неделя 31 май 2009 - 12:04:29 | Vassy

opel_logo_894478791.jpg„Дженерал мотърс", „Магна" и германското правителство постигнаха сделка за „Опел", предаде АФП.
Двете страни преговаряха за финансиране от 1,5 млрд. евро (2,10 млрд. д.), както и за назначаване на синдик. Така „Опел" ще бъде защитен от кредитори, ако „Дженерал мотърс" обяви фалит.
„Дженерал мотърс" е успял да се договори за продажбата на своето европейско подразделение „Опел". Канадската „Магна" участва в наддаването заедно с най-голямата източноевропейска банка "Сбербанк". Агенция "Блумбърг" съобщи, че след разпространяването на дългоочакваната новина акциите на автомобилния гигант „Фиат", който също участваше в надпреварата за „Опел", са поевтинели с 5,4%.
„Магна" трябва да получи 20% от акциите на „Опел", а "Сбербанк" и "Дженерал Мотърс" - по 35%. 10% от акциите ще останат в ръцете на служителите на „Опел". „Магна" в консорциум със "Сбербанк" и ГАЗ възнамеряват да инвестират до 700 милиона евро собствен капитал, а също така да предоставят държавни гаранции на сума 4,5 милиарда евро за срок от 5 години. Към „Магна" ще преминат четири завода на автомобилната компания в Бохум, Кайзерслаутерн,Айзенах и Рюселсхайм. Новият консорциум ще съкрати най-много 2600 работници, като от тях 2200 от завода в Бохум.
Американският автомобилостроителен гигант планира на 1 юни да подаде молба за съдебна защита от кредитори според глава 11 на закона за фалитите в САЩ, както и да продаде активите си на нова компания, съобщиха запознати източници, цитирани от „Блумбърг".
Автомобилопроизводителят „Дженерал мотърс", който до 2008 година бе най-голямата в света компания в сектора, се стреми да възстанови дейността си около марки като „Кадилак" (Cadillac) и „Шевролет" (Chevrolet).

Източник: news-bg.org