Защо не го вярваш?!
В момента на новата служебна кола ще възстановим ДДС защото е 7 местна, въпреки, че фирмата ми не се занимава с транспорт (не става въпрос за джип или хватка за неплащане с ДДС- колата е произведена в такъв формат, и единствено 7 местна кола ни устройва за конкретните задачи)
Предполагам, че Авео е доста по-запознат с възстановяването на ДДС - все пак е в тази сфера...
Но в Закона за ДДС пише:
Ограничения на правото на приспадане на данъчен кредит
Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
...
4. е придобит, внесен или е нает мотоциклет или лек автомобил;
5. стоките или услугите са свързани с поддръжката, ремонта, подобрението или експлоатацията на превозните средства по т. 4, както и за получените транспортни услуги или таксиметровите превози с превозни средства по т. 4;
...
(2) Алинея 1, т. 4 и 5 не се прилагат, когато:
1. превозните средства по ал. 1, т. 4 се използват единствено за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при последващата им продажба;
Така-че не това е причината за повече Тойоти и Мерцедеси там.
И тук таксиметровите фирми имат горе-долу същите условия от страна на данък...
В някой друг живот
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
- Izparitel
- Глобален модератор
- Регистриран: 17 фев 2008 20:20
- МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
- От: Най-голямото село в БГ /София/
Re: В някой друг живот
Офтопик:
Последна промяна от Izparitel на 14 юни 2009 11:16, променено общо 1 път.
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
Izparitel, моя пост го пуснах точно във връзка с възстановяване ДДС на горивото.
То влиза в графата 'стока, нужна за експлоатацията на МПС'...
Иначе за другите данъци - не ми се коментира..
Само ще спомена една идиотщина: тъй-като фирмата ми не влиза в графата 'транспортна', то за всеки ремонт, закупено гориво и т.н. съм принуден допълнително да платя 10% данък, защото според данъчните, автомобила се използва за 'управленски цели'...
Т.е. когато заредя 100лв бензин и обявя това в НАП, трябва да преведа към НАП още 10лв данък заради това, че съм купил гориво....
Същото е и ако съм сменил маслото, или пък съм си купил чистачки (и реша да мина това като разход на фирмата) - начислявам 10% от фактурната стойност и превеждам в НАП...
Това е най-идиотския данък, който съм чувал
То влиза в графата 'стока, нужна за експлоатацията на МПС'...
Иначе за другите данъци - не ми се коментира..

Само ще спомена една идиотщина: тъй-като фирмата ми не влиза в графата 'транспортна', то за всеки ремонт, закупено гориво и т.н. съм принуден допълнително да платя 10% данък, защото според данъчните, автомобила се използва за 'управленски цели'...
Т.е. когато заредя 100лв бензин и обявя това в НАП, трябва да преведа към НАП още 10лв данък заради това, че съм купил гориво....
Същото е и ако съм сменил маслото, или пък съм си купил чистачки (и реша да мина това като разход на фирмата) - начислявам 10% от фактурната стойност и превеждам в НАП...
Това е най-идиотския данък, който съм чувал

- Izparitel
- Глобален модератор
- Регистриран: 17 фев 2008 20:20
- МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
- От: Най-голямото село в БГ /София/
Офтопик:
Последна промяна от Izparitel на 14 юни 2009 11:16, променено общо 1 път.
- Darlin`
- Глобален модератор
- Регистриран: 14 май 2008 12:17
- МПС: BMW 530xd GT
- От: Пловдив
Колеги, пишете интересни неща, но се отклонявате от основната тематика. Ако искате, отделете отделна тема за ДДС-то.
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4
- vassy
- АДМИНИСТРАТОР
- Регистриран: 23 дек 2007 13:03
- МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
- От: Пловдив
- Име: Vassy
- Контакти:
Тъкмо изявих желание да се намеся и аз с горчивия ми опит по възстановяване на ДДС от таксиметрови автомобили и ти ми попари мерака. Радвам се все пак, че на някои в тази държава му е дошъл акъла в главата и е променил закона. В моя случай проблема беше, че не били фабрично оборудвани за таксита, примерно не идват с фабрично монтиран корейски токсиметров апарат. Голям смях. Няма да ви говоря за безкрайните ревизии по повод регистрацията по ДДС и още по-безкрайните по повод възтановяването му. Търсене под вола на теле в общи линии и от девет кладенеца вода само и само да не се въстанови нищо, даже да се начисли още най-добре.Darlin` написа:Колеги, пишете интересни неща, но се отклонявате от основната тематика. Ако искате, отделете отделна тема за ДДС-то.