В някой друг живот

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: В някой друг живот

#16 Непрочетено мнение от slowtraveler » 14 юни 2009 09:18

Защо не го вярваш?!
В момента на новата служебна кола ще възстановим ДДС защото е 7 местна, въпреки, че фирмата ми не се занимава с транспорт (не става въпрос за джип или хватка за неплащане с ДДС- колата е произведена в такъв формат, и единствено 7 местна кола ни устройва за конкретните задачи)
Предполагам, че Авео е доста по-запознат с възстановяването на ДДС - все пак е в тази сфера...
Но в Закона за ДДС пише:
Ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит
Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
...
4. е придобит, внесен или е нает мотоциклет или лек автомобил;
5. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т. 4, както и за получените транспортни услуги или таксиметровите превози с превозни средства по т. 4;
...
(2) Алинея 1, т. 4 и 5 не се прилагат, когато:
1. превозните средства по ал. 1, т. 4 се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба;

Така-че не това е причината за повече Тойоти и Мерцедеси там.
И тук таксиметровите фирми имат горе-долу същите условия от страна на данък...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#17 Непрочетено мнение от Izparitel » 14 юни 2009 10:19

Офтопик:
Izparitel написа:Държавата да се мине и да възстанови ДДС за гориво?
Това не го вярвам!
Иначе знам, че при определени случаи се възстановява ДДС-то за самите автомобили. До колкото знам някои се рекламираха, чи имат възможност за поставяне на допълнителни седалки пак във връзка с възможността за признаване като разход и връщане на ДДС. Преполагам, че броя им има или е имал отношение към връщането на ДДС.

Иначе държавата яко печели от горивата - прибира акциз /който си е сериозен/, ДДС, а нищо чудно и някой други данъци още. А после цените на горивата участват във формирането на цените за всичко друго...

Впрочем намерих какви са акцизите:
-На бензина 0,685лв/литър и към 01.01.2010г. трябва да стане 0.702лв/литър.
- На Пропан-бутана - 0.34лв/кг, е трябвало да достигнем 244лв/кг, т.е. преизпълнили сме плана по прибиране на паричките на шофьорите, само нз колко литра е един кг.
- На дизела 0.60лв/л и трябва да стане 0.645лв/л.

Нз точните цени на бензина, защото съм привърженик на друго гориво, но ако кажем, че цената е 1.80лв/л по мои сметки нещата би трябвало да изглеждат така:
Цена - 1.80лв/л
20% ДДС - 0.36лв,
Акциз - 0.685лв,
Общо удръжки за държавата - 1.045 лв/л.
Остатък от цената - 0.755 лева.

Въобще не съм запознат с материята, но не вярвам държавата да не начислява други данъци и такси върху горивата и фирмите занимаващи се с горивата, които няма начин да не се начислят в крайната цена на горивата.

Впрочем след като тук се бият в гърдите на тема екология, а от екологията не падат парички са вдигнали акциза на пропан бутана с 30 % над минималната възможна ставка и то предсрочно, че иначе много ще карат на газ. Това ще е полезно за въздуха в големите градове и за гражданите, но не е полезно за БЮДЖЕТА.

Ползвал съм информация от тук. Надявам се да е достоверна и да не съм Ви подвел.
Последна промяна от Izparitel на 14 юни 2009 11:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#18 Непрочетено мнение от slowtraveler » 14 юни 2009 10:33

Izparitel, моя пост го пуснах точно във връзка с възстановяване ДДС на горивото.
То влиза в графата 'стока, нужна за експлоатацията на МПС'...
Иначе за другите данъци - не ми се коментира.. ddkomp2

Само ще спомена една идиотщина: тъй-като фирмата ми не влиза в графата 'транспортна', то за всеки ремонт, закупено гориво и т.н. съм принуден допълнително да платя 10% данък, защото според данъчните, автомобила се използва за 'управленски цели'...
Т.е. когато заредя 100лв бензин и обявя това в НАП, трябва да преведа към НАП още 10лв данък заради това, че съм купил гориво....
Същото е и ако съм сменил маслото, или пък съм си купил чистачки (и реша да мина това като разход на фирмата) - начислявам 10% от фактурната стойност и превеждам в НАП...
Това е най-идиотския данък, който съм чувал ddad
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#19 Непрочетено мнение от Izparitel » 14 юни 2009 10:44

Офтопик:
Не знаех, че връщат ДДС на горивото - човек се учи докато е жив.
Впрочем от познат търговец на авточасти разбрах друга схема:
1. Вносителят внася стоката и плаща ДДС. Връщат му го след около 3 месеца.
2. Дистрибутора и той начислява и плаща ДДС върху сумите по т.1 и чака 3-те месеца да му говърнат.
3. Дребния търговец и той начислява ДДС и го внася , а после чака да му го върнат.
4. Клиента си плаща ДДС-то по преишните точки и не му го връщат, нали е краен купувач /освен в специални случай/.

Връщането било свързано с голямо ччакане и куп условност и за това всеки се застраховал и си начислява ДДС за сметка на следващия по веригата и крайния купувач естествено.
Ако стоката се реализира за 1 месец примерно, то в тази криза при липсата на оборотни средства за фирмите държавата е прибрала и оперира с парите от ДДС и по т.1 и по т.2 и по т.3., а това става за сметка на крайния купувач.

Ако нещо не е точно търговците да ме поправят!
Последна промяна от Izparitel на 14 юни 2009 11:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT
От: Пловдив

#20 Непрочетено мнение от Darlin` » 14 юни 2009 10:59

Колеги, пишете интересни неща, но се отклонявате от основната тематика. Ако искате, отделете отделна тема за ДДС-то.
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

#21 Непрочетено мнение от vassy » 14 юни 2009 13:05

Darlin` написа:Колеги, пишете интересни неща, но се отклонявате от основната тематика. Ако искате, отделете отделна тема за ДДС-то.
Тъкмо изявих желание да се намеся и аз с горчивия ми опит по възстановяване на ДДС от таксиметрови автомобили и ти ми попари мерака. Радвам се все пак, че на някои в тази държава му е дошъл акъла в главата и е променил закона. В моя случай проблема беше, че не били фабрично оборудвани за таксита, примерно не идват с фабрично монтиран корейски токсиметров апарат. Голям смях. Няма да ви говоря за безкрайните ревизии по повод регистрацията по ДДС и още по-безкрайните по повод възтановяването му. Търсене под вола на теле в общи линии и от девет кладенеца вода само и само да не се въстанови нищо, даже да се начисли още най-добре.

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”