Днес останах неприятно изненадан от едно нововъведение на банка "Сосиете Женерал Ескпрес Банк".Но нека малко предистория!
Преди 3 месеца си "купих" автомобил на лизинг.Лизинговата компания "Сожелиз-България ЕООД" е дъщерна на гореспоменатата банка.Естествено сметката,по която трябва да внасям парите е открита в тази банка.До тук нищо необикновено,но...Надлежно платих авансовата вноска и последвалите две погасителни вноски по фактури,както и данъка на автомобила(начислен за София,нищо че е с русенска регистрация и се кара предимно в плевенско).По предложение на агента от компанията,плащах вноските на каса в клон на банка "Сосиете Женерал Ескпрес Банк",тъй като в този случай не ми се начислява такса за услугата.Каква бе изненадата ми,когато реших да платя поредната вноска-оказа се,че вече дължа такса.
Разговарях със служителка на лизинговата компания,която ми обясни,че това (начисляването на такса) не е по тяхна вина,а е политика на банката.Питах в банката-същото!Щом не съм клиент на "Сосиете Женерал Ескпрес Банк" (разбирай нямам открита сметка при тях),то дължа такса за всяка услуга.Явно банките бързо се ориентират и реализират печалби в кризата за наша сметка.Интересно ми е дали физическите лица имащи сметки в тази банка също попадат под ударите на новите условия?!Дали само сметките по лизинги се ползват с тази "преференция"-веднъж като си взел автомобил на лизинг,значи щеш не щеш ще трябва да плащаш-един път на лизингодателя и втори път на банката.
Стана ми гадно!

За себе си намерих решение:
Таксата за превод е 3 лева при плащане на каса.Така като изтегля пари от моя сметка в друга банка,за да платя в кеш ми удържат 15 стотинки за операцията.Като ги сумирам с трите лева такса:3,15лв.Като сложа висенето по банкомати и офиси и пътя до "по-големия град" таксата ми месечно стига 5 лв.Пресметнато за период от 5 години се получава една кръгла сумичка от 300лв.(едно сервизно обслужване).
В същото време,ако ползвам интернет банкиране(превод през интернет портала на моята банка)

За да не останете изненадани проверете как стоят нещата с вашите банки!