Ще се опитам да обясня действието на скоростната кутия:
Скоростната кутия се състои от няколко детайла:
1.корпус или картер
2.капак със система за управление
3.валове
-първичен задвижващ (амбреажна ос)
-междинен (блокова ос)
-вторичен задвижван (опашка)
-зъбна двойка за заден ход
4.синхронизатори
5.лагери
При включена ПЪРВА предавка,въртящият момент се предава от задвижвания вал,чрез зъбните колела 2,12,7,5,през междинния вал на задвижващия вал.
При включване на ВТОРА предавка,въртящият момент се предава от задвижвания вал,чрез зъбните колела 2,12,9,4,през междинния вал на задвижващия вал.
При включена ТРЕТА предавка,въртящият момент се предава от задвижвания вал,чрез зъбните колела 2,12,10,3,през междинния вал на задвижващия вал.
При включване на ЧЕТВЪРТА предавка,въртящият момент се предава от задвижвания вал,чрез синхронизатора 14,директно на задвижващия вал. За това и ЧЕТВЪРТА предавка е наречена "директна"
При включена ЗАДНА предавка,въртящият момент се предава от задвижвания вал,чрез зъбните колела 2,12,7,8,5,през междинния вал на задвижващия вал.Зъбната двойка за задна скорост обръща посоката на въртене.
ПЕТА предавка,при автомобилите,повишава оборотите от двигателя към колелата и за това се нарича "ПОВИШАВАЩА "
Много често в разговорите,а и в литературата в последните години,се бъркат понятията ВАЛ и ОС
Разликата е следната:
Валът предава въртящ момент,за разлика от оста, на която са поставени детайли с различно предназначение.
Оста НЕ предава въртене.
В скоростната кутия,зъбните колела са зацепени постоянно и се въртят свободно върху валовете на които са поставени.Свързването на зъбното колело с вала на което то е поставено става чрез синхронизатора.
Ролята на СИНХРОНИЗАТОРА е да облекчи включването при всички скоростни режими на автомобила
На схемата е показан с № 14.
Предавателна (скоростна) кутия
Re: Предавателна (скоростна) кутия
Ще съм ти много благодарен,ако по този начин ми обясниш принципа на действие на карбуратора 

Аз пък благодаря за това разяснение! Не съм запознат с устройството на автомобила, а точно по тази тема за скоростната кутия се интересувах как работи.
- Vesko1
- Глобален модератор
- Регистриран: 28 авг 2007 22:42
- МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
- От: Кърджали
- Контакти:
sa6i4 написа:Ще съм ти много благодарен,ако по този начин ми обясниш принципа на действие на карбуратора
Главна дозираща система на 2-камерен карбуратор.
(рис. 7)
Главная дозирующая система двухкамерных карбюраторов (рис. 7) содержит главные
топливные жиклеры 7 и 13, заглушки 12, размещенные в нижней части поплавковой камеры 2 и сообщенные с эмульсионными колодцами, в которых концентрично с зазором уста-новлены эмульсионные трубки 3 и 7. Трубки представляют собой полые закрытые снизу цилиндры, имеющие радиальные отверстия на различной высоте. Главные воздушные жиклеры 4 и 6 устанавливают преимущественно над эмульсионными трубками. Распылители
выполнены в малых диффузорах 5 и снабжены каналами подвода горючей смеси.
Дроссельные заслонки 14 и 15 соответственно первичной и вторичной камер кинематически
связаны между собой собой таким образом, что вторая камера вступает в работу после открывания
первой заслонки на 2/3 ее хода.
При небольшом открывании дроссельных заслонок разрежение в диффузорах невелико,
поэтому оно не обеспечивает повышения уровня топлива в колодцах, а следовательно, и его
подачу к распылителю. Топливо через фильтр 9 и топливный клапан 10, кинематически
связанный с поплавком 11, поступает в поплавковую камеру, сообщенную через баланси-
ровочную трубку (канал) 8 с входным патрубком карбюратора. В дальнейшем топливо из по-
плавковой камеры через жиклеры 1 и 13 поступает в эмульсионные колодцы, где
смешивается с воздухом, и через распылители поступает в малые диффузоры карбюратора.
Главная дозирующая система имеет широкие возможности для обогащения горючей смеси.
Однако в ряде случаев на режимах больших нагрузок она не обеспечивает необходимый
состав горючей смеси. С этой целью применяют дополнительные устройства.При работе ГДС воздух через главный воздушный жиклер 7 поступает в эмульсионные
трубки, размещенные в эмульсионном колодце.
...ако си добре с руския ,ще разбереш как работи карбуратора.
- dsuzunov
- VIP потребител
- Регистриран: 25 яну 2008 17:52
- МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
- От: Пловдив
- Име: Димитър
Познавам основно карбуратора и работата му при различните режими,но за съжаление няма да мога да го обясня,така,че да ти стане ясно. За съжаление, не съм с педагогическо образование.sa6i4 написа:Ще съм ти много благодарен,ако по този начин ми обясниш принципа на действие на карбуратора
Виж,Веско1....при добро желание....