Новият Chevrolet Aveo съчетава динамично поведение на пътя, свеж дизайн, просторно и комфортно вътрешно пространство


  вторник 07 юни 2011 - 09:13:35 | Root Admin


- Динамично поведение на пътя
- Самоуверен и стилен външен дизайн
- Изискан, луксозен интериор с интелигентни възможности за съхранение на вещи
- Eфективни двигатели с ниски нива на емисиите, нова шестстепенна автоматична трансмисия
- Продажбите започват през лятото на 2011 година

До момента на премиерата на изключително успешния Cruze, Aveo беше най-добре продаваният модел на марката Chevrolet в глобален мащаб. Новият Aveo, който ще се появи на пазара през това лято има за цел да разшири успехите на модела в изключително оспорвания малък клас автомобили. Той ще бъде на разположение във версии хечбек с пет врати и седан, всяка от които ще предлага отлично поведение на пътя и комфорт, динамичен и изискан дизайн, както и просторен интериор и икономични двигатели.

Eднакво добре приспособен за ежедневното пътуване до офиса и за пътешествията през уикенда, новият Aveo е отличен избор за младите и млади по дух водачи, с чувство за стил. В този смисъл той отлично допълва гамата от вълнуващи нови модели на Chevrolet, които ще се появят на пазара през 2011 – годината на 100-годишнината на марката Chevrolet.

"Толкова е вълнуващо да работиш за Chevrolet в момента – напоследък ние представихме нови модели в класа на многофункционалните ванове и в компактния сегмент, а в лицето на Aveo имаме на разположение изцяло нов автомобил, готов да се съревновава успешно с най-добрите представители в малкия клас, който е и най-големият по обем в Европа," сподели Уейн Бранън, президент и изпълнителен директор на Chevrolet Europe.

Последното издание на Aveo е изцяло нов автомобил с напълно обновена външност и вътрешно пространство за пътниците, новоразработена ходова част и каросерийна структура, както и модернизирана гама от икономични двигатели с ниско ниво на емисиите.

Aveo е конструиран с идеята да превърне ежедневното пътуване с автомобил от малкия клас в по-динамично и доставящо удоволствие изживяване, предоставяйки на своя притежател практични, лесни решения и отлично съчетание от качества и цена. С цел да осигурят максимално динамично поведение на пътя, инженерите на компанията са разработили изцяло нова ходова част за Aveo, която е сред най-стабилните в този сегмент от пазара.

Демонстрирайки външен дизайн в спортен стил, отразяващ глобалния стилистичен език на марката Chevrolet, новият Chevrolet Aveo се стреми да покори младите и млади по дух потребители. Tова се отнася в еднаква степен и за двете версии на каросерията, но преди всичко за хечбека с пет врати и неговите агресивни, плавни линии на каросерията. В същото време, новият седан с четири врати притежава по-зряло и престижно излъчване, насочвайки се предимно към младите семейства.

"В много области в Европа и преди всичко в Южна и Източна Европа, малките седани играят значима роля, тъй като се купуват от семейства само с един автомобил в домакинството," подчертава Уейн Бранън, обяснявайки важността на Aveo седан в гамата на марката Chevrolet.

Вълнуващо пътуване

Динамичното поведение на пътя на новия Aveo е ключово предимство, което допринася за привлекателността на модела. То се гради на изключително стабилна самоносеща каросерийна структура с интегрално свързани горна и долна част на каросерията, ниско тегло и висока устойчивост на усукване. Модерните стомани, използвани в конструкцията на новия Aveo притежават значително по-висока якост на опън, с което допринасят за повишаване на пътническата безопасност.

Предното окачване тип McPherson с винтови пружини и напречен стабилизатор, както и задната схема с торсионна греда осигуряват балансирано, стабилно поведение. Отличната обратна връзка, която автомобилът осигурява на водача се допълва от електронния контрол на стабилността (ESC) и монтираният на кормилната колона електрически сервоусилвател (EPS), който ще се предлага при моделите с 1.2-литров бензинов и 1.3-литров турбодизелов двигател. Тази усъвършенствана система за подпомагане на водача е оборудвана и с индикатор за износването, благодарение на който прецизността на управлението се гарантира независимо от увеличаването на възрастта на автомобила.

Едновременно с това, стабилната каросерийна структура на новия Aveo е ключов фактор и за отличните показатели на автомобила по отношение на безопасността. В случай на евентуална катастрофа, покривът е в състояние да понесе 4.2 по-голямо натоварване от теглото на автомобила. Внимателно настроената система от сензори е свързана с шест въздушни възглавници, които ще се предлагат серийно в Европа, както и с четириканалната антиблокираща система на спирачките (ABS) с функция за подпомагане на водача при внезапно спиране. В допълнение към това, човекът зад волана може да включи удобният за дълги пътувания круз-контрол с функция за ограничаване на максималната скорост на движение. В момента, в който зададената горна граница бъде достигната, системата издава предупредителен сигнал.

Aveo предлага също и тиха, спокойна атмосфера при шофиране. Усъвършенстваните мерки за контрол на шума в някои случаи са довели с 10 до 40 процента по-добър изололационен ефект от този при досега прилаганите материали и способи.

Два отличаващи се варианта на каросерията

Стилистиката на външността на новия Aveo ще внесе дух на младост, свежест и динамика в този сегмент от пазара. В предната част голямата, хоризонтално разделена на две решетка на Aveo с централно разположена маркова емблема веднага го идетифицира като модел на Chevrolet.

Ключов характерен белег, различаващ Aveo от останалите в малкия клас са неговите открити, вдъхновени от мотоциклетната стилистика предни светлини, лишени от общ прозрачен панел. Те са разположени върху двойна цилиндрична основа в блестящо черно и хромирани пръстени. Подчертаните форми в областта на арките на калниците, както и вдаденото разстояние от 114 мм между релсите за багажник на покрива и късите надвеси на каросерията подчертават стабилната, самоуверена осанка на версията хечбек.

Както и при Chevrolet Spark, дръжките на задните врати на хечбека са разположени в горната част на вратите, създавайки подобен на спортно купе силует. Задните светлини на версията хечбек нямат общ прозрачен покривен панел, хармонирайки с оформлението на предните светлини на автомобила. За разлика от това решение, задните светлини при седана са обгърнати от панел с два елемента, добавящ нотка на изисканост към стилната, аеродинамично оформена каросерия. Седанът е с 360 мм по-дълъг от версията хечбек, чиято дължина възлиза на 4039 мм.

Всички колела се отличават с характерния за марката Chevrolet дизайн с пет спици и се предлагат в следните размери и оформления - 15-цолови стоманени и алуминиеви, както и 16- и 17-цолови алуминиеви.

Спортна изисканост в интериора

Голямото внимание, отделено в разработката на детайлите във вътрешното пространство на новия Aveo е довело до по-луксозно изпълнение, което по принцип е характерно за автомобилите от по-висок клас. При едно и също ниво на оборудване няма разлики в подредбата и стила на интериора при седана и хечбека.

Характерното оформление на арматурното табло в стил „двоен кокпит” при Aveo е заимствано директно от Chevrolet Corvette – един от най-емблематичните спортни автомобили на планетата. Друг ключов елемент във вътрешния дизайн на модела са извитите около водача и пътниците форми на арматурното табло, преливащи плавно в облицовките на предните врати. Вляво и вдясно от формите на арматурното табло изпъкват кръглите отвори за отопление, вентилация и климатизация.

Главният блок от контролни прибори продължава темата, вдъхновена от дизайна при модерните мотоциклети и представена във външната стилистика на автомобила. Той съдържа кръгъл аналогов скоростомер, разположен в асиметричен циферблат от течни кристали с голям цифров дисплей. Както блокът от контролни прибори, така и интегралното оформление на централната конзола на арматурното табло са осветени индиректно с характерното за марката Chevrolet синьо осветление, създаващо усещане за стилна, модерна атмосфера в купето.

Интелигентно оформените места за съхранение на вещи отразяват още по-добре вниманието към всеки детайл при създаването на Aveo. Двете жабки, едната от които с вграден USB-вход, многобройните малки отделения и джобовете във вратите, както и трите поставки за чаши на предния ред осигуряват обилно пространство за съхранение на предмети с различна големина. Функциите на всички електронни устройства, инсталирани в горната жабка могат да се управляват посредством бутоните на волана или бутоните на аудиосистемата.

Багажното пространство на седана осигурява полезен обем от 502 литра, с което се нарежда сред най-добрите в това отношение представители на своя клас. При сгъната задна седалка в товарния отсек на хечбека се побират 653 литра – повече от достатъчно за излет през уикенда с предварително посещение на мола.

Eфективни и икономични задвижващи агрегати

Икономията на гориво и удоволствието от шофиране с нисък негативен ефект върху околната среда са сред основните и водещи критерии при създаването на гамата от двигатели на новия Aveo. 1.6-литровият бензинов двигател (115 к.с.) осигурява на Aveo силни характеристики при ускорение и непосредствено усещане за мощ и динамика при движение с ниска скорост.

Гамата от бензинови агрегати включва също две версии с работен обем 1.2 литра и мощност съответно 70 к.с. и 86 к.с., 1.4-литров агрегат с мощност 100 к.с., както и 1.6-литров двигател със 115 к.с. От предстоящата есен новият Aveo ще се предлага и с 1.3-литров турбодизелов задвижващ агрегат (за първи път при малките модели на Chevrolet в Европа), който ще използва система за директно впръскване на гориво common-rail, автоматична старт/стоп технология и турбокомпресор с променлива геометрия.

1.2-литровият, 1.4-литровият и 1.6-литровият бензинови двигатели се отличават със система за променливо газоразпределение с два горни разпределителни вала. За цилиндровия блок е използвана олекотена чугунена структура. При 1.2- и 1.4-литровите двигатели е използвано и чугунено легло на коляновия вал, осигуряващо по-голяма устойчивост и по-малко шум и вибрации при работата на двигателя.  1.6-литровият двигател е задвижван от зъбчат ремък, с интервал на смяна на 10 години или 160 000 километра.

Разходът на гориво в комбиниран цикъл възлиза на 5.1 л/100 км при версиията с 86 к.с. на 1.2-литровия двигател и 6.6 л/100 км при 1.6-литровия агрегат в съчетание с механична трансмисия. 1.2-литровият двигател Ecotec отделя 119 г/км CO2.

Aveo ще бъде първият малък модел на марката Chevrolet, в който ще се използва шестстепенна автоматична предавателна кутия. Едно от принципните предимства при нея е разположението на комплектите зъбни колела на една и съща ос с централната ос на коляновия вал на двигателя. Сред полезните ефекти от тази модификация са по-малката дължина на цялостния силов тракт, по-ниското разположение на предния капак и увеличеното вътрешно пространство на каросерията.

Кратък преглед на основните технически характеристики

Работен
обем
Макс.мощност
(кВт/к.с.)
Макс.
въртящмомент
Ускорение
0-100
км/ч
Макс.
скорост
км/ч
Разходна гориво
(средно)
л/100 км
Емисии
г/км
1.2 л 7051/70при
5600
об/мин
115Нм
при 4000
об/мин
14.3сек1625,9138
1.2 л 8663/86при
5600
об/мин
115Нм
при 4000
об/мин
13.6сек1835.1129
1.4 л74/100при
6000
об/мин
130Нм
при 4000
об/мин
12.2сек
(13.1)
177(175)5.9(6.8)139(159)
1.6 л85/115при
6000
об/мин
155Нм при
4000
об/мин
11.3сек
(11.7)
189(186)6.6(7.2)156(169)


Данните в скоби се отнасят за версиите с автоматични трансмисии.

  • Динамично поведение на пътя
  • Самоуверен и стилен външен дизайн
  • Изискан, луксозен интериор с интелигентни възможности за съхранение на вещи
  • Eфективни двигатели с ниски нива на емисиите, нова шестстепенна автоматична трансмисия
  • Продажбите започват през лятото на 2011 година