OFF Тopic - случки и размисли от днес

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

Re: OFF Тopic - случки и размисли от днес

#121 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 16:53

Както виждам, най-външната следа от камиона, оставена вероятно от третия мост на ремаркето е на около 35-50см. от банкета на насрещнодвижещите се, в случая - ти. Много навън се е изнесъл, а завоя не налага това. Не се забелязват следи от странично плъзгане на 3-тия мост, макар че, в завой той се измества и странично. През почти целия завой, водача на камиона не е имал видимост отляво или е виждал съвсем малка част от другата лента заради извиването на композицията. Според мен, най-вероятно по-високата скорост му е задействала рефлекса да се изнесе във външния периметър на завоя. Гумата ти, в момента на удара ли се спука? Ако е така, трябва да те е изместил странично.
Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

#122 Непрочетено мнение от ogi » 01 юни 2015 18:07

В момента, в който камиона изскочи от завоя, ми се стори че ремаркето отзад е изкривено като ромб от инерционните сили, т.е. горния ръб отзад бе изнесен навън, още в този момент предусетих, че не ми пасва засилката и траекторията му и почнах да завивам и спирам, като не натиснах докрай спирачката, за да успея максимално да завия надясно, а не да поднеса напред в спирачки и така минавайки до табелата за момент ми се стори, че се разминахме, но явно закачи кутията под ремаркето в задния му ъгъл, заедно с гредата със стопа, поради изнасяне със сантиметри. Задната гума като слязох след секунди бе до долу, виждаше се удар и дупка по нея, джантата също е ударена.

Изображение
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#123 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 18:47

Писали са по-лекото за виновния. Не осигурява достатъчно разстояние при разминаване и навлизайки в лентата за насрещно движение, причинява ПТП.
(писано е "реализира ПТП, но това ми напомня една култова фраза на к-н Буревестников от Опасен чар). Сега, след като си продал колата, парите от застраховката на тебе ли ще ги изплатят?
Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР

#124 Непрочетено мнение от ogi » 01 юни 2015 19:12

Честно да ти кажа, въпреки че запазих самообладание в ситуацията и не се уплаших, тогава не видях следите, а може би и лекия дъждец ги заличи веднага, съответно си помислих, че може би наистина така сме се разминали, както написаха в протокола, а другото ми се е сторило. Чак сега на снимката, направена до минута след случката, видях къде и как сме се разминали наистина. Но разликата в описанието едва ли има особено значение в този случай.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#125 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 21:05

Съгласи се с мен, че ако не е била мигновената ти реакция да бягаш в дясно, съчетана със съобразена с пътя скорост, прицепа щеше да те е смазал. Предницата на Аудито не е ниска, но е достатъчно ниско, за да я яхнат гумите на ремаркето. А при това разположение в/у пътното платно, лявата гума на първия мост, идва право върху местото на водача. Дано си се сетил да минеш през някоя църква след катастрофата.

Преди години, на прав, равен, но заледен участък (Ас-град - Пловдив), заради неправилно регулирани спирачки на прицепа, ремаркето беше започнало странично плъзгане, цялото в/у пътното платно. Водача на камиона беше реагирал по най-правилния в случая начин - по-ниска предавка и пълна газ за да изправи композицията. Точно метър и половина не беше стигнал на един Голф 4 да се размине с гумите на ремаркето. Първата гума се беше качила върху предницата и стоеше на шофьорската седалка. Шофьора на леката кола е прескочил на дясната седалка и се отърва само с фрактура на левия крак, който не беше успял да измъкне изпод гумата на ремаркето. Обвиниха шофьора на камиона за несъобразена с пътните условия, скорост. Обаче, попадна на печен адвокат, който успя да докаже, че спирачните механизми на ремаркето не са се задействали едновременно, което е довело до поднасянето. Скоростта съответно, се доказа с тахошайбата. Абе....всичко е шанс.
Офтопик:
Чак се учудвам, колко съм добър в предсказване на събития от ПТП ако.... :lol:
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#126 Непрочетено мнение от slowtraveler » 01 юни 2015 21:17

Митак, станал си доста черноглед :lol: Можеше да кажеш: ако бе заобиколил табелата отдясно, можеше да имаш само спукана гума... :dknow:
Но тъй-като знам много добре какво прави импулса на голяма маса(например няколко хиляди тона) дори при ниска скорост , винаги съм се притеснявал от подобна ситуация :whew:
За щастие единствената ми подобна ситуация завърши щастливо - аз успях да спра на около 2 метра от бронята на ТИР-а, който също успя да спре (изцяло в моето платно)...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#127 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 21:22

Офтопик:
Нали трябва да се правя на Ентелегентен бе, Жоре!
Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР

#128 Непрочетено мнение от ogi » 01 юни 2015 21:28

Ох, не знам какво да ти кажа... Колко изтъркано звучи, как всеки си мисли, че няма да му се случи на него, колко е внимателен и т.н., ама то не пита... Само си представям как в този момент можех да се прeсегна към телефон, касетофон и прочие и да пропусна половин секунда... :whew: Дадох си сметка, чак вчера като увеличих случайно контраста на снимката от телефона и следите лъснаха (в оригинала не се виждат), защото дотогава си мислих, че въображението ми е преекспонирало момента и излязох от пътя след това, както е картинката в протокола. А бяхме и 5 човека в колата... Не съм вярващ и момента с църквата ще го пропусна, но ще си добавя още една брънка предпазливост, макар и в такава ситуация и ограничен терен вдясно няма какво да се направи много... Иначе, Митак, пролича си професионалното и опита ти, веднага ти се формира сцената на събитието, даже по-ясно и от на участниците :)

@ Жоро това с табелата отдясно с телепорт само :) Нали се сещаш, че имах около половин секунда реакция после мокър пясък отдолу, или май трябваше да се тествам да мина между краката на знака :)

п.п. А възможно ли е табелата да се е окривила от въздушната вълна на ремаркето? Винаги съм се чудел като видя такива сгънати табели по път, а краката са им здрави... :ches:
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#129 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 21:56

Оранжевите ленти до табелата - колани за привързване на товар ли са? Защото, ако са колани, и с тях е бил укрепен товар, нещата се променят. Ударът с колата ти не е достатъчен, за да се откачи колан, камо ли, няколко. Мисля си, че коланите са били хлабави, (не стягани периодически) и това е позволило на товара да се размести. Оттам и накланянето и изнасянето на прицепа навън. Това е валидно, само ако товара е бил нестабилен и е укрепван с колани. Само предположения.
Обаче, нищо че си атеист - мини през някоя църква и запали свещичка.
п.п. Аз също не съм чак толкова религиозен, но уважавам традицията
Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР

#130 Непрочетено мнение от ogi » 01 юни 2015 22:10

Да, разсипаното бяха някакви колани и скоби за товар, но не изпаднаха от самия товар, ами май някаква багажна кутия под него. Единственото нещо, което 100% съм сигурен, че видях и от което последваха реакциите ми още предварително, при излизането от завой на тира беше, че видях как полуремаркето се усука.
dsuzunov написа:Обаче, нищо че си атеист - мини през някоя църква и запали свещичка.
п.п. Аз също не съм чак толкова религиозен, но уважавам традицията
Ще го направя, само заради последното изречение, убеди ме.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#131 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 22:38

В точният момент си погледнал в точната посока.
Когато карам, около 60% от времето гледам напред, 10% отделям за уредите, 10% за огледалата, а останалите 20% се разсейвам с музика, с разговори или зяпам някъде си, само не и "в пътя".
Преди много години, слизайки от Смолян, аз баджанака, жена ми и балдъзата, нещо ме накара да "видя" в далечината камион с полуремарке, изпреварващ друг такъв срещу мен. За да се разминем, аз трябваше да спра. Точно АЗ, камионите нямаше да могат. Но трябваше да спра извън платното. Имах чист банкет в дясно, но след около 20-25 метра, започваше мантинела и заради нея нямаше да мога да изляза от платното. Сякаш нещо бе изчислило времето ми за реакция (някога, на психото ми казаха, че имам забавяне с около 6-7% на реакциите, което се компенсира от липсата на грешки при теста) и в точния момент ми беше показало двата камиона. Успях да спра на 50см. от началото на мантинелата, в банкета и след 5 сек. камионите минаха, свирейки с тромбите за благодарност.
Следващото ми спиране беше в Бачковския манастир, под давлението на жената. Една седмица по-късно, ме кръстиха, за да не си остана поганец, както тук казваме на хората без вяра. От типа хора съм - "вярвам на видяното"
Изображение

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител

#132 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 юни 2015 23:07

За малко разнообразие, ето ви едно видео в което се правя на ченге:
https://www.facebook.com/10000643725086 ... 850115941/" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#133 Непрочетено мнение от slowtraveler » 01 юни 2015 23:08

Оги, това с табелата бе за разведряване на атмосферата :y:
Момента за вземане на решение е странно нещо...
Спомням си като сравнително млад шофьор (навярно съм имал врътнати около 100х.км) как щях да се размажа в челен удар...
Тогава усещаш, че десети и стотни от секундата при вземане на решение са важни. Като страничен ефект - никога не си позволявам да седна зад волана дори и след една бира - не искам да изпускам този някакъв шанс с тези десети и стотни от секундата...
А ситуацията бе следната - безлунна нощ. Аз - с първия ми автомобил - Голф 1.5 атмосферен дизел (май 55к.с.)...
Движа се някъде около Стара Загора след два тира. Пътя - непознат... След участъци със забрана за изпреварване се появява знак за разрешено изпреварване и прекъсната осева линия.
Напред - тъма (виждат се само ТИР-овете) и нататък - мрак.
Тръгвам да изпреварвам (с 55к.с. може да си представите какво е ускорението от около 80км/ч нагоре), и изравнявайки се някъде около втората ос на ТИР-а виждам как предния тир започва да описва завой надясно, и нещо проблесна между гумите му като насрещна светлина и то като че ли много наблизо...
Спирачки до дупка и виждам на забавен каданс как тира до мен бааавно започва да се изнася напред, а насрещните фарове вече изскочиха срещу мен. След безкрайност видях задната броня на тира, отпуснах леко спирачките и рязко се прибрах, минавайки на около 50см от бронята на ТИР-а, и на под 10м от насрещния автомобил..
След това поне 10 км миришеше на изгоряло феродо в колата..
В такъв момент казват, че ти се разтреперват краката :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Proximus
Напреднал
Напреднал
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

#134 Непрочетено мнение от Proximus » 02 юни 2015 23:19

Аз редовно се чудя на улигофреенската маркировка по междуградските пътища. Прекъсната маркировка по продължение на завой или по време на изкачване на възвишение, вяра да й нямаш. Нашарена както Бог дал. После пак той да помага.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР

#135 Непрочетено мнение от ogi » 03 юни 2015 20:54

Вчера едно РВ такси се падна с мен (отдясно) на първа линия на Орлов мост, Цариградско, 3-те ленти за наляво към НДК по канала. Изненада ме със следният въпрос - "тук може ли да направа обратен завой, или трябва да завия наляво?" и ми сочи с ръка насрещното платно на Евлоги... :-o Сигурно ако не ме беше питал и бяхме тръгнали, щеше много силно да ме изненада с маневра пред мен, че както и съм с чужда кола, щях да бъда обявен за автомобилен терминатор... :lol:
Съпроводих го човека пред националния стадион, да може да се върне както трябва. Доста често съм засичал там коли да тръгват към насрещното на "Евлоги и Хр. Георгиеви" и да спират пред стена от фарове в силен потрес :) .
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”