Очевидно нещата не са толкова прости. Да, визуално през прозореца аз не бих могъл да определя скоростта - качвал съм се на самолет 2 пъти през живота си, а и няма ориентири. Но пък пилотите би следвало да имат опит и доста повече информация - отваряне на дроселите, обороти на двигателите. Предполагам, че скоростта, оборотите на двигателя, температурата и плътността на въздуха са свързани по някакъв начин, т.е. поне грубо скоростта би могла да бъде определена.
Относно лога на твоя GPS - там е по-различно. Всяко устройство си има област на приложение. За точност се изисква да приема сигнал от по-голям брой спътници, а през илюминатора на самолета едва ли е имал добра видимост към тях за разлика от варианта в непосредствена близост под челното стъкло на пилотската кабина -мисля, че там условията за него биха били идеални. Подобни проблеми ще има, ако се опитваш да определиш местоположението си с GPS навътре в някоя стая. Освен това нз дали твоето устройство е предвидено да обработва скорости от порядъка на тези ползвани в самолетите.
В едни далечни времена преди демокрацията работех в един институт, който все-още се опитваше да допринася с разработките си за отбраната на страната и колега ми показа едно малко устройство, което било в състояниее да определя местоположението на самолета, скоростта му и да го управлява самостоятелно с точност мисля, че беше до 60 метра. По зададени от компютър параметри на полета и определените данни за скорост и местоположение то изработваше на изходите си сигнали за управление на самолет /а може да е било и за нещо по-бързо от самолет, но поне така ми беше казано/.
Тогава GPS беше вражеска разработка, а устройството вероятно беше внесено по втория начин от т.нар. второ направление.
Колегата го гледаше умно и нещата си останаха до там.
Абсурдно е след толкова години GPS да не може да определи скоростта на самолет, след като може да се използва при управлението на ракети.
Не ми стна ясно на какъв принцип GPS изчислява скоростта при движение по земята и във въздуха?
Защо ще има разлика?
Принципа е същия, но във въздуха е важна още една съставна надморската височина и трябва по-голям брой спътници. Поради липсата на сгради и други препятствия мисля, че в самолета ще се приемат сигналите на доста по-голям брой спътници, което означава и доста по-голяма точност.