Телефонен тероризъм

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
sasho
Свръх-активен
Свръх-активен
Регистриран: 29 фев 2008 19:17
МПС: Nubira 1.6
От: София

Телефонен тероризъм

#1 Непрочетено мнение от sasho » 13 дек 2008 12:43

Случвало ли ви се е да станете жертва на телефонен тероризъм?
И двете ми баби редовно им се обаждат разни катастрофирали,закъсали,даже вчера на софииската ми баба и се обадили:"Ало мамо аз съм,прегазих човек леле майко какво направих.."..Баба ми обаче е печена вече много пъти са и се обаждали и тя си почва ебавка с него:"Ти ли си Мишо?(нямаме никой Мишо)-Аз съм да,запиши си тоя номер...-Добре записвам казвай бързо!(оня почва да и диктува,при което баба ми:)-Я се разкарай глупак такъв не познавам никакъв Мишо :D ..
Много трябва да се внимава особено старите хора!

newcomer
Активен
Активен
Регистриран: 20 ное 2008 18:22
МПС: Nexia

Re: Телефонен тероризъм

#2 Непрочетено мнение от newcomer » 13 дек 2008 12:48

Последна промяна от newcomer на 28 юли 2009 20:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

#3 Непрочетено мнение от dsuzunov » 13 дек 2008 12:57

Аз също съм се сблъсквал с тях.
Обадиха се лично на мен от името на "внука ми" (на моята възраст - 45 г. само ром може да има внук)
На тъщата също се обаждаха.
Най-големия куриоз беше,когато звъннаха на градския телефон на едно РПУ.
Постоянно се разкриват такива групи,задържат се,но на тяхно место изникват нови....нишата е много апетитна и не остава празна. (Говори се за пет цифрена дневна печалба)
Прави ми впечатление,че измамените са възрастни хора,с малки пенсии ,но сумата,предмет на измамата нерядко надхвърля 5000 лв.
Изображение

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

#4 Непрочетено мнение от Vesko1 » 13 дек 2008 13:14

Аз съм имал 3 случая да ми се обаждат..
1...опитаха се да ме включат във бизнес със "транспортни ленти"...голяма печалба било.Оставих го оня 20 минути да ме убеждава как ще станем милионери....и след като прецених че се е набълбукал достатъчно във сметката към глобул..му казах че нямам интерес.Такива псувни ми хвърли,че..... :lol:
2.Опитаха се да ме включат във бизнес със "маслени игли"....направих като при горния пост. :rofl:
3.Преди 2 месеца ми звъни телефона ....оня казва
"Кво правиш бе приятелю...позна ли ма"
-Не не съм.
Е как може да не ме познаеш ,спомняш ли си лятото как се напихме.
(гласа ми заприлича на един Иван дето се бяхме напили).
викам "Иване ти ли си бе"
АЗ съм я...най после ме позна...виж кво ся да те помоля ,закъсах тука с колата до Шумен,пътна помощ ме издърпа ,ама ми трябват 1000лв за ремонт...аз ще ти ги върна като си дойда веднага......бла бла бла!
Тука чак ми падна жатона ,че съм жертва на мошенник....и както оня ми се обясняваше му казах
Жена ми в момента звъни на полицията да проследят разговора и като те сгащят лично аз ще ти дам не 1000лв ...а 1000 ритника по задника.
оня"Недей така бе приятелю" и....затвори и повече не се обади.

Аз мисля ,че повечето телефони ги набират от обявите купувам-проодавам....а личните данни изтичат от някоя държавна служба ,ГРАОН...банки....(навсякъде правят копия на лична карта)...и т.н.
Има измамени ,на които мошенниците са знаели имена на братя ,сестри, деца ,внуци...ЕГН-та....тези данни току тъй не се намират.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#5 Непрочетено мнение от Izparitel » 13 дек 2008 15:29

Аз лично все-още не съм попадал на такива хубавци, но на цялата ми рода се е случвало. На една колежка майка й изгоря с 6 000 лева, Явно някои от тях са добри психолози. До колкото ми е известно са звънели на доста хора директно на случебните им телефони в СДВР /софииската полиция де/. От това по-голяма наглост - здраве му кажи. Не им пука.
Аз не съм привърженик на ограниченията, но подкрепям идеята СИМ карти и фонокарти да се продават срещу лична карта. Знам, че няма да реши проблема, но все-пак.
Лошото е, че съм чувал, че има случаи на незаинтересованост от страна на полицията - може би им е писнало от подобни изпълнители.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
Име: Оги

#6 Непрочетено мнение от ogi » 13 дек 2008 15:59

В Колумбия отивам с един колега да си купува телефон и карта. Викаме си - то една пресечка ще се върнем за 15 мин....ама не би...
Като се почна едно попълване на данни, едни декларации в магазина, безброй лични данни, копие от страниците на паспорта, въобще... С колегата зяпнахме направо - егати чудото - за телефон с карта за $30 беше егати разпита и формалностите! Оказа се, че това не е всичко - поискаха снимки 3 бр :) ние естествено нямахме, та се споразумяхме да снимат колегата с един телефон на витрината и да си вземат копията. Най-накрая след около час всичко приключи и колегата успешно отиде да остави пръстови отпечатъци за последната формалност и отиде да плати и вземе телефона. :x
Явно там често се гърмят с телефони...аз друго обяснение нямам!
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

newcomer
Активен
Активен
Регистриран: 20 ное 2008 18:22
МПС: Nexia

#7 Непрочетено мнение от newcomer » 13 дек 2008 17:54

Vesko1 написа:Аз мисля ,че повечето телефони ги набират от обявите купувам-проодавам....а личните данни
Помните ли как неотдавна се появи един сайт, в който ако докараш определен брой хора ти дават награда- слушалки, web камера, е такива дребни боклуци. И за да ти изпратят наградата трябва да си оставиш адреса, телефона и тн, за да ти я пратят по куриер. Колко хора изгоряха тогава, чудя се от къде толкова мъка по тоя свят?... Та личните данни идват от всякъде- от подобни пиратски сайтове, от случайни томболи с награди. Ей, яд ме е, че има хора, които се връзват на подобни неща. :@

Edit: Във връзка с това, хората които са си оставили лични данни под някаква форма във форума да имат предвид, че могат да станат жертва на подобни измами. Има хора, които са оставяли и снимки с номерата на колите си.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор

#8 Непрочетено мнение от Izparitel » 13 дек 2008 18:23

Просто някои си сменят апаратите и картите нон-стоп.
Ако ДАНС започне да подслушва единия номер, той профилактично вече е минал на друг. Иначе по IMEI на телефона и СИМ картата може да го проследят виртуално къде е ходил по страната и в рамките на града, а и с кого е говорил. Като ги сменят хората знаят, че е с едни гърди напред и не им дреме.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#9 Непрочетено мнение от slowtraveler » 13 дек 2008 18:24

dsuzunov написа:....Най-големия куриоз беше,когато звъннаха на градския телефон на едно РПУ...
За мен най-големия куриоз бе, когато полицаи от сектор Криминална полиция - Пловдив, група за борба с телефонните измами бяха прихванали разговор между мошенник и жертва, с уговорка за конкретна сума и място за предаване.
Та полицайчетата бяха изпреварили 'мошенника', като бяха взели от бабичката парите :@
След като ги хванаха, доколкото си спомням ги уволниха и им дадоха 6 месеца условно (след пълни самопризнания и разбира се 'чисто съдебно минало')..
Иначе ми се е случвало в един ден да ми звънят и на служебния телефон и на домашния телефон.
Всеки път номера бе скрит...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT

#10 Непрочетено мнение от Darlin` » 13 дек 2008 23:12

В последно време не ми се е случвало, но преди доста години на домашния телефон се случи два пъти за месец да се обадят и да обясняват на баща ми случаи като тези на Веско с разни продажби. Първия път разговора беше дълъг докато се сети баща ми кой може да е тоя дето се обажда (защото въпроса "Абе не ме ли позна?" е много гаден, да не обидиш някой, че не си го познал), но вече втория път картинката му беше ясна. :D
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
авео
Модератор
Модератор
Регистриран: 05 авг 2007 18:53
МПС: Шевролет Авео 1.4 16V

#11 Непрочетено мнение от авео » 14 дек 2008 01:02

Сега се сещам,че един месец,след като бях пуснал обява ,че продавам колата в интернет,продължаваха да се обаждат,въпреки,че там обява отдавна нямаше.След краткото" не се продава" се затваряше. Може и да е случайно.
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

#12 Непрочетено мнение от Vesko1 » 14 дек 2008 01:17

авео написа:Сега се сещам,че един месец,след като бях пуснал обява ,че продавам колата в интернет,продължаваха да се обаждат,въпреки,.....
Н е е било случайно ,на мене за първи път ми се обадиха ,когато пуснах обява по интернет ,че продавам земя.Яно оня е решил ,че съм се опаричил и мога да финансирам начинението му със "транспортните ленти" :rofl:

Потребителски аватар
westzone
Минаващ
Минаващ
Регистриран: 02 авг 2008 08:41
МПС: daewoo matiz
От: пловдив
Име: ицо
Контакти:

#13 Непрочетено мнение от westzone » 14 дек 2008 22:23

на баба ми и се е случвало 1 2 пъти да и званят ама се усетила но един път звъни домашния и аз бях най-близо и дигам отсреща се чува "Ало как си позна ли кой се обажда?" пък мене който и да е няма да ме търси на домашния на баба ми и усетих се че са някви и отговорих "Да сетих се ся и пари ще ми изкаш" и затвори

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
Име: Оги

#14 Непрочетено мнение от ogi » 31 мар 2009 19:20

Ето как се организират телефонните измами:
http://varna.dir.bg/2009/03/31/news4225869.html
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор

#15 Непрочетено мнение от Izparitel » 31 мар 2009 19:34

Тези данни са могли да послужат и за нещо повече от класическите измами по телефона, за които обикновенно е достатъчен и телефонния указател.

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”