Нова екотакса от догодина!

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

Нова екотакса от догодина!

#1 Непрочетено мнение от Vesko1 » 30 май 2008 21:02

Еййй аман от тая тройна коалиция-не се наядоха,то акцизи ,то екотакси...
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=113141
Нова еко-такса за всички моторни превозни средства ще бъде въведена в страната през следващата година.

Таксата, която ще е в диапазона 100 – 1 500 лева, ще зависи от това колко вредни емисии отделя автомобилът в атмосферата. Тя е базирана на принципа "замърсителят плаща" и ще е по-висока за по-старите автомобили. Въвеждането й зависи от овладяването на ситуацията с цените на горивата.
Много субективно ми се вижда това :twisted: Просто всички коли ще ги изкарат че не са в нормите ,тъй като дори чисто нови коли се оказва че не могат да влезнат в нормите.

Потребителски аватар
Darlin`
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 14 май 2008 12:17
МПС: BMW 530xd GT
От: Пловдив

#2 Непрочетено мнение от Darlin` » 30 май 2008 21:29

И аз я чух тази новина по Бтв, но поне да бяха казали какво ще се разбира под "стари коли". Да сложат една граница "до 10 годишни" или "производство след 98-ма година", нещо такова? Те може за тях и 2005-та да е стара :x
Преди - Daewoo Lanos`98 1.4

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

#3 Непрочетено мнение от Vesko1 » 30 май 2008 22:17

Darlin` написа:И аз я чух тази новина по Бтв, но поне да бяха казали какво ще се разбира под "стари коли". Да сложат една граница "до 10 годишни" или "производство след 98-ма година", нещо такова? Те може за тях и 2005-та да е стара :x
Няма да конкретизират скоро ,щото риба се лови в мътна вода.Колкото по мътен е закона толкоз по добре за тея дето го прилагат.Ще ти кажат-"твоя автомобил на прегледа е дал 265млгр СО2.Нормата ти е 185(за нова кола)-плащай 1500лв"...и като не платиш ,то на тебе си ти се трупа.В България винаги първо се пуска слух
(за да се проучи общественото мнение)...и като няма яка реакция в обществото слуха става ЗАКОН..а за нас както казаха в новините "от следващия бюджетен период..." :oops:

Потребителски аватар
lanos
Редовен
Редовен
Регистриран: 11 май 2008 14:09
МПС: DAEWOO LANOS 1,4 COOL - 1999
Контакти:

за екотаксите

#4 Непрочетено мнение от lanos » 05 юни 2008 18:16

Редно е да има еко такси защото се превънахме в "клоаката" на Европа. Колкото по -високо ти е еврото - екостандарта ( EURO 2,3,4,5),толкова по - малка ще бъде екотаксата .Казаха,че за дизелова кола над 15 години може да стигне до 1500 лв. На новите коли ще калкулират тая такса още при производството в завода и затова ще има оскъпяване около 2000 евро. Това са изисквания на ЕС. Как иначе да ги спрат тия трошляци дето се въргалят из нашата мила родина? Друг е въпроса,че ще ги откраднат ,а няма да ги дадат за екологията? Ще стане както с винетките ?Плащаме,а пътищата стават все по-лоши и по-лоши.
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
vassy
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 23 дек 2007 13:03
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Пловдив
Име: Vassy
Контакти:

#5 Непрочетено мнение от vassy » 05 юни 2008 22:23

Vesko1 написа:.В България винаги първо се пуска слух
(за да се проучи общественото мнение)...и като няма яка реакция в обществото слуха става ЗАКОН..а за нас както казаха в новините "от следващия бюджетен период..." :oops:
Това имах и аз в предвид, както писах в една тема за акциза на метана!

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#6 Непрочетено мнение от Izparitel » 05 юни 2008 23:11

Замърсителят плаща...
Че той човека какво ли не плаща:
Плаща данъци за колата...
Плаща акцизи с горивото...
Плащя винетки...
Плаща на майстори, щото това дето го е плащал по-горе не е стигнало до лунните кратери по пътя, дето им викат дупки...
Плаща да му сменят номерата /шото някой е на далавера от операцията/, като виси по нощите пред КАТ, не, че в Европата не карат с номерата си от време оно...

При средна заплата за БГ 400 и нещо лева:
- бензина е към 2.30 лв /180 литра на месец/,
- данъка ми е към 1/3 от средната заплата,
- застраховката /задължителната/ и тя е там някъде,
- каското се върти около пустата средна заплата,
- един ремонт на колата - и той натам отива.

Обаче това дето не замърсява с газ или метан, никого не интересува - ще ги забранят щото далаверата там /приходите де/ е по-малка. Я къш - екология някаква си. Ще ми излиза от ауспуха чиста вода - плащай си и за това.

Без да съм специалист си мисля, че ако някой се загрижи за екологията ще стимулира LPG и метана. Ефекта в София и големите градове поне ще е пряк и осезаем в кратък срок без особени инвастиции. Иначе - пушилки, но пък влизат повече парички от акциза.
Сега ще прибират парите, пък чакай за в бъдеще мерки, програми и т.н. начини за "усвояване" на средствата. То Бате от пътния фонд, Ваньо Топлото и други като тях да не са единствените дето могат да усвояват средства.

"Давай ти сега парата, пък ние после ще видим!"

Дано да не съм прав, да съм прекалено черноглед, но жизнения ми опит ми навява подобни мисли.
Кой каквото и да ти разправя всичко се върти около парите.

:oops:

Потребителски аватар
stiix
Редовен
Редовен
Регистриран: 10 фев 2008 20:46
МПС: ***
От: ***

#7 Непрочетено мнение от stiix » 06 юни 2008 00:30

Напълно съм съгласен с теб.....опитвам се да не бъда черноглед, но всичко натам води..... Ужас е
Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”