Тенекеджия през зимата
Тенекеджия през зимата
Казаха ми, че не е препоръчително да се ползват тенекеджийски услуги през зимата, защото боята не хващала добре при ниски температури. Вярно ли е?
- Fantomasss
- Глобален модератор
- Регистриран: 17 окт 2008 15:27
- МПС: Lanos SеX-16v-106 куци катъра
- От: Сф братче център на просветата
- Име: Грозданов
Re: Тенекеджия през зимата
Вярно е ако тенекеджията е от кварталното гаражче и няма условия, но ако бояджията е с подходяща база с камера и т.н., то тогава няма никакъв проблем.
Ако нямаш какво да правиш, не го прави тук...
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
Боите имат ограничение за полагане при ниска температура (в порядъка на -5С).
Друг основен фактор при боядисване на метал е dew point (точката на оросяване).
При ниски температури често се случва да няма необходимата разлика (май бе минимум 3С) между точката на оросяване и текущата температура и тогава не е препоръчително боядисването, защото върху метала може да се получи конденз и боята няма да хване добре. Времето за изсъхване също се влияе от температурата.
Но това има значение само за 'гаражните' майстори.
При добра отопляема камера боядисването зимата дори теоретично би трябвало да е по добре, защото въздуха е по-сух.
Fantomasss е прав... :DD
Друг основен фактор при боядисване на метал е dew point (точката на оросяване).
При ниски температури често се случва да няма необходимата разлика (май бе минимум 3С) между точката на оросяване и текущата температура и тогава не е препоръчително боядисването, защото върху метала може да се получи конденз и боята няма да хване добре. Времето за изсъхване също се влияе от температурата.
Но това има значение само за 'гаражните' майстори.
При добра отопляема камера боядисването зимата дори теоретично би трябвало да е по добре, защото въздуха е по-сух.
Fantomasss е прав... :DD
ОК, благодаря за отговорите!
- pacho26
- Нов
- Регистриран: 18 фев 2009 12:54
- МПС: Daewoo Nexia 1,5 DOCH16v 92к.с
- От: Стара Загора
- Име: pacho26
някой от стара загора или областа (не чак софия) може ли да ме светне колко пари и време излиза едно боядисване на кола-ориентировъчно
имам няколко проблемни участъка-прагове,преден капак,калници
дайте акъл какво да правя-да боядисвам цялата или поучастъково
имам няколко проблемни участъка-прагове,преден капак,калници
дайте акъл какво да правя-да боядисвам цялата или поучастъково
- Fantomasss
- Глобален модератор
По-евтино и по-качествено ще ти излезе да я пребоядисаш цялата, на парче е по-скъпо и винаги личи дразнещо разликата от стара и нова боя. Ако няма много за подготовка не трябва да е повече от 600 лева... (не съм от твоя град , но някой трябва да те светне все пак)...
Като повечето неща си ги сваляш сам(като оплътнения,дръжки и всякакви такива детайли,които не минават през боята).
- pacho26
- Нов
ако има някой който скоро е боядисвал кола или някой негов познат да каже за цени
Наскоро бях при бояджия- 100лв на детайл вкл. материали и труд.
- Vesko1
- Глобален модератор
- Регистриран: 28 авг 2007 22:42
- МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
- От: Кърджали
- Контакти:
Абсолютно вярно...100лв на детайл е когато е цялостно боядисване....на парче е 150лв.Значи на колата имаме 4 врати 2 капака 4 калника и таван......значи под 1000-1100лв не вярвам някой с камера да се хване да боядисва и то ако няма много за китване и изкърпване.Така мисля аз!За 600лв само гаражен майстор може да се навие.newcomer написа:Наскоро бях при бояджия- 100лв на детайл вкл. материали и труд.
- Fantomasss
- Глобален модератор
Аз споменах 600 лева, ама си мислех точно за гаражен майстор и без материали, само за труд, ако няма много китване , да не говорим за ръжди... иначе за камера под 1100-1200 лева не можеш я барна.
Не, 100лв е за отделни детайли (на парче)... Поне аз бях така. Ако боята не падне след няколко месеца, значи човека е добър автобояджия. editedVesko1 написа:Абсолютно вярно...100лв на детайл е когато е цялостно боядисване....newcomer написа:Наскоро бях при бояджия- 100лв на детайл вкл. материали и труд.
Последна промяна от newcomer на 06 мар 2009 21:15, променено общо 1 път.
- pacho26
- Нов
всъщност единият ми праг му се е напукала боята и взела да пада на парчета а отдоло излиза нещо черно(явно е мазана с нещо друго под боята) и по капака и единият калник имам малко повече от нормалното начукано от камъчета(ама доста здраво са чукали) ,но за това надали ще дам пари за боядисване,най вероятно ще си боядисам прага сам а начуканото от камъчета ще го точковам и се надявам след пастиране да не вади очи много
Офтопик: