Електрическият Opel Ampera ще се появи в Женева


  понеделник 09 февруари 2009 - 22:28:41 | Vesko1

00001301.jpgВече официално стана ясно, че европейската версия на Chevrolet Volt ще се нарича Opel Ampera. Електрическият модел с пет врати ще направи своя световен дебют на автомобилното шоу в Женева през март.
„С новата Ampera, Opel ще се превърне в първия европейски производител, който ще осигури на своите клиенти няколко стотин километра пробег, изцяло на ток", заяви Алън Висер - шеф на маркетинговия отдел на GM Europe.
Новата електрическа технология на компанията, наречена Voltec, работи по различен начин от конкурентните й аналози. На кратки разстояния до 60 км, Ampera ще използва само електроенергия от литиево-йонните батерии. Те ще могат да се зареждат от стандартната 230V електрическа мрежа.  На по-големи разстояния, автомобилът ще продължи да се движи на ток, докато компактен двигател с вътрешно горене зарежда батериите.
Според концерна, 80% от германските шофьори пътуват по-малко от 60 км дневно. Ето защо, при добро ценообразуване, Ampera би могла да се превърне в страхотен успех.

информация от:topcars.bg