Проблем с PC помагайте!

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Проблем с PC помагайте!

#46 Непрочетено мнение от slowtraveler » 23 дек 2008 10:55

Ако искаш тишина - наливаш в един аквариум масло (или олио) и потапяш компа там - ще настане така желаното спокойствие (само да не граняса олиото) :D
http://www.youtube.com/watch?v=PtufuXLvOok
Положението с капване на капка на втулките решава въпроса за по-малко от месец...
Варианта е смяна с по-съвременен вентилатор (нискооборотен с голям диаметър) или преминаването на безвентилаторни решения..
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Деу
Редовен
Редовен
Регистриран: 01 окт 2008 12:06
МПС: Daewoo Nexia 1.5 16 hatch back
От: Vratsa

#47 Непрочетено мнение от Деу » 23 дек 2008 14:10

Безвентилаторните решения в какво се състоят /водно охлаждане или друго/ и горе-долу колко струват? Но ще се заема с почистване и смазване/смяна на вентилатори, ако остане време по празниците. Наистина шумът е като на излитащ самолет.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

#48 Непрочетено мнение от ogi » 23 дек 2008 17:01

Водното охлаждане е скъпо, опасно и е предназначено за овърклок предимно и хай-тек процесори и памет.
Има добри вентилатори с широка перка, нискооборотни, с по 2 лагера, които спокойно живеят по 5 години и са напълно безшумни.
Осведоми се какъв ти е сокета на дъното и можеш да си купиш сам вентилатор за процесора, но първо пробвай кой е виновника в системата, както казах по-горе.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#49 Непрочетено мнение от slowtraveler » 23 дек 2008 18:26

Heatpipe решенията твърдо са по-скъпи от един хубав вентилатор, така-че ако компа не работи 24ч (особено докато спиш) по-добре пристъпи към смяна на вентилатора.
Аз лично карам с хубави вентилатори. Последната ми конфигурация (3GHz P4) кара вече три години без шум и без проблеми (точно големите вентилатори)...
Сега на сина ми взех нов комп DualCore 2.5GHz/2MB с видео EN9600 GT top, дето само видеото заема два външни куплунга от захранването, щото гълта много ток(съответно и грее доста), и пак няма проблеми с шума, защото всичките вентилатори са с голям диаметър и ниски обороти...

Деу
Редовен
Редовен

#50 Непрочетено мнение от Деу » 25 дек 2008 11:54

Изследвах вентилаторите и се установи, че вентилатора на процесора излита като самолет. Иначе и на захранването и на видеокартата шумят, но значително по-тихо. Вентилаторът на процесора е средно голям. Не знам дали е с лагери. Опитах се да го смажа, но не стана по тих. Може ли на това място да се сложи по голям или пък същия размер, ама по тих? Или някакво друго решение? Брягодаря предварително.

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

#51 Непрочетено мнение от Vesko1 » 25 дек 2008 12:54

Деу написа:Изследвах вентилаторите и се установи, че вентилатора на процесора излита като самолет.
Ще те посъветвам още утре като отворят магазините да смениш този вентилатор.Спре ли този вентилатор за 3-4 минути се "изпържва" процесора и оставаш без компютър за дълго време.Не си писал какъв ти е компа ,ако си го взимал преди 2-3 години вероятността да намериш процесор ако ти изгори твоя е=0.Най добре ако не си пипал процесор(не трябва да се слага много паста,а колкото трябва ако е box) ,иди в някой сервиз за компютри да ти го сменят кулъра и да ти направят пълна профилактика на машината.С 20-25 лв мисля че ще се отървеш.

Деу
Редовен
Редовен

#52 Непрочетено мнение от Деу » 25 дек 2008 15:56

Компа го исталирах декември 2003 година. Сигурно вече е твърде стар, но поради ред причини не натоварван с много работа. Процесора е AMD Athlon (tm) XP 1800+, 1,53 GHz, 256 MB RAM; видеокарта NVIDIA Ge Forse 4 mx 440, твърд диск ExelStor Technology J 640. Когато го купувах беше гейморски, но всичко с времето си. Аз вентилатора го свалих, пастата сигурно е под радиатора. Вентилатора е закачен с четири винта и една метална скара за радиатора. Има и някакъв датчик сигурно, но той се върти постаянно. Въпроса е има ли по-безшумен вентилатор за такъв процесор. Може би процесора много пече и му трябва много охлаждане.

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Контакти:

#53 Непрочетено мнение от Vesko1 » 25 дек 2008 16:47

Деу написа: Въпроса е има ли по-безшумен вентилатор за такъв процесор. Може би процесора много пече и му трябва много охлаждане.
Ами отиваш в магазин за компютри и питаш.По принцип когато се сменя вентилатор на процесор е хубаво да се подмени и пастата под радиатора защото извинявай ,ама паста на 6 години представи си на какво е станала...кирпич,загоряло олио....няма никаква контактна способност и от там охлаждането на процесора е по слабо.Аз не вярвам високата температура да ти е повредила вентилатора....просто му е дошло времето.Слагай един нов и си пей.Новия преди да го купиш казваш че ти трябва такъв за АМД Атлон 1800+...те знаят.Или виж стария какъв ти е и вземи същия...гарантирам ти ,че новия няма да излита като самолет.
:lol:

Деу
Редовен
Редовен

#54 Непрочетено мнение от Деу » 27 дек 2008 20:43

Смених само вентилатора на процесора. Счупена беше и подложката с която се фиксира към радиатора. Един вентилатор от 5 лева с малко нагаждане към радиатора свърши работа. Стана много по тих, ако не се случи нещо друго де. Колко време живот се дава на процесорите или са като всички други технически устройства - колкото изкара? ddgoogle

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#55 Непрочетено мнение от Izparitel » 27 дек 2008 20:58

Koлкото изкара. Най-много се скъсява живота му от високата температура. Освен вентилатора е важно и да почистваш ребрата на радиатора, че се набиват с прах и се влошава охлаждането.
Клокването например рязко му съкращава живота.

Потребителски аватар
todortv
Модератор
Модератор
Регистриран: 02 окт 2008 08:04
МПС: daewoo nubira II 1,6 16 V
От: В.Търново

#56 Непрочетено мнение от todortv » 27 дек 2008 21:16

Може да изглежда тъп въпрос,съжалявам за
непросветеността ми ,но какво означава клюкване.
Ако искаш да видиш дъгата,трябва да се примириш с дъжда.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#57 Непрочетено мнение от Izparitel » 27 дек 2008 21:51

Toчната дума е овърклокинг. Ползва се когато не ти достига процесорна производителност.
Изкуствено се повишава честотата на която работи процесора. Примерно имаш такъв на 1.8 GHz и го пускаш да работи на 2.0 GHz, все едно си си купил по-мощен процесор. Спестяваш пари, печелиш производителност, но грее яко и никой не знае колко ще дълго ще издържи преди да се отправи към кофата за боклук.
Има си запалени фенове, дори се провеждат шампионати по овърклокинг.

Деу
Редовен
Редовен

#58 Непрочетено мнение от Деу » 27 дек 2008 23:25

Няма да насилваме процесора засега. За мой срам да кажа, учил съм и техническо училище, но беше отдавна и най модерния компютър беше Правец. Но ще трябва да влезна в час и с по-модерните технологии. Взех да се замислям как да запазя ценни файлове? Например на CD, DVD или на нещо друго ще бъде по-трайно?

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#59 Непрочетено мнение от slowtraveler » 28 дек 2008 00:47

Стария процесор не го насилвай с овърклокинг, щото дори и да вдигне производителността с 10-20%, пак ще е много по-слаб от съвременните, а в същото време повишаваш вероятността от повреда...
За архив - карай на СД, но след 5-6 години ги препиши на по-нов носител (дотогава може да излезе нов носител)....
Наскоро инсталирах 5' флопи(по случайност съм си запазил едно за всеки случай), за да си прехвърля файловете на СД от старите дискети, които намерих....
Ако си спомняте в доброто старо време имаше и 8" флопи (160КБ), ама не си запазих дискета от него, за което съжалявам - беше с размер на вестник :D
А от Правеца може да си си запазил някоя друга касета с някоя игричка (като Golden Mine), щото първите 'правци' вървяха със стерео дек Финезия (82година) :D

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Контакти:

#60 Непрочетено мнение от Vesko1 » 28 дек 2008 01:48

todortv написа:Може да изглежда тъп въпрос,съжалявам за
непросветеността ми ,но какво означава клюкване.
Когато говорим за овърклок..т.е повишаване на производителността на процесора,видеоускоритела,рам-а ...си има допустими граници...наппример моя процесор на десктоп машината е АМД бартон- 2500+ на който фабрично му е отредено да работи от 1,6 до 2,2гигахерца.Моят съм го клокнал на 2 гигахерца още като го купих...но му сложих вох охлаждане ...марково ,скъпо...и вече ми служи вярно 4-та година.Така че когато повишиш температурата на процесора с 10 градуса ...трябва да я компенсираш с по добро охлаждане.В моя случай преди 4 години спестих от процесор 30 долара ...около 57лв...бокс охлаждането ми глътна 20лв....и кво съм спестил.....37лв...тва е кяра.Но не кяра е важен....а СПОРТА! ddkomp2

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”