todortv написа:Не ми харесваха комбитата, но така стана, че купих комби.
Един приятел ми каза, че който веднъж е карал комби, после пак такава купува.

Интересен извод - не се бях замислял, но определено след първото комби (Пасат 2 през далечната 1998г.) всички други видове ми малеят някак. Сега съм семеен с малко дете и определено комбито е задължително (морето с Авеото се състоеше от 2 курса в посока, което се приравни на 1 курс с Мазда 6 комби с горен багажник).
Та относно комбитата - Волво В40 ми е любимец (по-скоро заради марката) - за 4 години и 50 000 км. никакви забележки, не съм забелязал да е шумно,по-скоро е едно мъничко комби с добра заводска музика. Пасат 2 и сега Пасат 6 са едни големи комбита всяко със своите предимства и недостатъци, но определено спрямо Волвото цените са по-ниски, не съм ги карал повече от година за да кажа има ли някакви по-сериозни проблеми. Опел Астра - малко и дървено, както и евтино за потдръжка, а Омегата - определено е най-голямото комби с много приятна возия и ужасно трудно за паркиране в София - потдръжката определено не е драматична, цената на този модел е смешно ниска за това което предлага - от Опел определено са се постарали тук.
Комбито което ми остана на сърце е Мазда 6 - също не голямо, но с много приятен поне за мен интериор, както и екстериор и уникална музика, за части не мога да кажа нищо, бях собственик за около 4 месеца

.
За двигатели не пиша, защото е ясно - по-голям двигател, повече разходи и повече вървеж. Всички без Омегата бяха бензинови и не съм имал проблеми с двигатели, дизелчето на Омегата 2.0 беше на Горублянски 200 000 и зимата на -10 много се чудеше дали да запали, въпреки новия мощен акумулатор Варта, който се принудих да закупя.
Като цяло комбитата лично за мен са по-практични от седаните (за хечбеци, двувратки, кабриолети и т.н. не говоря - те са несравними в случая). Вярно е че им се цапа задното стъкло заради което си имат чистачки, както и харчат малко повече от еквивалентния седан, но стане ли въпрос за транспорт на шкафове, маси, столове и изобщо мебели, както и ски, бордове, колела, детски кошари, ванички, багажи и т.н. - само бус може да ги измести, дори и 4 пътника тръгнали на почивка с нормален 20 кг куфар се вместват без проблеми - там седана ще събере същите 4-ма, но ако са бизнесмени с дипломатически куфарчета.
За феновете на музиката, комбито предлага онзи обем,в които могат да се вместят както доволно количество ватове, така и доволно количество качество.
Изобщо комбито си е комби и ако на външен вид на някой не му харесва, то е защото не е имал такова за да опознае по-добре същността на едно комби ...