Щепсел вместо бензиностанция


  петък 26 септември 2008 - 23:10:27 | Vassy

Щепсел вместо бензиностанция

2010 ще е преломна година за масовото производство на електрически автомобили

Дано това не се окаже обичайното състояние на електромобила Volt
Фотограф: Reuters
Само след няколко години изрази като "сипи догоре" и "д'вайсе литра 95" вероятно ще са архаизми. Водещите автомобилни производители вече осъществяват своите планове за масово производство на електромобили, които ще се зареждат в електрическата мрежа. Разликата със сегашните хибриди е, че возилата от типа на дългоочаквания Volt на General Motors Corp (GM) ще могат да се включват директно в контакта и няма да бълват вредни емисии в атмосферата.

Неясно бъдеще

Въпреки че не е сигурно коя технология ще се наложи в бъдеще, пределно ясно е, че това няма да са колите, задвижвани с химическо гориво. Поредно доказателство за това са плановете на един от първите производители на електромобили - Tesla Motors, да построи фабрика в Сан Хосе, Калифорния. В завода ще бъдат инвестирани 250 млн. долара и ще се сглобява нова серия електрически седани (Model S), които ще се продават за около 60 000 долара. Това е почти двойно по-евтино от сегашното предложение на компанията - Roadster, чиято цена започва от 109 000 долара. Новият завод и административната част ще открият около 1000 работни места. Плановете на ръководството са да започне производство на Model S в края на 2010 и да направи 15 000 бройки през първата година.

Паралелно с новината за първия завод за електрически коли продължават и споровете относно смисъла от масовото навлизане на тези автомобили. Критиците на тази идея смятат, че повишеното потребление на електричество ще доведе до създаването на нови централи, които също увреждат околната среда. Вече се обмислят и варианти за решение на този проблем. Според американския сенатор Ламар Александър (който доплатил 10 000 долара за подобрена Toyota Prius, която може да се зарежда в контакта) има достатъчно енергия, която в момента се пилее и може да се използва за нуждите на електромобилите. В интервю пред Usnews

Електрошокови планове

Повишаващите се цени на петрола, както и ескалиращите в глобален мащаб страхове от световна екологична криза ускоряват развитието на алтернативни варианти, които да подменят масовите автомобили с бензинови и дизелови двигатели. И въпреки че през последните 2-3 години на мода са хибридите (автомобили с електромотор и малък мотор с вътрешно горене) начело с японския лидер в този клас Toyota Prius, днес фокусът на индустрията се измества директно към електромобилите. Показателни в тази насока са плановете на корпорации като GM, Chrysler, Toyota, Mitsubishi и други да започнат масово производство на такива превозни средства в съвсем кратки срокове. Американският гигант GM планира масова продукция на модела Chevrolet Volt през 2010. Първоначално компанията смята да произвежда по 10 000 бройки годишно, чийто брой би могъл да нарасне до 60 000. Безшумният автомобил изминава 60 километра с едно зареждане на своята литиевойонна батерия. Електрическата кола развива максимална скорост от 161 км/ч, а "под капака" й се крие мотор с еквивалент на 150 к.с. По важно е обаче, че според изчисления на компанията разходът на километър е 2 цента, което е 6 пъти по-малко от средствата, които изразходваме за стандартен бензинов или дизелов автомобил.

Toyota Motor Corp от своя страна планира версия на своя хибриден автомобил Prius, който ще се зарежда директно от контакта. Той ще се появи в ограничени бройки в края на 2009.Ford Motor Corp също експериментира с повече от 20 електрически версии на своя SUV Escape. Масовото производство на подобни автомобили обаче не е сред краткосрочните планове на Ford Motor Corp. Американският гигант най-вероятно ще навлезе на този пазар след около пет години. За сметка на това третият от големите автомобилни колоси зад океана - Chrysler, наскоро обяви, че също смята да започне масово производство на електрически автомобил през 2010. Honda Motor Corp пък залага на своя хибрид Insight, който ще излезе на пазара през април 2009. Компанията гони продажби в размер на 200 000 годишно и е твърдо убедена, че за сериозно навлизане на електрически коли, които се зареждат в контакта, са необходими значителни подобрения в наличните батерии. Сенаторът казва, че през нощта в САЩ се похабяват огромни количества ток. Той твърди, че ако това електричество се използва рационално и се измислят удобни начини колите да се зареждат по тъмно, свободната в момента енергия би могла да покрие нуждите на половината от автопарка на САЩ , без да се построи нито една нова централа. Става дума за около 130 млн. автомобила.


Категории новини