Разговор за компютърджии.

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Разговор за компютърджии.

#16 Непрочетено мнение от Izparitel » 05 юли 2009 11:31

Fantomasss написа:Ох , болна тема. Моят комп е за смяна, ама не ми се вкарват кинти сега. Едно време (2001г.) като броих 1200 лева за него беше огън, ама сега зор копа и в интернет даже, за съвременни игри да не говорим... Дъно Гигабайт-VA-6... и нещо си, шина на 266 Mgн, CPU-AMD "ATHLON" 2500+ (BARTON) на 1800 Mgн, (дъното и биоса не позволяват да се овърклокне) , Рам 2х512- 400мгх , хард МАКСТОР -80 ГБ, Видеокарта АТИ-Радеон-9600 ПРО-256мгб -старо та дрънка ама...
Преинсталирал ли си скоро операционната система? Защото отначало върви добре и после се забатачва. За игрите е ясно, но за останалото се учудвам, че ти създава проблеми. Можеш да поровиш за малко оптимизиране на настройките, ако не е направено, както и да пуснеш някоя програмка за проверка за проблеми по регистрите. Ако не си дефрагментирал скоро диска можеш да имаш забавяне и от там.

Аз съм с Athlon 1600+ /1400Мhz/, 512 Рам, видео с 32Мб и дъно на Елитгруп, /единственото му предимство на което е , че позволи за мина от SDRAM на DDRAM без да го сменям/. Държи се що-годе прилично, защото не играя на игри и не се сещам за приложение в което не му стига изчислителна мощност. Фейсбука се зарежда нормално за няколко секунди. Ползвам антивирусна, която минава за сравнително тежка, заедно с включена отделна антиспауер програмка.
Единствено, когато проверявам хардовете антивирусната се труди по цяла нощ, но това е май защото те са 160GB + 250GB+1TB и няма много свободно мястото тях.
Впрочем това с бързото зареждане на страниците може да се дължи и в някаква степен на браузера Опера, защото когато ицидентно съм пускал лисицата ми се струва, че зареждането е малко по-бавно. Определено обаче машината ми за игри не става.
Само премисли дали наистина ти трябва преносима машина, защото, ако няма да ползваш това й качество ще си дал излишно повече пари за по-слаба машина с минимални възможности за надграждане в последствие.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

#17 Непрочетено мнение от ogi » 05 юли 2009 11:57

Izparitel написа:Само премисли дали наистина ти трябва преносима машина, защото, ако няма да ползваш това й качество ще си дал излишно повече пари за по-слаба машина с минимални възможности за надграждане в последствие.
Нещо такова ми идваше и на мен да ти кажа. Не обичам лаптопи, моя служебния на работа съм му включил външна мишка и клавиатура и ако не беше с разкошен екран, щях и външен монитор да му включа. За останалите параметри - те са пълно разочарование спрямо същите на десктоп машина, като за капак имат безброй допълнителни драйвери, които още повече го затлачват.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#18 Непрочетено мнение от slowtraveler » 05 юли 2009 14:53

Зависи за какво ти трябва машинката...
Десктопа твърдо е по-изгодно решение ако търсиш производителност.
Но лаптопа ми е много удобен когато тръгна на някъде..
Обаче е малко тежък - (Lenovo R60 - около 3кг)..
За малки пътувания взех един нетбук (около 1кг), дето ми събра погледа с баланс параметри/цена (около 760лв):
MSI U100 : 10"LED panel - 1024/600, Intel Atom 1.6, 2GB ram, 120GB HDD, Wi-FI b/g/n, Bluetooth, 4in1 card reader, 3USB, mic/speakers/camera, 3USB, LAN, Windows XP HOME edition.
Дисплейчето е със сравнително ниска резолюция, но пък има изключително добър контраст, независимо от осветлението (на ярко слънце на открито всичко се вижда идеално)...
Когато го включа към телевизора, видеокартата веднага се превключва на full HD резолюция (1920/1080)...
Всичко нужно за офиса си върви идеално (Open Office, антивируси, Thunderbird, Firefox, antispam)...

Дори и в момента съм с него - вместо да стартирам големия комп, съм се излегнал и си пия биричката под климатика - удобството е върховно... :rofl:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

#19 Непрочетено мнение от vassy » 20 юли 2009 20:56

slowtraveler написа: .....Open Office....
Ти си първия човек, който срещам да ползва OpenOffice под Win XP. И аз съм така. Да не би случайно да си свикнал от Linux? :rofl:

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#20 Непрочетено мнение от slowtraveler » 21 юли 2009 00:09

vassy написа:... Ти си първия човек, който срещам да ползва OpenOffice под Win XP. И аз съм така. Да не би случайно да си свикнал от Linux? :rofl:
Не съм свикнал от Линукс....
Просто искам в офиса всичко да е официално.
Офиса ми е в офис сграда, и преди време бяха почнали да правят сериозни проверки по такива сгради за нелегален софтуер.
Windows-ите са ми лицензни, но не ми се даваха още 360Е на компютър за текстообработване и таблици (за толкова ми ги предложиха преди доста години Майкрософт).
Затова сложих OpenOffice и съм много доволен. Карам го и под Vista Business на другия компютър.
Има такива удобни функции като изпращане на файла директно в PDF и т.н.
Само дето последния рилийз нещо се дъни при работа през мрежата - при запис зависва много дълго време без възможност за въздействие.

Затова се върнах на предходната версия и засега нямам проблем...

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор

#21 Непрочетено мнение от Izparitel » 30 авг 2009 18:58

Като се сетя, че първия ми компютър беше с две големи флопита и "огромен" 10 МВ HDD, който накрая ми стана малък и се наложи да го заменя с 20 GB...
Ето нещо от "онези" времена:
Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

#22 Непрочетено мнение от ogi » 30 авг 2009 21:52

Нека само да ти покажа в отговор нещо напълно реално:
Kingston_DataTraveller_300_256GB.jpg
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор

#23 Непрочетено мнение от Izparitel » 30 авг 2009 22:24

ogi написа:Нека само да ти покажа в отговор нещо напълно реално
Реално е, но и на него цената му си я бива - $920. Като стане по-масово устройството - също ще падне. Тогава проблема ще е, че ако я загубиш, губиш огромна по обем информация. :)

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#24 Непрочетено мнение от slowtraveler » 30 авг 2009 23:27

Като се сетя, първия ми компютър бе без флопи, моно монитор, и само с един касетофон Финезия, който обаче бе стерео (нещо нечувано в онези години)... Първия цветен монитор видях на една национална лагер-школа в Благоевград през 85г...
И до момента си спомням с умиление за голямото флопи на един друг компютър - Изот с 8" флопи (процесора му бе Z80)...
Дискетата бе особено внушителна по размери (като вестник), и беше цели 180КБ....
Изота бе с 8 вентилатора и ключа за стартиране се въртеше като автомобилен ключ за палене на автомобил.
Звука бе същия от палене на 8 вентилатора, и винаги съм го асоциирал с автомобил.
Иначе за SSD - не вярвам точно този модел да получи сериозно приложение - скоростта на USB е толкова ниска, че ще е трудна/бавна работата с такъв обем инфо...

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”