За решаване на проблемите със задръстванията и паркирането

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

За решаване на проблемите със задръстванията и паркирането

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 07 мар 2009 20:32

Как някъде решават проблемите със задръстванията, паркирането и придвижването
Безплатни колелета за цяла Виена

Йордан Гергов

Безплатни колелета, предоставени от общината, ще кара абсолютно цяла Виена съвсем скоро.

Досега тази възможност беше достъпна само в рамките на центъра на града, където има обособени специални зони за паркиране, както и необходимата маркировка и обособени ленти за любителите на спортното занимание.

Проектът ще бъде осъществен във възможно най-кратки срокове, а не е с дългосрочна мисия за година или повече време, декларира пред австрийския вестник „Ди пресе" съветникът по пътната среда и транспорта към виенската община Руди Шикер.

Общината иска безплатните колелетата навсякъде да станат в най-скоро време общодостъпни - особено що се отнася до отдалечените квартали на австрийската столица. Там в момента няма изградени отделни колоездачни ленти.

До този момент 800 колелета бяха предоставени безвъзмездно на жителите. Благодарение на новия проект „City-Bike", задвижен от виенската администрация, бройката им ще скочи тройно.

През май ще бъдат пуснати първите 200 колела със специални триходни превключватели.

Велосипедите са поръчани в Португалия, кошниците им - във Франция. В момента текат преговори с производителите, уточняват от общината.

Идеята на община Виена е въздухът не само в градската зона, но и в 23-те квартала на столицата да бъде чист. Стремежът на управата е до 2015-а процентът на колелата да се увеличи от сегашните си 5 на 8 процента.

Виена беше първата голяма европейска столица, която въведе преди години колелетата като основен транспорт за градската артерия. Впоследствие нейни последователи станаха 13 столици, сред които Париж и Брюксел.
Veloparking.jpg
Офтопик:
Е и тук правят нещо подобно:

Велосипедистите ни са малко, но са страшно от жилава натура. Пътища за тях няма, а те пак карат. Бездомните кучета в София са бол и кое каквото прави всички се събират дружно на купона наречен " лаен по велосипедист и гонене на велосипедист. Живея в тих квартал, но най-близкия магазин е на километър-два от мен, но се пресича ЖП линия. Заради икономии затвориха ЖП прелеза до нас, а най-близкия такъв е на 5 километра и за да стигна до въпросния магазин с кола стават 10 км. Идеално би било за велосипед - мяташ го на рамо и го пренасяш през ЖП линиите. Заради пустите му кучета /е и не само заради тях/ вече не смея и да си помисля да карам велосипеда. Между другото бездомните песове нахапаха жена ми, а в друг случай нападнаха и дъщеря ми и сега навсякъде ходи с устройство за гонене на кучета. От сума ти време с жената се обаждаме в Екоравновесие да дойдат да приберат глутниците кучета около дома, ама били много натоварени.

Нашата община вместо да инвестира в това-онова /алеи за велосипеди, паркинги, за да се приберат паркираните коли от десните ленти на улиците/ обяви кажи-речи половин София за Синя зона, разбирай - плащаш си солено за престой от 1-2 часа, т.е. само прибира пари. Ако знаете какъв купон е лавирането с велосипед между паркиралите в дясната лента автомобили и движещите се такива с изнервените от задръстванията водачи. Мои познати и колеги след някое и друго премеждие вече спряха да си карат мотоциклетите, а какво остава за велосипеди. Преди доста години съм се придвижвал из София с велосипед, а после с мотоциклет, но според мен сега това си е направо самоубииствено.

Ако дойдат Виенчани да покарат колело из София, после във Виена ще им дадат орден за храброст, но най-голямата им награда ще е, че са останали все пак живи.
Статията е взета от тук.

Потребителски аватар
gordy
Редовен
Редовен
Регистриран: 13 фев 2009 23:10
МПС: Daewoo Nubira
От: Пловдив
Име: Иво

Re: За решаване на проблемите със задръстванията и паркирането

#2 Непрочетено мнение от gordy » 07 мар 2009 22:21

Гледах преди доста време по дискавъри за Китай ли беше или за Япония непомня но там автомобилите са в подземни гаражи,подредени на нива и в кръг,а горе има една кабинка и жълтуркото поставя карта и нещо като паяк му намира автомобила и го слага на асансьор, който го качва на повърхноста.
От Ford Mondeo,преминавам на DAEWOO

Потребителски аватар
sasho
Свръх-активен
Свръх-активен
Регистриран: 29 фев 2008 19:17
МПС: Nubira 1.6
От: София

#3 Непрочетено мнение от sasho » 07 мар 2009 22:25

Мда и аз го гледах това в Япония мисля,че беше.Знаеш ли кога ще стане това в България :rofl: Ние още не можем да пуснем метрото от Младост 4 до центъра.. ddmuhaha
Между другото има същата система и за колела,не само за коли!

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
Име: Оги

#4 Непрочетено мнение от ogi » 08 мар 2009 02:53

Сигурно, които ме познавате се сещате защо не бих искал да коментирам тази тема...
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

zmiori
Активен
Активен
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

#5 Непрочетено мнение от zmiori » 08 мар 2009 08:39

някъде бях чел че само в София са идадени над 200 000 строителни разрещения за промяна на гаражи в магазини, работилници, ателиета и др. ако тези помещения приберат съответния брой МПС-та дали няма дасе разтоварят улиците и булевардите? Предполагам че Софиянци могат да кажят.
granichar.org

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#6 Непрочетено мнение от Izparitel » 08 мар 2009 08:55

Нз колко гаражи са станали магазини, но чак толкова едва ли са. А и като, че ли такива магазинчета почнаха постепенно да намаляват.
Офтопик:
Сега има т.нар. охраняеми паркинги - на гола замя се изсипват няколко камиона чакъл, слага се ограда, фъргон за пазача и айде паркирай. Минимум инвестиции и това е нормално, идеята на собственика е да се печели. За това дето го има по света - големи многоетажни паркинги трябва да се вложат пари и то не малко, т.е. там печалбата не е бърза и лесна.
Според мен точно там е мястото на общината - до осигури изграждането им и някаква нпрмална цена след това, за да не стоят празни.

Сега за целия център са плаща за паркиране. Минават паяци влачат, после акт по ЗДП + плящане на услугата. Минават едни автомобилчета и слагат скоби, после плащаш глоби. на няколко пресечки труженици със светлоотразителни жилетки ходят и описват колите снабдени с компютърчета.
А тази дейност била на загуба!? Ами да се разкарат със системата си за плащане, та да не губи общината. У нас май я карат по социалистическия лозунг "Автомобилът е лукс".

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT

#7 Непрочетено мнение от Darlin` » 09 мар 2009 23:14

В Атина всички спираха броня до броня на 5-10 см и 80% от колите бяха мини - смартове, пежа малки двувратки и скутерчета, моторетки, което решаваше част от проблема, но въпреки всичко това нямаше място за спиране.
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
Име: Оги

#8 Непрочетено мнение от ogi » 10 мар 2009 10:21

Darlin` написа:В Атина всички спираха броня до броня на 5-10 см и 80% от колите бяха мини - смартове, пежа малки двувратки и скутерчета, моторетки, което решаваше част от проблема, но въпреки всичко това нямаше място за спиране.
Във всички европейски столици е така.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT

#9 Непрочетено мнение от Darlin` » 10 мар 2009 12:16

Нямам много наблюдения (да не кажа никакви). Но ми беше странно, защото в наш`та столица преобладават големи и мощни коли, а там - смартове от 3 коли - 2 са такива :D
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
sasho
Свръх-активен
Свръх-активен
Регистриран: 29 фев 2008 19:17
МПС: Nubira 1.6

#10 Непрочетено мнение от sasho » 18 мар 2009 00:42

Darlin` написа:Нямам много наблюдения (да не кажа никакви). Но ми беше странно, защото в наш`та столица преобладават големи и мощни коли, а там - смартове от 3 коли - 2 са такива :D
Шото Софиянци сме баровци 8)

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”