Едно мое днешно ПТП и няколко въпроса
-
- Нов
- Регистриран: 18 мар 2008 11:31
- МПС: Ланос SE 1.5 SOHC, 2000 г.
- От: Пловдив
- Контакти:
Едно мое днешно ПТП и няколко въпроса
Колеги, днес ми се случи поредното ПТП. Защото ми беше смешна реакцията на полицаите, ще си позволя да ви го разкажа съвсем накратко и, ако някой желае, да ме осветли относно няколко проблема, които ме вълнуват.
Днес в София карам служебна лизингова кола по централен булевард. Изведнъж от съседната лента на моето платно навлиза кола. Набивам спирачки и отклонявам леко, за да не навляза в друга лента, но, все пак, остъргах боята и на двете коли и моето странично огледало се оказа по-здраво и не се счупи, за разлика от чуждото.
Изскача някакво борче и започва да чупи колата ми, строши страничното огледало и само дето не изкара Калашник. Наоколо хиляди коли свирят и бързат за работа и затова само звъннах на 112. След половин час идват полицаите, снемат обяснение, констатират негова 100 %-ова вина и ми съставят акт, че нямам застрахователна полица за Гражданска отговорност.
ВЪПРОСИ:
1. Защо не констатираха акта на дребно хулиганство с материални и морални щети?
2. На лизинговите коли къщата-собственик не издава полица, а сертификат. Полицата си остава в къщата и не мога да я приложа, а сертификатът не е документ, който съм длъжен да нося, съгласно ЗДП. Кой носи вина, че нямам полица в мен (имах си редовен контролен талон и стикер, залепен отпред)?
3. Глобата е 10 лв. за евентуалното ми нарушение. Защо полицаите ме принудиха утре да ходя пак в София (подписах това си задължение) и да им представя полица, след като нямам такава и не мога да я взема? Защо не ме глобиха с фиш за 10 лв., който щях да си платя, а сега ще похарча поне 50 лв. отгоре? И кой ще ми плати тези разноски, ако съм невинен? А похабеното време и нерви?
4. В акта пише, че съм нарушил чл. 100, ал. 1 т. 3 от ЗДП, но аз не съм го нарушавал, защото имах със себе си документи за платена Гражданска отговорност. Значи, нямам нарушение по това им обвинение, но наказания до 50 лв. са необжалваеми. Следва ли, че всеки полицай може да ти взема по 50 лв. когато си иска, а ти да скърцаш със зъби?
5. Не разбрах защо ми взеха талона с точките, след като за липса на полица не се отнемат точки?
Днес в София карам служебна лизингова кола по централен булевард. Изведнъж от съседната лента на моето платно навлиза кола. Набивам спирачки и отклонявам леко, за да не навляза в друга лента, но, все пак, остъргах боята и на двете коли и моето странично огледало се оказа по-здраво и не се счупи, за разлика от чуждото.
Изскача някакво борче и започва да чупи колата ми, строши страничното огледало и само дето не изкара Калашник. Наоколо хиляди коли свирят и бързат за работа и затова само звъннах на 112. След половин час идват полицаите, снемат обяснение, констатират негова 100 %-ова вина и ми съставят акт, че нямам застрахователна полица за Гражданска отговорност.
ВЪПРОСИ:
1. Защо не констатираха акта на дребно хулиганство с материални и морални щети?
2. На лизинговите коли къщата-собственик не издава полица, а сертификат. Полицата си остава в къщата и не мога да я приложа, а сертификатът не е документ, който съм длъжен да нося, съгласно ЗДП. Кой носи вина, че нямам полица в мен (имах си редовен контролен талон и стикер, залепен отпред)?
3. Глобата е 10 лв. за евентуалното ми нарушение. Защо полицаите ме принудиха утре да ходя пак в София (подписах това си задължение) и да им представя полица, след като нямам такава и не мога да я взема? Защо не ме глобиха с фиш за 10 лв., който щях да си платя, а сега ще похарча поне 50 лв. отгоре? И кой ще ми плати тези разноски, ако съм невинен? А похабеното време и нерви?
4. В акта пише, че съм нарушил чл. 100, ал. 1 т. 3 от ЗДП, но аз не съм го нарушавал, защото имах със себе си документи за платена Гражданска отговорност. Значи, нямам нарушение по това им обвинение, но наказания до 50 лв. са необжалваеми. Следва ли, че всеки полицай може да ти взема по 50 лв. когато си иска, а ти да скърцаш със зъби?
5. Не разбрах защо ми взеха талона с точките, след като за липса на полица не се отнемат точки?
Ако двама правят едно и също, то не е едно и също!
- dsuzunov
- VIP потребител
- Регистриран: 25 яну 2008 17:52
- МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
- Име: Димитър
Re: Едно мое днешно ПТП и няколко въпроса
Тези въпроси,в писмен вид ще ги зададеш в Сектор "Пътна полиция" по местосъставяне на акта.
Относно хулиганските действия на другия водач,подай жалба в съответното РПУ.Ако откажат да ти я приемат,подай я във ВП
Относно хулиганските действия на другия водач,подай жалба в съответното РПУ.Ако откажат да ти я приемат,подай я във ВП
-
- Нов
- Контакти:
Да, но изрично ми казаха да се оправям в Пловдив, защото след 3 дена щели да изпратят преписката там.
Защото тъпото борче е един с извинение гаден педераст,а ченгетата само чакат някой лев да мушнеш,за да минеш по-бързо и ефективно..
Всеки ден се сблъсквам с подобни борчета с джипове и аудита,който редовно ме псуват през прозорците..На бащата на един приятел му се случи ПТП и с 20лв почерпка за КАТ му описаха цяла счупена предница,а всъщност имаше само броня и фар..Такава ни е държавата...Затова като видя джип,ауди или други от тоя сорт,просто бягам надалеч,защото не знам дали тоя като слезе няма да ме убие...
Всеки ден се сблъсквам с подобни борчета с джипове и аудита,който редовно ме псуват през прозорците..На бащата на един приятел му се случи ПТП и с 20лв почерпка за КАТ му описаха цяла счупена предница,а всъщност имаше само броня и фар..Такава ни е държавата...Затова като видя джип,ауди или други от тоя сорт,просто бягам надалеч,защото не знам дали тоя като слезе няма да ме убие...
На 15.07. в Стара Загора ми написаха акт за настъпване на маркировка.... До ден днешен още не са пратили преписката тук в София.... Ебати диваците!!!xaoc написа:Да, но изрично ми казаха да се оправям в Пловдив, защото след 3 дена щели да изпратят преписката там.
- desperado
- Напреднал
- Регистриран: 19 юни 2008 00:18
- МПС: Lanos 1.4 SEPlus 99г
- От: София
абе човека иска някаква помощ а не го интересува кои какво е дал
А уж всички си знаете правата за всичко
акта се обжалва пред институцията която го е идала
възражения/3 дневен срок/ разписал си се все пак и акта ти е предявен нали?
Относно хулиганските прояви в РПУ по район на случката
А уж всички си знаете правата за всичко
акта се обжалва пред институцията която го е идала
възражения/3 дневен срок/ разписал си се все пак и акта ти е предявен нали?
Относно хулиганските прояви в РПУ по район на случката
- desperado
- Напреднал
- Регистриран: 19 юни 2008 00:18
- МПС: Lanos 1.4 SEPlus 99г
- От: София
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Чл. 100 Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява;
3. документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлява;
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта.
Освен права все пак имаме и задължения
Чл. 100 Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория;
2. свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява;
3. документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлява;
4. превозните документи, определени от министъра на транспорта.
Освен права все пак имаме и задължения
-
- Нов
- Контакти:
Именно! Аз носих
"3. документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлява;"
- това беше контролния талон за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлявах, а пък акта ми съставиха точно за нарушение на т. 3.
"3. документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлява;"
- това беше контролния талон за сключена застраховка „Гражданска отговорност" за моторното превозно средство, което управлявах, а пък акта ми съставиха точно за нарушение на т. 3.
Това с гражданската е голяма простотия. Залепил си стикер,отделно имаш талонче,обаче те не важат,ако не носиш полицата.Тук си караме лизинговите таксита с някаква декларация от фирмата,на която пише,кой е номера на полицата и докога важи. Хваща дикиш,когато трябва. За колегата с ПТП-то: Тези въпроси трябваше да ги пишеш в акта,като възражения.
" При секса е, като при игра на карти. Ако,нямаш добър партньор, ти трябва силна ръка"-Уди Алън
И аз да се изкажа по въпроса - това за полицата на гражданската е много тънък момент. Полицаите го използват за шофьорите, които не знаят закона (90% не знаят подробности по въпроса). Всъщност освен стикера на стъклото и талончето е задължително да се носи и А4 - изключително неудобен формат на полицата, което е пълна глупост и предшества злоупотреби сред униформените към невинни и наивни шофьори - на мен лично ми коства 200 лв.! Заради ПТП, предизвикано от моя страна с единствено лични леки щети на автомобила в тежка мъгла и около полунощ, в скуката си полицаите ми извъртяха такъв театър, дето ще го помня цял живот - първо ме убедиха, че на РА-то (регистратор-алкохол), пробата ми от 0.28 е решаваща за книжката ми, тъй като от 1-ви Януари имало нов закон и почнаха да се ровят в ЗДП и да ми цитират разни клаузи (датата бе 13-ти Януари) и не знаех за "новите разпоредби" и взех, че им повярвах, шокиран от ПТП-то, после разкриха, че въпреки новият ми стикер на стъклото и талон съм със старата полица, която бях забравил вкъщи и съм директно за затвора и после ми наговориха още куп небивалици, включително, че тролеят който ме чукна и който караше на габарити в тъмното и мъгла с видимост 10 метра е обществено превозно средство и това се третирало по особен начин и накрая като им предложих пари и ми съобщиха че си говорим за 3-цифрена сума, защото се касаело за особен род набор от нарушения и освен това трябвало да дават пари на всички, през които щяла да мине положителната алкохолна проба в участъка, та се пазариха на моите предложени 100 лв за (200 минимум!) тъй като само акта за гражданската бил 500лв, после ми играха театър и се криха залегнали и полицай No2 духа нова алкохолна проба, уж вместо моята. Аз наистина бях пил една бира и освен това не бях чел и чул за въпросните нови разпоредби и за капак в полунощ не ми се разправяше, като чувах какви санкции ме очакват, а и не знаех какво да направя, та олекнах с 200-те лева. Отделно, че си прекарах 3 часа на -10 градуса навън, от които половината на стъклото на шибаната им Нива. На другият ден бях син от яд и температура, като разбрах всичко, но така си и остана всичко, но все пак си пазя акта с името на старшината, но каква полза, като не писах възражение...
Олекнах с 200 лв за полицаите да са живи и здрави
платих глобата за ПТП и ми взеха точки! ... ... ...!
Олекнах с 200 лв за полицаите да са живи и здрави

Извинявам се за грубият език,но това са ежедневни КАТ-аджииски лайнарски номера!ogi написа:И аз да се изкажа по въпроса - това за полицата на гражданската е много тънък момент. Полицаите го използват за шофьорите, които не знаят закона (90% не знаят подробности по въпроса). Всъщност освен стикера на стъклото и талончето е задължително да се носи и А4 - изключително неудобен формат на полицата, което е пълна глупост и предшества злоупотреби сред униформените към невинни и наивни шофьори - на мен лично ми коства 200 лв.! Заради ПТП, предизвикано от моя страна с единствено лични леки щети на автомобила в тежка мъгла и около полунощ, в скуката си полицаите ми извъртяха такъв театър, дето ще го помня цял живот - първо ме убедиха, че на РА-то (регистратор-алкохол), пробата ми от 0.28 е решаваща за книжката ми, тъй като от 1-ви Януари имало нов закон и почнаха да се ровят в ЗДП и да ми цитират разни клаузи (датата бе 13-ти Януари) и не знаех за "новите разпоредби" и взех, че им повярвах, шокиран от ПТП-то, после разкриха, че въпреки новият ми стикер на стъклото и талон съм със старата полица, която бях забравил вкъщи и съм директно за затвора и после ми наговориха още куп небивалици, включително, че тролеят който ме чукна и който караше на габарити в тъмното и мъгла с видимост 10 метра е обществено превозно средство и това се третирало по особен начин и накрая като им предложих пари и ми съобщиха че си говорим за 3-цифрена сума, защото се касаело за особен род набор от нарушения и освен това трябвало да дават пари на всички, през които щяла да мине положителната алкохолна проба в участъка, та се пазариха на моите предложени 100 лв за (200 минимум!) тъй като само акта за гражданската бил 500лв, после ми играха театър и се криха залегнали и полицай No2 духа нова алкохолна проба, уж вместо моята. Аз наистина бях пил една бира и освен това не бях чел и чул за въпросните нови разпоредби и за капак в полунощ не ми се разправяше, като чувах какви санкции ме очакват, а и не знаех какво да направя, та олекнах с 200-те лева. Отделно, че си прекарах 3 часа на -10 градуса навън, от които половината на стъклото на шибаната им Нива. На другият ден бях син от яд и температура, като разбрах всичко, но така си и остана всичко, но все пак си пазя акта с името на старшината, но каква полза, като не писах възражение...
Олекнах с 200 лв за полицаите да са живи и здравиплатих глобата за ПТП и ми взеха точки! ... ... ...!
Заради такива утайки държавата ни е такава.
- slowtraveler
- Глобален модератор
- Регистриран: 15 ное 2008 19:17
- МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
- От: Варна
Като стана въпрос:
1. КАТ не могат да констатират хулиганските прояви, особено, ако не си предявил жалба. Имал съм случай, при който шеф на охрана на хотел, показвайки на подчинените как се работи при един спор ми счупи с бухалка челното стъкло. Веднага извиках полиция, като полицията сне показания (в които указах, че същия юнак освен материалните щети ме е заплашвал с физическа разправа и т.н.), направи снимки на автомобила и работата директно отиваше на съд...
Накрая дойде най-големия шеф на фирмата с молба да се разберем, щото работата ставаше много дебела (защото освен материалните щети щях да гоня и морални), и ми платиха веднага подмяната на стъклото - 1280лв... Подаването на жалбата не е свързана с изпълнението - ако след подаване на жалбата се разберете просто не ходиш след това отново в полицията и с това автоматично се прекратява производството и никой няма никакви последствия.
2. Доста пъти са ме спирали със сертификат вместо полица и съм нямал проблеми. Сега лизинговата къща ми даде копие от полицата за застраховка - също нямам проблеми като ме спрат.
4. Талона са ти го взели, защото имаш написан акт. Като си вземеш постановлението, ще ти върнат талона.
@оги - затова трябва да се четат законите за да си подготвен. Полицаите вземат ако им даваш. Не съм давал на полицай пари, но и винаги съм срещал разбиране при нарушения от моя страна (никой не е безгрешен)
:
Започнеш ли да шикалкавиш и да си несигурен, винаги може да се намери някой галош да използва ситуацията.
1. КАТ не могат да констатират хулиганските прояви, особено, ако не си предявил жалба. Имал съм случай, при който шеф на охрана на хотел, показвайки на подчинените как се работи при един спор ми счупи с бухалка челното стъкло. Веднага извиках полиция, като полицията сне показания (в които указах, че същия юнак освен материалните щети ме е заплашвал с физическа разправа и т.н.), направи снимки на автомобила и работата директно отиваше на съд...
Накрая дойде най-големия шеф на фирмата с молба да се разберем, щото работата ставаше много дебела (защото освен материалните щети щях да гоня и морални), и ми платиха веднага подмяната на стъклото - 1280лв... Подаването на жалбата не е свързана с изпълнението - ако след подаване на жалбата се разберете просто не ходиш след това отново в полицията и с това автоматично се прекратява производството и никой няма никакви последствия.
2. Доста пъти са ме спирали със сертификат вместо полица и съм нямал проблеми. Сега лизинговата къща ми даде копие от полицата за застраховка - също нямам проблеми като ме спрат.
4. Талона са ти го взели, защото имаш написан акт. Като си вземеш постановлението, ще ти върнат талона.
@оги - затова трябва да се четат законите за да си подготвен. Полицаите вземат ако им даваш. Не съм давал на полицай пари, но и винаги съм срещал разбиране при нарушения от моя страна (никой не е безгрешен)

Започнеш ли да шикалкавиш и да си несигурен, винаги може да се намери някой галош да използва ситуацията.