Новите бензинови мотори причинявали рак

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10234
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Новите бензинови мотори причинявали рак

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 02 дек 2013 09:46

Новите бензинови мотори причинявали рак
blitz.bg написа:Съвременните бензинови двигатели с директно впръскване на горивото изхвърлят 1000 пъти повече канцерогенни твърди частици от обикновените инжекциони и 10 пъти повече от дизеловите мотори от ново поколение, сочат данни от изследване на TÜV Nord.
Резултатите от проучването са цитирани в ноемврийския доклад на брюкселския екологичен център Transport & Environment (T&E).

Според документа в стремежа си към намаляване на емисиите на въглероден двуокис производителите залагат все повече на икономичните бензинови двигатели GDI, с каквито по оценка на T&E към 2020 г. ще бъдат оборудвани повечето автомобили в ЕС. Повишеното съдържание на твърди частици в отработените газове на моторите с директно впръскване на горивото се дължи на много по-високото налягане в цилиндрите в сравнение с традиционните бензинови двигатели с инжекцион.

От T&E свързват замърсяването на въздуха с преждевременната смърт на 455 000 души в страните-членки на Евросъюза всяка година. Проблемът с изхвърлянето на твърди частици при GDI-моторите се решава лесно с монтажа на филтър, който струва не повече от 50 евро и не влияе на разхода на гориво. Производителите обаче упорито отказвали да предприемат мярката, твърди докладът на T&E.
А у нас за да не изостанем много-много гледат какво още да измислят, та да намалят колите с АГУ. И ми се струва, че, ако започнат да го слагат, въпросния филтър дето струвал 50 евро по магически начин ще започне да струва поне 500 евро.

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”