Да, малко хора обръщат достатъчно внимание на гумите....
Доста пъти съм попадал в аквапланинг, а там и АБС не може да помогне въобще....
За мен правилото е просто - почнеш ли да усещаш, че локвата те спира, трябва да намалиш скоростта - много си близо до границата на аквапланинг. Почне ли много често да ти се налага да намаляваш скоростта заради горното - сменяш гумите...
При гуми с добър грайфер не усещаш сериозно забавяне (удар) при влизане в локва, а само шума от разплискваната вода.....
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 :
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:
За жалост съм губил роднина именно заради аквапланинг. Нубира 2 не можа да го спаси от тежкия удар.... От тогава винаги следя състоянието на гумите ми и при дъжд си дърпам крака от газта.
Аз за себе си съм стигнал до извода че е добре да се купуват летни гуми от висок клас т.е. по скъпи. Просто през летния сезон човек е по склонен да кара бързо и на пределите на възможностите на колата си, не максимална скорост, а устойчивост и управляемост във екстремни ситуации. Така че по добре да е с много хубави летни гуми поне да се намали вероятността за инцидент. Зимата може и с евтини зимни гуми от рода на Дебика, просто повечето хора внимават повече тогава, и дори и евтините гуми драпат достатъчно... А пък втора употреба гуми изобщо не е за препоръчване, дори евтини но нови. Всесезонните са също лош избор, за пенсионерско каране лятото стават но зимата...
И преди всичко - всяка кола спира най-напред с гуми!