Кой какви джанти е кривил

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.

1. Алуминиева джанта
11
31%
2. Стоманена джанта
20
56%
3. Не съм кривил джанта
5
14%

Общо гласове: 36

Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#1 Непрочетено мнение от slowtraveler » 28 окт 2009 18:40

Към темата ме подтикна разискването на въпроса дали е по-добре алуминиеви джанти или не зимата...
Лично аз съм кривил няколко стоманени, и нито една алуминиева джанта, въпреки, че навъртените километри на вторите сигурно вече надминаха тези, на стоманените джанти...
Та затова да направим една общообразователна анкета, която няма да е съвсем меродавна, защото не всички колеги са карали сходен пробег алуминиеви и стоманени джанти, но все пак ще има някакъв резултат... (coolbeer)
Позволените отговори са два, защото може някой да е кривил и от двата типа
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

Re: Кой какви джанти е кривил

#2 Непрочетено мнение от ogi » 28 окт 2009 18:43

Аз ще пропусна гласуването и ще гледам резултатите, дано да бъдат искрени и неповлияни от предубеждения. С тенекиени джанти не съм карал от 10 години.
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Потребителски аватар
Fantomasss
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 окт 2008 15:27
МПС: Lanos SеX-16v-106 куци катъра
От: Сф братче център на просветата
Име: Грозданов

#3 Непрочетено мнение от Fantomasss » 28 окт 2009 19:50

Хм, кривил съм всякакви джанти. Според мен каквато и да е джантата, ако гумата е нископрофилна и малките дупки могат да я изкривят и обратното при високи гуми и турските джанти си остават прави след дупката. Значение има и теглото на колата, по-тежката ще криви по-лесно джанта, а по-леката ще подскача и няма да криви толкова лесно. Аз също ще пропусна гласуването, поради изложеното ми мнение.
Ако нямаш какво да правиш, не го прави тук...

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#4 Непрочетено мнение от slowtraveler » 28 окт 2009 21:06

Защо не споделяте - пуснете своя глас, и ще видим резултата...
Аз също последните десеттина години съм на алуминиеви джанти, но предишните десеттина бях на стоманени.
За теглото и нископрофилните гуми не съм съвсем съгласен: най-зверското кривене на джанта съм правил на високопрофилни гуми:
Шкода Фаворит с 13" (борда на джантата се обърна обратно и гумата директно гръмна);
Таврия - джантата се скъса при огъването (вярно, че е доста тенекиена на този модел)
Опел Астра Ф (пак с 13") - двете десни джанти си обърнаха бордовете (вярно, колата бе с 5 човека).
Последните години съм с автомобили, доста по-тежки от описаните, а и с по-нископрофилни гуми, но алуминиеви джанти (АстраГ, Авенсис, Мазда6) и да чукна на дърво - не съм кривил джанта...

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

#5 Непрочетено мнение от Izparitel » 28 окт 2009 21:40

Алуминиеви не съм кривил, може би защото не съм карал с такива.
На съвестта ми тежи една изкривена тенекиена джанта. По централен столичен булевард минах с чисто нова Фиеста през неголяма дупка, през която бях минавал с други коли без проблем. За съжаление се оказа, че джантата е по-близо до капачките за буркани отколкото до стоманата ddad .
За сметка на това като млад водач съм се бухвал здраво в дупки с Трабанта без последици, но гумите т.нар. "Георги Димитровки" май бяха твърди почти колкото джантата.

Потребителски аватар
ivan80bg
Нов
Нов
Регистриран: 09 окт 2008 19:49
МПС: ex.Daewoo Nubira
От: Карлово

#6 Непрочетено мнение от ivan80bg » 28 окт 2009 23:15

Със стоманени джанти не съм карал много много, но с алуминиеви карах една MAZDA 626- джантите и бяха 14 '' от Nisan Primiera -оригинални: минах с тях около 60000 км и зиме и лете и не съм огъвал джанта-но гумите ми бяха 185/70/14!На Нубирата оригиналните ляти джанти за 20000 км не бяха мръднали -но после си закупих джанти DEZENT(някакви немски били) за 490 лв и за около 15000 км няколко пъти ги огъвах(а гумите ми бяха 195/65/15'')-та извода за мен е :оригинални ли са дянтите няма никакъв проблем и наистина са доста по-здрави от металните!

streetboll
Редовен
Редовен
Регистриран: 08 яну 2009 15:38
МПС: daewoo nubira 1.6 16V комби
От: Девня
Име: Станислав

#7 Непрочетено мнение от streetboll » 29 окт 2009 15:02

До сега не съм кривил джанта,но с тия които съм в момента много лошо ги надрасках.Бях закъсъл до една плоча от бетон и при опита да изляза назаден (а наклона беше към бетона) и се надаска.

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

#8 Непрочетено мнение от dsuzunov » 29 окт 2009 20:41

Кривил съм всякакви джанти.
Тъй като редовно катеря бордюри, и джантите се деформират, макар, че гледам да е по внимателно.
Последните два дни, сменям гуми на служебните Опели и направо ми се реве, като виждам в какво състояние са им джантовете....криви....криви. Добре, че микробуса се кара само от нас дежурните, че да са го бастисали останалите. Такива автотерминатори, няма никъде!
Преди време на Старата ми кола (Кадет-Е) имах едни алуминиеви джанти със ситни спици...много здрави излязоха.
Изображение

Потребителски аватар
autokorea
Напреднал
Напреднал
Регистриран: 30 мар 2009 11:00
МПС: корейски всякакви
От: гр.София
Име: Динев
Контакти:

#9 Непрочетено мнение от autokorea » 15 ное 2009 13:19

Кривил съм всякакви джанти. Лошото е, че си плащаш данъците, после си плащаш за нови гуми, за нови джанти и всичко пак от начало. Ако набиеш по-яко спирачка заради дупка - току-виж този отзад ти влязал в багажника. То по нашите пътища само на БТР джантите са застраховани от кривене.
Сервиз за корейски автомобили и магазини за авточасти за корейски автомобили.
http://autokorea.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/autokorea.bg/" onclick="window.open(this.href);return false; - /група АУТОКОРЕЯ във facebook/

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#10 Непрочетено мнение от slowtraveler » 15 ное 2009 14:03

Може би тук е добре да се спомене как се преминава дупка, която не може да се избегне:
1. В никакъв случай не натискайте спирачка - така натоварвате предния мост допълнително, а и попадналото в дупка колело ще блокира, което ще доведе до рязък удар в ръба на дупката със спряло колело, и последствията са скъсана гума, крива джанта, а в някои случаи и скъсано окачване
2. Ако не можете да избегнете дупката, в последния момент завийте КЪМ нея - така променяте разпределението на теглото в автомобила, като намалявате поетата тежест от гумата/джантата, която ще влезе в дупката. Освен това окачването ще се разтегне, и ще има по-голяма дистанция за амортисьора да обере енергията от удара. Така и треакторията/управляемостта няма да се повлияе толкова от скока в дупката.
3. По-добре е да влезете в дупката с газ - енергията на двигателя ще спомогне гумата да се 'изкачи' по ръба на дупката (докато влизане със спирачка практически пречи на гумата да се превърти през ръба).
4. Ако дупката или повдигнат ръб напречен и ще попаднеш на него с гумите от двете страни, е добре до последния момент да спираш интензивно, а в последните няколко сантиметра рязко да отпуснеш спирачката (и ако можеш - да дадеш газ, но практически това е невъзможно заради липсата на време). Така окачването отработва мах нагоре, и автомобила влиза в дупката (качва се на ръба) с разтоварено окачване, и отдалечаващ се от асфалта (движещ се нагоре под действие на пружините).

Общо взето принципа е - максимално разтоварено окачване на страната която ще поеме удара (coolbeer)

Потребителски аватар
авео
Модератор
Модератор
Регистриран: 05 авг 2007 18:53
МПС: Шевролет Авео 1.4 16V
От: Пловдив

#11 Непрочетено мнение от авео » 15 ное 2009 14:48

Офтопик:
Или,както са казали руснаците:"Голяма дупка,голяма газ"
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор

#12 Непрочетено мнение от slowtraveler » 15 ное 2009 17:52

Офтопик:
Больше газа, меньше ям ddmuhaha
(Повече газ - по-малко дупки ) :D

Потребителски аватар
ivobivo
Напреднал
Напреднал
Регистриран: 19 юни 2009 21:27
МПС: Lacetti SW 2.0TCDi CDX M/T
От: София
Контакти:

#13 Непрочетено мнение от ivobivo » 10 дек 2009 09:51

Същите мъдри неща които slowtraveler е написал за по-успешно преминаване на дупки ги прилагам и при колата и при мотора. При мотора ефекта е много по-голям и дори като наближа някоя страховита гърбица просто намалявам до към 40, бучкам една 2-ра и преди гърбицата подавам рязко газ - просто си прелитам над гърбицата. Вече и приятлката ми свикна и просто се хваща по-здраво за мен :P
(shofiro2)До тук - толкова Изображение <<< кликни на бензоколонката за да видиш подробности или се регистрирай ТУК и влез в статистиката!
Изображение 2009 Chevy Lacetti SW 2.0TCDi CDX M/T (Лъчко)
Изображение 2001 Suzuki GSX 750F Katana (Сузана)

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”