 6 бр.тапи,който,преди да се влезе във водата,задължително се проверяват дали са стегнати.Аз,като механик-водач,трябваше да ги проверя.Обаче,нали има новобранци,изпратих тях с ключа да залягат под машината.След като се овъргаляха в земята (добре,че беше замръзнала),казаха,че всички тапи са затегнати.Натоварихме се вътре,моторите работеха и беше топло.Затворих люка над мен и се бухнах в язовира.Включих водогребния винт (перката) и БТР-а заплува.
Ако знаете,само,какво удоволствие е да плуваш с такава машина.
Да,обаче,удоволствието трая кратко.След около 10-15 минути във водата,усетих студено около краката.Погледнах и видях...ВОДА.Много вода.
Питам "бомбетата",дали са завили тапата,която е отпред на носа на БТР-а.
Питат ме:
-ама там има ли тапа ?
Ами сега...
Вече бяхме стигнали средата на язовира и до най-близкия подстъп през който можеше да се излезе ни предстояха поне 15 минути плуване.
Имаше само един изход:някой да се потопи във водата и да затегне тапата.
Двамата новобранеца не я знаеха къде е...отпадат
Фазана,който беше взоден к-р,също не я знаеше
Оставах само аз.
Събляках всичко от себе си и навлякох на голо маскировъчен гащиризон (нямах със себе си други дрехи за преобличане).
Потопих се във водата...за учудване...беше поносима.С дясната ръка се държах за една от буксирните куки на борда,а с лявата и една лула №30 (левичар съм) напипах тапата (тя виси на синджирче от отвора) и я завих на мястото и.
Излязох от водата и докато вляза обратно в БТР-а ме втресе.
Върнахме се на брега.Там ни чакаше старшината и като разбра,че съм влизал в язовира ми сипа една паница (около300 мл.) горещо червено вино с чер пипер в него.А виното беше от прословутия сорт "Алжирка",гъсто и много сладко.
Накараха ме да изпия виното на един дъх. Изпих го ....и се напих....като талпа.След това съм заспал.Събудих се след 6 часа.Покрай главата ми обикалят "винарки".В главата бръмбари...изобщо...пълна трагедия.
Някой беше карал машината до лагера и за пробег около 60-70 км за малко да прегрее единия мотор.
Като "скъп" спомен ми остана хроничния синузит.