Софтуер за проверка на правописа.

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Софтуер за проверка на правописа.

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 05 сеп 2009 10:13

Офтопик:
За съжаление темата за правописа се оказа заключена, та се налага да пусна нова.
Определено наличието на проверка на правописа е полезна функция. Не може да реши проблемите на 100 %, но помага. Някъде по темите се писа, че за Лисицата имало такъв плъгин, но нищо по-конкретно, което да е от практическа полза.
Бях приятно изненадан, че в новата версия 10.00 на "Опера" вече е вграден такъв модул. По подразбиране е активиран само за английския език, но с поставянето на една чавка могат да се добавят за всякакви езици.
Ако някой ползва този браузър - правописа е активиран за "еn". В полето, в което пишете текста кликвате с десен бутон на плъха, а после на "Речници", "Добавяне/премахване". Избирате езика, който ще се добави и той се сваля на машината Ви. После ще трябва да посочите за кой език да се проверява правописа.
Сгрешените думи се подчертават, а след кликване с десен бутон върху сгрешената дума се появяват предложения за замяна на думата, добавяне към речника и т.н.
Надявам се, че с помощта на подобен софтуер форума ни може да стане малко по-привлекателен.

На снимките съм показал какво става, ако вместо "грешка" се напише "грашка", както и контекстното меню при кликване върху грешка.

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT
От: Пловдив

Re: Софтуер за проверка на правописа.

#2 Непрочетено мнение от Darlin` » 05 сеп 2009 14:36

Абе някои хора не си правят труда да погледнат в клавиатурата какво са натиснали, ти за проверка на правописа мислиш, че ги интересува ...
Който иска да се старае да пише грамотно, ще намери начин. Който не иска - колкото и да му го навираш в очите - все тая...
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

newcomer
Активен
Активен
Регистриран: 20 ное 2008 18:22
МПС: Nexia
От: София

Re: Софтуер за проверка на правописа.

#3 Непрочетено мнение от newcomer » 05 сеп 2009 17:10

Екстра е това. Opera e най-добрия браузър. Имам същата функция, само че в word. Мисля, че е полезно.

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”