За климатика и разходите свързани с него.

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

За климатика и разходите свързани с него.

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 08 юни 2009 10:37

Попаднах на статия относно влиянието на климатика върху разхода на колата.

Лакомият климатик в колата
08 юни 2009 / News.dir.bg
Прохладното усещане през лятото си има цена. Климатичната система добавя между пет и осем евро (7 до 11 долара) към разходите за гориво.
Това показва проучване на Клубa на автомобилистите в Германия (ADAC - АДАК), цитиранo от ДПА, на която се позова БТА. Намаляването на температурата в кабината от 31 до 22 градуса по Целзий добавя между 2,47 и 4,14 л гориво на всеки 100 километра според проучването.
Тези данни варират според модела на автомобила и условията на шофиране в града и на магистралата.
По-старите и по-обикновени климатични системи винаги работят на степен, при която се изгаря най-много гориво. По интелигентните системи регулират автоматично компресора и по този начин спестяват гориво, посочва Клубът на автомобилистите.
Самите шофьори могат да направят много, за да намалят "жаждата" за гориво на климатика, като отворят всички врати и прозорци за една минута преди да потеглят, за да може да излезе горещият въздух. При шофиране всички прозорци, както и покривът, трябва да бъдат затворени, съветва Клубът на автомобилистите в Германия, цитиран от ДПА.
Моя климатик така и не проработи, но по това, което съм чувал от колеги данните в статията ми се виждат малко завишени. Отделно си има разходи за обслужване и поддръжка на самата система в изправност.
Между другото това за началното охлаждане на напечен от слънцето автомобил, което трябва да стане през вратите и прозорците го пише навсякъде.

Потребителски аватар
авео
Модератор
Модератор
Регистриран: 05 авг 2007 18:53
МПС: Шевролет Авео 1.4 16V
От: Пловдив

Re: За климатика и разходите свързани с него.

#2 Непрочетено мнение от авео » 08 юни 2009 11:05

Карал съм кола с климатик на метан,сега и на пропан-бутан.При метан разхода е ужасяващ.С 70л/12кг/се минаваха не повече от 140км.Без климатик-200-230км.Да не говоря,къде отива динамиката на колата.Все едно карам с вдигната ръчна.С пропан-бутан,положението е съвсем друго.Разхода се вдига едва с един литър.Колата пак е спъната,но далеч по-малко.Данните са при непрекъснато работещ климатик,независимо дали съм в движение или на място.Веднъж свикнал на нормална температура,едно излизане на вън,отрязва всякакви мераци за икономии.
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

#3 Непрочетено мнение от dsuzunov » 08 юни 2009 12:17

.Разхода се вдига едва с един литър.Колата пак е спъната,но далеч по-малко.Данните са при непрекъснато работещ климатик,независимо дали съм в движение или на място.Веднъж свикнал на нормална температура,едно излизане на вън,отрязва всякакви мераци за икономии.
При мен е същото.
Разхода в града се повишава с 0.8-1.0/100 л/км.
Извънградският разход се повишава с около 0.5-0.7/100 л/км.
А за разликата в температурата отвън и вътре в купето - нищо не е в състояние да замени комфорта.
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

#4 Непрочетено мнение от slowtraveler » 08 юни 2009 13:08

При мен разликата е около 0.5л/100км.
На стария ми Опел Астра G 1.6/16V - при работа на място включването на климатика вдигаше разхода от 0.7л/ч на 1.2л/ч....
Така-че и според мен данните са завишени.
При маломощен двигател разликата в мощността и разхода сигурно е осезателна, но при мощен двигател - не се усеща...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”