Здравейте.
Ще съм благодарен, ако прочетете писмото ми до края и решите да направите дискусия по темата в някое от вашите предавания. Искам да споделя с вас моите скромни разсъждения и наблюдения за данъците, които плащаме за моторните превозни средства в България и София като частност.
След 2 месеца ще дойде новата година и тогава аз и всички останали съвестни граждани в тази държава ще трябва да платим за пореден път своите данъци. Притежавам следните превозни средства на мое име:
Мотоциктет Honda CB500, производство 1998 г. с бензинов двигател с обем 498 см3, мощност 43кW, среден разход на гориво 4.26 л /100 км и емисии на CO2 - 99 г/км.
Ето един линк с реалните данни от неговата експлоатация базирани на моя пробег и касовите бележки от бензиностанцията -
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/353456.html
Лек автомобил Chevrolet Lacetti, производство 2009 г. с модерен дизелов двигател 1991 см3, мощност 89 кW, катализатор, филтър за твърдите частици в отработените газове и сертификат за вредните емисии Euro 4. Средния разход на гориво посочен от производителя 5.7 л /100 км и емисии на с CO2 - 146 г/км.
За мотоциклета данъка ми за 2010 година ще е 100 лева! Същия данък от 100 лева в София ще плати и един собственик на 22 местен автобус, който замърсява околната среда поне 6 пъти повече от мен, няма филтър за твърди частици (задължителен за Германия например), прави задръствания в града и деформира пътната настилка, когато температурите са над 35 градуса.
За автомобила данъка ми за 2010 година ще е 343.90 лева. За сравнение собственик една Lada 2107 производство 1996 година, мощност 64 kW която замърсява околната среда поне 2 пъти повече от мен ще плати 43.52 лева, а ако при регистрацията в данъчното е посочил че има катализатор (ама друг път) данъка ще е още по фрапиращ – 21.76 лева
Малко цитати от Дойчевелле:
„В Австрия, Холандия и Португалия собствениците на екологични коли са облекчени откъм такси за регистрация и данъци. В Дания, Швеция и Великобритания данъка се определя според отделяните вредни емисии на CO2”
„Във Великобритания, собствениците на автомобили, които отделят по-малко от 100 грама на CO2 на км не плащат никакъв данък”
Въпроса ми е кога и в България, управниците ще се замислят за околната среда и собствениците на по-екологични превозни средства ще бъдат поощрявани, каквато е практиката в почти цяла Европа, а не наказвани за това!
Искрено се надявам да повдигнете въпроса във вашия ефир и да имаме адекватно решение на проблема с размера на данъците за МПС за обикновените данъкоплатци.
За разлика от онези „съвестни” граждани, които са на социални помощи и минимални заплати тук в България, а си карат джипките и бентлитата с чуждите регистрационни табели и ни най-малко не ги засяга размера на данъците в BG, то нас би трябвало до голяма степен да ни засяга.
Благодаря за вниманието.