Aspid Sports Car: одобрен от ФИА и ЕС


  четвъртък 24 юли 2008 - 21:23:09 | Root Admin


Вариантът с две места допълнително намалява масата на автомобила
Вариантът с две места допълнително намалява масата на автомобила

     
 
Дизайн, който комбинира модерните вкусове, затворен кокпит и композитни материали, както и конфигурацията в класическия Lotus Seven стил с полуотворени предни колела. Ето това беше с няколко думи описанието на IFR Aspid Sport Car - един модерен и видимо британски автомобил (въпреки факта, че е разработен в Испания от IFR и Ингасио Фернандез Родригез, чиито инициали формират името на компанията. Точно в този момент бяха разкрити и повече детайли по отношение на модела. Няма по подходящо време за това от автомобилното изложение в Лондон.

Пет години на развиване доведоха до този окончателен дизайн на колата. Самото шаси е комбинация от пресован алуминий и композитни панели - в резултат на това то тежи само 75 кг.
Вариантът с две места допълнително намалява масата на автомобила, като неговите 700 кг позволяват на модела да има съотношението маса към мощност на суперавтомобил. Съответно автомобилът с компресор успява да ускори до 100 км/ч за... 2.8 секунди. Феноменално! 5.9 секунди пък са необходими за ускорение до 160 км/ч или 100 мили в час. Спирачната сила също не е за подценяване, като определено за добрия спирачен път допринася и лекото тегло на колата. Така или иначе времето за спиране от 160 км/ч е 3 секунди.

Това означава, че на теория времето за ускоряване до 160 км/ч и обратно заковаване на 0 би отнело 8.9 секунди.
Така британецът е само на 0.4 секунди зад Caparo T1 по този показател, но за сметка на това пред доста суперавтомобили, сред които са и именити представители като Veyron и Enzo.

Един от другите ключови елементи, развити за максимално ниска маса е електрическата система. Обикновено стандартните автомобили притежават толкова електрически компоненти и толкова жици и други подобни, че масата всъщност нараства неимоверно.
Aspid обаче успява да мине спокойно без повечето от тези системи и притежава само една вградена компютърна система, която контролира операциите на колата. Благодарение на всичко това масата на автомобила реално е 2/3 от аналога с всичките електрически системи.

2-литровият двигател без компресор предлага 270 к.с., но има и вариант с компресор, който предоставя доста по-интригуващите 400 кончета. Ниската маса на автомобила обаче е ключовата характеристика, която спомага за доброто ускорение.
Същевременно инженерите подчертават, че ниското тегло не означава, че колата не е здрава. Всъщност Aspid представлява първият автомобил, който да отговаря на стандартите за безопасност на ФИА и на стандартите на Европейския съюз. Това означава, че колата може да се ползва на писта и на нормални шосета.

На първо място идеята на Aspid е да бъде спортен автомобил за пътя. За сметка на това обаче луксозните елементи, които не присъстват в този тип атлети, тук са част от стандартното оборудване - това включва два интерактивни touch screen екрана, които се ползват за сателитната навигационна система, GPRS/GSM връзка, WiFi, както и серия инструменти като OBD и CAN сензори.

Както при един отдаден спортист обаче Aspid може да бъде настройван по серия начини, като се предлага настройване дори на ограничителя на оборотите. Фазата на газоразпределението, мощността, сервото на волана, ABS, баланса на спирачките, височината на возията, както и на настройките за стабилност и сцепление.
И всичко това е достъпно посредством touch screen системата, монтирана на волана.

Цената на Aspid ще започва от 149 000 долара, въпреки че това е базата, а оттам нататък цената може да стане точно двойна.
Автомобилът ще бъде показан по време на автомобилното изложение в Лондон.

Източник: actualno.com