За леда по стъклата.

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

За леда по стъклата.

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 18 яну 2009 14:15

Тази сутрин в София си беше доста студено и се наложи да стържа леда от стъклата.
Преди десетина дена си загубих стъргалката за лед, която ползвам от години и за беда след един дъжд /с поледица/ заварих колата си с един пръст дебел слой лед. Заради ниските температури леда беше като камак и стъргалката, която бях купил предния ден се счупи, нищо, че струваше маса пари и беше комбинирана с четка за сняг и дълга дръжка. Тогава спасих положението с някакви стари стъргалки, които намерих при авточарковете и до вчера ги ползвах. С тях за мен си беше мъка, но не успях да си намеря от типа, който ми допада.
Вчера намерих стъргалката паднала под седалката и днес вече стъргането "беше удоволствие". :)
Пробвал съм различни стъргалки, включително и с месингов ръб, за която твърдяха, че не драскала стъклата, пък на мен ми се стори, че драска яко, но едни се чупеха лесно, а други просто не стържеха. Най-доволен си останах от най-евтината такава - мисля, че е българска. От едната страна е пластмасова, но добър компромис между твърдост и гъвкавост, а от другата е с гумен ръб. Достатъчно е гъвкава да не се троши и да чисти добре леда, а ако не е много студено гумения ръб се справя успешно и изчиства перфектно.
Поради "якото парно" на моята Нубира в големи студове се налага да стържа лед и от вътрешната страна на предното стъкло и за там гумения ръб ми върши чудесна работа. Без тази стъргалка се налага да пръскам леда от вътре със спрей за размръзяване за да мога да го сваля.
Сигурно всеки си има собствени виждания, но ако попаднете на такава стъргалка Ви препоръчвам да я пробвате.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: За леда по стъклата.

#2 Непрочетено мнение от slowtraveler » 18 яну 2009 17:42

Предното стъкло никога не го стържа със стъргалка...
Драска се...
Може и да не го драска стъргалката, а пясъка и мръсотията по предното стъкло, който 'размазваш' със стъргалката...
Много ме дразни надрасканото, защото започва да прави отблясъци при нощно каране
Обикновено размразявам така:
1. Паля колата
2. Пускам отоплението на огледала/задно/предно стъкло (предната ми кола имаше нагревател на зоната където лягат чистачките) и т.н. На всяка цена изчиствам въздуховода под чистачките от сняг/лед - така в купето влиза външен въздух, който не позволява заскрежаване/запотяване на стъклата отвътре.
3. ако е обледена с дебел лед, изчаквам няколко минути да се стопли купето - тогава леда се отлепя на парчета, а ако не е много обледена - директно минавам страничните и задното стъкло със стъргалка (подарена като бонус от 'коледните' подаръци на някаква фирма)......
4. докато изчистя другите стъкла предното е започнало да се топи в долната част... Ако леда не е много - изчаквам 2-3 минути и със стара чистачка го изчиствам 'до сухо'. Ако леда е много - пръскам със спрей за размразяване (тази зима съм със Сонакс - обикновено стига за една зима). По принцип избягвам пръскането със спрей за размразяване ако не е наистина наложително, защото явно има глицерин или нещо друго мазно в състава му, и след това цял ден чистачките 'мажат'....

Общо взето гледам да не натискам много стъргалката, а да оставя отоплението да си свърши работата - така, че не държа на конкретния модел стъргалка - всяка би свършила работа. На предната ми кола стъргалката я бях взел като мостра още топла от машина за правене на пластмасови изделия на пловдивския панаир. :D
П.С. братушките имат обичай да 'размразяват' стъклата с кофа гореща вода, и след това се чудят 'защо на западните коли така им се пукат стъклата' :D
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

#3 Непрочетено мнение от Vesko1 » 19 яну 2009 17:13

За да не се налага да стържете предното стъкло,слагайте по едно парче целофан на предното стъкло надвечер като го затиснете със чистачките(може и да го наплюнчите в краищата за да прилепне)...гарантирам ви че сутринта само си го сваляте от стъклото и няма скреж по стъклото.След това си го навивате на рулце(целофана) и си го слагате под седалката.На другата вечер пак се слага и така.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#4 Непрочетено мнение от slowtraveler » 19 яну 2009 18:32

Номера става и със вестник, но колата по принцип става по 'забележима' и започва да се отличава от другите автомобили, което лично аз не желая, особено ако колата се оставя на съмнително място...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”