Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка...

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10234
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка...

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 27 мар 2010 18:15

Всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително ще губи книжката си и ще се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана. (stres)
24chasa.bg
Всеки шофьор, който се блъсне в стълб, дърво или напусне платното и се преобърне, задължително ще губи книжката си и ще се явява на изпит, за да получи отново правото да седне зад волана.

Това е една от мерките в проектозакона за движение по пътищата, които в момента се обсъждат в държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

В последните 9 години при такива единични катастрофи са загинали 3222-ма българи, а всеки ден са били ранявани поне по 7 души, сочи статистиката на КАТ. Заради огромния брой подобни инциденти експертите от различни ведомства обмислят да задължат всички водачи, които причинят катастрофа с убити или ранени, да ходят на проверовъчен изпит, като преди това подобрят знанията и уменията си за безопасно шофиране.

"Загубата на управление на колата на пътя убива всеки ден хора, затова е много важно тези, които нямат достатъчно добри умения и са имали инцидент с напускане на платното, да минат допълнителни курсове и изпит", смята секретарят на комисията Алекси Кесяков.

Двойни глоби, спиране на колата от движение или директна конфискация са най-жестоките мерки, с които експерти смятат да дисциплинират джигитите на пътя. Според идеите за промени в закона всеки шофьор, който се движи с 30 или 40 км отгоре, ще плаща двойно, а при превишение над 50- по още 10 лв. за всеки километър.

"Ежегодно поради превишена и несъобразена скорост загиват над 470 души и над 3600 биват наранявани. Скоростта оказва определящо въздействие за броя на катастрофите и тяхната тежест", мотивират се експертите.

Те предлагат при превишение над 50 км/час колата да се спира от движение от 1 до 3 месеца, а ако се повтори нарушението возилото да се конфискува.

От комисията съобщиха, че във Франция през 2008 г. са конфискували 3000 автомобила, засечени с 50 км над разрешените. От тях по-новите били продадени на търг, а старите били унищожени.

Експерти са записали още в предложенията, че ако водачът кара бясно, докато вози и пътници, глобата му трябва да се увеличава с 30 лева за всеки превозван човек.

Ако сте качили в колата си пътници и нямате "Гражданска отговорност", книжка или сте почерпен, също трябва да плащате двойна глоба, предлага проектозаконът.

"Когато застрашаваш не само своя живот, а и на най-близките си, нарушението е много по-опасно и затова и наказанието трябва да е по-сериозно", категорични са експертите.

Месец без книжка и 100 лв. глоба предлагат експерти за всеки шофьор, който изпреварва нагло, минава на червен светофар, не спира на зебра или влиза в насрещното.

Това са опасни за живота нарушения, които винаги прерастват в тежки катастрофи, когато на същото място се появи друг участник в движението, мотивират се от комисията.

За да се облекчи градският транспорт, се предлага още за движение в бус лентата шофьорите да плащат 50 лева глоба и пак да губят книжката си за месец.

Експертите настояват и всеки собственик, който си даде колата на шофьор без книжка, да плаща глоба от 200 до 400 лв., да няма право да кара 3 месеца, а автомобилът му да стои на трупчета поне 30 дни. Ако зад волана е седнал едновременно пиян и неправоспособен, колата директно ще се конфискува.

Броят на жертвите по вина на водачи без книжка се е удвоил през 2008 г. и 2009 г. спрямо 2001 г. - 112 убити и 800 ранени, а нарушението е придобило масов характер, информират от МВР.

Когато водачът нарушава правилата и вози пътници, глобата му ще скача с 30 лв. за всеки превозван човек.

Пътник, който се вози при шофьор без книжка или пиян, пък ще се наказва с глоба от 50 лв. Същата санкция ще се плаща и ако седнете в кола без застраховка "Гражданска отговорност".

За да се спрат опасните трошки по шосетата, от комисията искат 500 лв. глоба за пункт, направил фиктивен технически преглед. При повторно нарушение санкцията ще скача на 1000 лв., а фирмата ще губи лиценз.

Без право да сяда зад волана за 30 дни ще бъде и всеки участник в незаконни гонки. Състезателите в такива ралита ще трябва да плащат и глоба 500 лева, а организаторите - 2000.

За да се подготвят по-сериозно новите водачи, от МВР и транспортното министерство настояват да се води отделна статистика за катастрофите, причинени от млади шофьори. Идеята е да се следи в кои автошколи подготвят най-добре и възпитаници на коя фирма правят най-много катастрофи.

"Така може да се налагат и санкции на школите и дори да им се отнемат лицензите", обясняват запознати с проекта. За да се увеличи събираемостта на глобите пък те ще намаляват от 30 до 50 на сто ако се платят бързо.

Алекси Кесяков: Двойни наказания през уикенда

- Г-н Кесяков, защо се налагат поредни промени в Закона за движение по пътищата?

- Основният проблем е, че продължават да загиват стотици хора по пътищата, а хиляди се нараняват най-вече заради нарушенията на шофьорите и загуба на управлението.

Всеки, който нарушава правилата, губи време, пари, а понякога и живота си. Затова нашата цел е да накараме повече хора да спазват правилата.

- С нов проверовъчен изпит ще спасите ли шофьорите от следващи сблъсъци?

- Над 50 процента от катастрофите са след загуба на управлението, т.е. водачът губи контрол на колата, завърта се и се блъска в дърво или пада в дере. Често загубата на управление става при изпреварване или друго нарушение. Затова искаме тези, които веднъж са претърпели единична катастрофа, да се обучат допълнително как да реагират в критична ситуация. Много е важно обаче да се помисли и за промяна в самото обучение, защото в момента никой не учи шофьорите как да реагират в критична ситуация.
Както се казва - "Нямам думи!".

П.П. Все-пак ме сърбят ръцете за коментар. Когато пътувах при последния снеговалеж около Ямбол и Сливен не беше почистено, въпреки, че снегът валеше едвам-едвам. Точно около участъците в които добре почистения път изведнъж преминаваше в непочистен имаше обърнати край пътя коли. Като капак на всичко там имаше и замаскирани със снежец дупки, които директно изхвърляха като трамплин колата, която вече беше загубила сцепление с пътя. Извън магистрала Тракия тогава само на едно място видях да действа снегопочистваща техника.

Потребителски аватар
todortv
Модератор
Модератор
Мнения: 1923
Регистриран: 02 окт 2008 08:04
МПС: daewoo nubira II 1,6 16 V
От: В.Търново

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка =???

#2 Непрочетено мнение от todortv » 27 мар 2010 19:16

Като дойде КАТ разправяй,че са те изхвърли от платно или си избегнал челен удар.
Имал съм подобен случай през нощта - в завой се изпрварваха "тирове" и аз в канавката.
Ако искаш да видиш дъгата,трябва да се примириш с дъжда.

Потребителски аватар
valmark
Редовен
Редовен
Мнения: 200
Регистриран: 20 окт 2008 21:48
МПС: DAEWOO LANOS 1.5/86к. 2000г.
От: Видин

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка =???

#3 Непрочетено мнение от valmark » 28 мар 2010 12:41

Ами да за КАТ и държавата е най-лесно да констатират:"превишена или несъобразена скорост" и така да си измият ръцете.А,че от дупки и трапища човек не само,че ще излезе от пътя,ами направо ще литне на някъде,това никой от отговорните органи не иска да го признае.Вярно е,че има и много "джигити",които трябва да се спрат,но защо заради тях да страдат и всички останали?
ValMarK

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10234
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#4 Непрочетено мнение от Izparitel » 11 яну 2011 21:22

Не знам как са класифицирали този случай, но нищо чудно пак да е по вина на "несъобразена скорост":

Такси пропадна в кратер

trud.bg написа:Такси внезапно пропадна в кратер на сливенска улица. Шофьорът и клиентът му се отървали като по чудо. Случката се разиграла на 10 януари около 10,30 ч на ул. “Багряна” в града.
Николай Чакъров пътувал с клиент, когато връхлетял в ямата. “Докато колата пропадаше, видях от кратера да стърчат някакви железа и си помислих: Това беше с мен”, разказа Чакъров.
Ямата нямала никакви означения. А била на остър завой, с обратен вираж. “Беше заледено и, естествено, неопесъчено. Всичко стана за секунди. Не можах въобще да реагирам”, спомни си Николай. Автомобилът се обърнал по таван на дъното. Случилото се след това било като в лош сън. Предните врати се оказали заклещени. Задното стъкло било пропукано. Шофьорът го строшил и двамата с клиента му се опитали да излязат от там. Не могли. Успели да се измъкнат през една от задните врати. Изведнъж Николай почувствал остри болки във врата. Клиентът му бил в стрес, но без рани. “Очевидно трясъкът е бил много силен, защото излязоха хора от съседния блок. Те извикаха помощ”, споделя шофьорът. И благодари на полицията, пожарната и медиците, които пристигнали веднага.
Изпочупеното такси било измъкнато и закарано на ремонт.
Добре, че на ямата не е била пълна и с вода!

Потребителски аватар
paci
Свръх-активен
Свръх-активен
Мнения: 1424
Регистриран: 25 окт 2008 21:45
Skype: pacu-racer
МПС: nexia
От: KOREQ
Контакти:

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#5 Непрочетено мнение от paci » 11 яну 2011 21:33

Българите сме много странен народ, секи си траееее и чака някой да направи нещо
:clap:

Потребителски аватар
авео
Модератор
Модератор
Мнения: 3086
Регистриран: 05 авг 2007 18:53
МПС: Шевролет Авео 1.4 16V
От: Пловдив

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#6 Непрочетено мнение от авео » 12 яну 2011 02:04

Таксиджията е виновен. Къде се вре по дупките. И вместо да им помагат да излезнат,трябваше да ги застрелят на място,все ще има за какво.Кой знае,колко акта има.
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6315
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Jeep Grand Cherokee 2014
От: Варна

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#7 Непрочетено мнение от slowtraveler » 12 яну 2011 07:30

Отново ми се струва, че журналъжците генерират информация, която или не е била точна, или навярно е била обмисляна като някакъв суров вариант, но едва ли ще влезе в новия закон, точно поради посочените по-горе изключения....
Офтопик:
Авео, май си пристрастен към последните случки с таксиджии :lol:
Преди 2 дни си приказвахме с един таксиджия във Варна. Та ми обяснява как изнемогвали при тея цени (1лв/км) и т.н.
Все едно слушах интервюто по БТВ с варненските таксита (едно към едно) по посочения проблем.
Казах му, че напоследък все по-често ползвам drink/drive фирми, които ми излизат доста по-евтино от такси в двете посоки, а се движа с удобен чист автомобил, без да слушам чалга и радиостанции...
Според мен проблема с таксиметровите шофьори се получава от няколко фактора - таксиджии работят и кьорави и сакати.
Няма никакъв подбор. Прекалено много са. От там - голямата конкуренция и битка за пазара, включително със засичания по пътя - да не изтървеш клиента. Несигурността в бъдещето - днес си таксиджиия, но си на ръба - затова са постоянно изнервени.
Докато не се направи по-строга регулация с повишени цени, и намален брой таксиджии - така ще е....
До момента разхода на: Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение
***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
***** Фиат Добло дизел 1.3 multijet / 90к.с.:Изображение

Потребителски аватар
The Stig
Модератор
Модератор
Мнения: 2761
Регистриран: 20 мар 2010 19:43
Skype: hihit_
МПС: Audi A3 8P / Lanos
От: Плевен/Белене
Име: Стефан Арабаджиев

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#8 Непрочетено мнение от The Stig » 12 яну 2011 11:58

slowtraveler написа:Отново ми се струва, че журналъжците генерират информация, която или не е била точна, или навярно е била обмисляна като някакъв суров вариант, но едва ли ще влезе в новия закон, точно поради посочените по-горе изключения....
Офтопик:
Авео, май си пристрастен към последните случки с таксиджии :lol:
Преди 2 дни си приказвахме с един таксиджия във Варна. Та ми обяснява как изнемогвали при тея цени (1лв/км) и т.н.
Все едно слушах интервюто по БТВ с варненските таксита (едно към едно) по посочения проблем.
Казах му, че напоследък все по-често ползвам drink/drive фирми, които ми излизат доста по-евтино от такси в двете посоки, а се движа с удобен чист автомобил, без да слушам чалга и радиостанции...
Според мен проблема с таксиметровите шофьори се получава от няколко фактора - таксиджии работят и кьорави и сакати.
Няма никакъв подбор. Прекалено много са. От там - голямата конкуренция и битка за пазара, включително със засичания по пътя - да не изтървеш клиента. Несигурността в бъдещето - днес си таксиджиия, но си на ръба - затова са постоянно изнервени.
Докато не се направи по-строга регулация с повишени цени, и намален брой таксиджии - така ще е....
Офтопик:
Тъй като приятелката ми учи във Варна, често ми се налага да пътувам до града. Рядко съм със собствения си автомобил(поради ред причини) и съответно използвам редовно услугите на такси. Използвам само една фирма(няма да кажа име, за да не прозвучи като реклама) и съм изключително доволен-от цени, автомобили и обслужване. Така че не може всички да се слагат под общ знаменател. :)
Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10234
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#9 Непрочетено мнение от Izparitel » 09 апр 2012 18:15

Поредните умници, този път от "Български автомобилен съюз"! Впрочем к'ви в същност са тия?
"При първото нарушение вие да се явите на проверочен изпит и въз основа на вашите знания, да стане ясно, дали вие ще ползвате отстъпка от цената на нарушението или ще платите пълната му стойност. При второто нарушение, вече да платите двойна глоба и също да изкарате проверочен изпит. Вече при трето нарушение вие директно да бъдете лишен от правоуправление и пак да отидете на проверочен изпит. Ако не знаете Закона, не би следвало изобщо да шофирате, защото вие ще станете опасни за всички на пътя"
Първият въпрос който ми изниква в главата е "Тези да нямат нещо общо с обучението на водачи?", защото предложението ми звучи доста лобистко в смисъл, че си търсят нови приходи. Който е ходил в КАТ София знае за какъв е потока от чакащи да си получат наказателните постановления, та явно някой иска да обхване този поток и да го издои финансово в своя полза.
Едва ли голяма чат от ПТП стават от незнание, по-скоро са от безхаберие, надценяване на възможностите, лошо състояние на пътищата, лоша организация на движението, стотици пътни знаци един през друг и върху друг и какво ли не още.
Може би доста от водачите наистина са забравили начина на регулиране на движението на кръстовище с регулировчик, но не виждам някой да прави нещо за да го припомни на населението.

Потребителски аватар
djokki
Активен
Активен
Мнения: 758
Регистриран: 07 юли 2009 17:50
МПС: Kalos C20XE, Lanos 2.0i и др
От: България,Стара Загора
Име: djokki

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#10 Непрочетено мнение от djokki » 09 апр 2012 18:32

авео написа:Таксиджията е виновен. Къде се вре по дупките. И вместо да им помагат да излезнат,трябваше да ги застрелят на място,все ще има за какво.Кой знае,колко акта има.
Айде моля да не се обиждаме |-)
Последна промяна от djokki на 10 апр 2012 16:02, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 7110
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#11 Непрочетено мнение от ogi » 09 апр 2012 19:11

djokki написа:
авео написа:Таксиджията е виновен. Къде се вре по дупките. И вместо да им помагат да излезнат,трябваше да ги застрелят на място,все ще има за какво.Кой знае,колко акта има.
Айде моля да не се обиждаме |-)
Колегата Авео също кара такси и мнението му бе саркастично.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
djokki
Активен
Активен
Мнения: 758
Регистриран: 07 юли 2009 17:50
МПС: Kalos C20XE, Lanos 2.0i и др
От: България,Стара Загора
Име: djokki

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#12 Непрочетено мнение от djokki » 10 апр 2012 16:01

ogi написа:
djokki написа:
авео написа:Таксиджията е виновен. Къде се вре по дупките. И вместо да им помагат да излезнат,трябваше да ги застрелят на място,все ще има за какво.Кой знае,колко акта има.
Айде моля да не се обиждаме |-)
Колегата Авео също кара такси и мнението му бе саркастично.
Зная,че сме колеги ;)

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10234
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка.

#13 Непрочетено мнение от Izparitel » 07 юли 2013 17:42

Някъде става по-различно от описаното в заглавието на темата.

Американец осъди Hyundai за 14 млн. долара
Американецът Захари Дънкан осъди компанията Hyundai за обезщетение в размер на 14 млн. долара. Причината е, че през 2010 г. при катастрофа с неговия Hyundai Tiburon не са се задействали въздушните възглавници на автомобила, пише BBC....

Потребителски аватар
autokorea
Напреднал
Напреднал
Мнения: 454
Регистриран: 30 мар 2009 11:00
МПС: корейски всякакви
От: гр.София
Име: Динев
Контакти:

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка

#14 Непрочетено мнение от autokorea » 09 юли 2013 15:04

Izparitel написа:Поредните умници, този път от "Български автомобилен съюз"! Впрочем к'ви в същност са тия?Първият въпрос който ми изниква в главата е "Тези да нямат нещо общо с обучението на водачи?", .

Правилно си се сетил.
Сервиз за корейски автомобили и магазини за авточасти за корейски автомобили.
http://autokorea.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/autokorea.bg/" onclick="window.open(this.href);return false; - /група АУТОКОРЕЯ във facebook/

zmiori
Активен
Активен
Мнения: 570
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

Re: Блъскаш се в дърво, отиваш пак на изпит. Влизаш в дупка.

#15 Непрочетено мнение от zmiori » 09 юли 2013 19:19

Мен много ме дразни израза /неопределението/ " не съобразена с пътните условия скорост"
С това "неопределение" на свако ми колегата се води убиец. Преди 12-13 год. на пътя един човек решава да си сложи край на живота, водача кара с около 40 км/ч /доказано с експертиза/ на един разклон "самоубиеца" скача под колата и съответно загива. в колата са 4 човека роднински не свързани. Осъден е за "не предумишлено" убийство, само на база "несъобразена скорост" .Трябвало е да предвиди че пешеходеца е можел да скочи под колата.
granichar.org

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”