Формула 1

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
tuning_extra
Минаващ
Минаващ
Мнения: 27
Регистриран: 06 юли 2009 17:59
Skype: ivailo_slanos
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Razgrad
Име: Ivo

Re: Формула 1

#136 Непрочетено мнение от tuning_extra » 30 апр 2011 01:28

Колегата точно на време е публикувал поста и мисля , че наистина ще е полезен, за тези които ще ходят за първи път на F1 на Istanbul Park. Аз бих искал да помогна на тези, които не знаят маршрута и не ползват GPS. Ето малко инфо: На първите кабинки, още в Одрин мисля че има кабинка, от където може да си закупите картата "KGS" (тази, за която говори колегата от предходния пост) тя струва около 30BGN, което е приблизително 30 турски лири (всичко там е в Турски лири, така че е хубаво да имате налични, даже и за билета на пистата). С тази карта плащате всички такси по пътя (магистрални такси, такса за моста). Важното тук е да знаете, че като чукнете картата на вход на магистрала Ви се отчита откъде сте влезли на магистралата, а като я ударите на изхода Ви взема от нея сумата за пропътуваното разстояние. Винаги следете над кабинките надписа "KGS". По принцип на Одрин се удря картата за "вход" на магистрала, а в Истанбул на първите кабинки се заплаща таксата (около 5.50BGN), но ако не ударите на Одрин, не е проблем, в Истанбул пак като я ударите на кабинка "KGS" си заплащатате толкова (5,50BGN), защото това е цялата магистрала. След това продължавате към моста над Босфора - там пак следете надписа "KGS" таксата е около 3-4 BGN . След като минете Босфора следва 12км пробег и трябва да се отклоните в дясно на една голяма детелина (Следете табелите за Kurdkoy и Pendik) - там пак има кабинки, ама вие си следете "KGS" кабинките и си удряйте картата (нищо не взема - просто са къси отсечки в Истанбул, където преминавате от магистрала на магистрала), ще Ви предстои нов пробег около 15км, след което пак трябва да излезете от магистралата в дясно . От тук нататък вече внимателно следете табелите "F1 Istanbul Park", които ще Ви отведат точно до пистата :) Всичко на всичко се плаща една магистрала (Одрин - Истанбул) и такса на моста. За информация - тези, които се прибират в неделя след формулата моста не се плаща, а само магистралата на Одрин чак. (Общо около 15BGN - незнам тази година колко ще са таксите) Ако някой има въпроси относно маршрута да пише на лични - бих оказал съдействие на всеки, който желае да е на трибуните. Моя съвет е - едно GPS-че от някой (ако нямате налично и няма да имате проблем) - точно на паркинга ще Ви заведе. Мога да Ви дам и допълнителна информация за пистата (цена на билети, престой, паркиране и други - сега ще ходя за четвърти път) Усещането е неописуемо. Хайде на формула, че ще е за последнo в TURKEY.
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Формула 1

#137 Непрочетено мнение от slowtraveler » 30 апр 2011 11:12

Само едно уточнение - не знам дали колегата говори само за Одрин (там не знам как е), но в момента нито в Истанбул на качване в магистралата, нито при качване на магистралата от Лозенград имаше будки за продаване на карти... Така-че препоръката ми е - на първата Шел бензиностанция вземете KGS карта и нямате проблеми...
Иначе - мошениците ще си чукнат тяхната карта за 10Евро за преминаване :lol:
За GPS - напълно подкрепям предложението на колегата.... В Истанбул навсякъде има табели (след новия мост има и сочещи към F1 пистата, навярно и след стария е така).
Но трафика е доста натоварен, и затова може да ви е трудно да се престроите някъде през няколко ленти ако не сте планирали предваритено маневрата...
Аз бях с карта на ТА, и нямах абсолютно никакви проблеми, въпреки, че се завирах из доста тесни сокаци :y:

П.С. ако се плашите от малки странични дистанции - Истанбул не е за вас....
Особено при престрояване се оказа, че най-успешната маневра е да натиснеш някой така, че твоето огледало да е пред неговото, и той да не може да мине без да си огъне огледалото... Тогава съвсем спокойно те пропуска.
Общо взето - много коректно движение, като рядко има резки маневри или спиране... Всичко е плавно, но дистанциите наистина са малки :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
tuning_extra
Минаващ
Минаващ
Мнения: 27
Регистриран: 06 юли 2009 17:59
Skype: ivailo_slanos
МПС: Daewoo Lanos 1.5 SE
От: Razgrad
Име: Ivo

Re: Формула 1

#138 Непрочетено мнение от tuning_extra » 30 апр 2011 20:49

Колеги наистина, не съм много сигурен дали ще има карта на будките на Одрин, нашата карта я взехме от моста - точно като я вкарваха тая система с картите (през 2009 :@ ) - най-добре се оглеждайте по пътя за бензиностанции както казва колегата slowtraveler, там няма начин да няма карти. По отношение на маршрута искам да дооточня: табелки има,но пътя е много натоварен и може да се изпусне някое кръстовище (то там са детелини най-вече) както се случи с нас през 2008 и нямахме GPS. Последните 2 ходения ползвам карти на ТА с Igo8 и няма никакъв проблем - точно на паркинга ни закарва даже табелите не ги и гледаме (голяма работа е GPSa, в такъв голям град и когато картата е актуална :y: ) Внимавайте на последната детелина като излезете вдясно от магистралата водеща към Анкара - там веднага трябва да се хване в дясно - според мен това е мястото, където човек като не е ходил би се объркал и продължи напред. След това става :ches:
Изображение

emil nikov
Напреднал
Напреднал
Мнения: 417
Регистриран: 30 юли 2010 22:32
МПС: Daewoo Leganza
От: burgas
Име: emil nikov

Re: Формула 1

#139 Непрочетено мнение от emil nikov » 01 май 2011 00:10

Ако мога да помогна на желаещите да ходят в Истанбул за Формула 1.Аз бях през 2009 г.,само че с организирана екскурзия с автобус,което си беше голям плюс за толкова натоварено движение,като истанбулското.Шофьорът беше професионалист,познаващ перфектно града,и пътя до пистата. Така че по отношение на пътуване,такси по пътя и ориентиране,за съжаление не мога да помогна. Но пък по отношение на самата Формула мога да дам някои (може би) полезни информации:
1.Отиването от хотела,разположен в стария град(южно от "Златния рог"),до пистата отне на опитния шофйор около 40-50 минути.
2.Около пистата има няколко грамадни паркинга, но разстоянието от тях до входа отнема 10-ина минути.
3.Влизането в зоната на пистата става през строго определени входове и е същото,както на летищата,т.е. през
"сканираща врата",преглед на ръчния багаж,метални предмети,бутилки с напитки и т.н. Това също изисква известно време,може би 10-ина минути.
4.След входа пешком се отива до пистата, което изисква още 10-15 минути поне според желаното място.При правостоящ билет човек може да ходи и да си търси удобно за него място за гледане.Моята лична препоръка е за правостоящо място - най-евтин билет плюс свободата за движение насам-натам в търсене на интересно и удобно за гледане място.На трибуните сядат,но могат да гледат ограничено.Най-хубавите места на централната трибуна - срещу старт-финалната линия и боксовете,с голяма козирка отгоре, бяха много скъпи(поне за мене). По памет- около 150-180 лири.
5.Вътре в района около пистата има достатъчно WC ,но водата не е добра за пиене,така че по-добре човек да си носи(купи) от града. Там на място има амбулантни продавачи,но са 2-3 пъти по-скъпи от града.
6.Тъй като пистата е тотално на открито,добре е човек да се съобрази с времето-температура,вятър,слънце,дъжд.През 2009 ни изгоряха вратовете от слънце!
7.Преди самата Формула се провежда(поне така беше през 2009,а е било и през 2008) шампионат от формула GT - специално подготвени Порше 911.Също е интересно.
На мераклиите,които ще ходят,дано съм бил малко полезен,и им пожелавам приятно пътуване и много емоции, когато зареват "дзверовете"! И на мен ми се ходи пак,но нямам възможност.

Потребителски аватар
Vesko1
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 2325
Регистриран: 28 авг 2007 22:42
МПС: Daewoo Nubira II-1,6;16V;106h
От: Кърджали
Контакти:

Re: Формула 1

#140 Непрочетено мнение от Vesko1 » 01 май 2011 09:28

Към всички колеги които ще ходят на Фомулата на Истамбул парк.....задължително се снабдете преди да тръгнете с ГПС,ако нямате ваш вземете на заем.Най- добре е ГПС-а да е със ОС Уиндоус мобайл,IGO Amigo и най новата сборка от карти.Без ГПС в Истамбул не става.Колегата slowtraveler,е обяснил преминаването на магистралата ,карти и други простотии.Аз само да допълня на паркинга на пистата,паркирайте колкото се може по близко до пътя,..защото там има най много охрана.Не оставяйте в колите привлекателни неща ,които могат да се видят през прозореца.Сваляйте задължително стойката за джипиеса и панела на СД-тои ги скрийте някъде в колата.
Предварително си купете няколко бутилки минерална вода,на пистата водата е 8 евро бутилката !
Това е!

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Формула 1

#141 Непрочетено мнение от slowtraveler » 01 май 2011 11:44

Тъкмо сега изкарах картата KGS от колата....
Пише 'Shell club smart' и 'HALKBANK'...
Това според мен означава, че картите може да ги намерите в едно от двете учреждения (За Шел съм 100% сигурен - на връщане специално спрях на бензиностанция да проверя, но такава банка не срещнах по пътя)...

П.С. 2010г имаше допълнителни гишета по магистралите за събиране на таксите кеш, които сега са премахнати :worried:

П.П.С. сега се опитах да си преведа информацията за HALKCARD - та там пише 'хем кредитна карта, хем KGS' карта... Явно предлагат някакъв съвместен продукт - кредитна карта, с която можеш автоматично да плащаш и KGS разходите.... Така, че май остава само ШЕЛ... Моля колегите, които ще пътуват в тази посока ако имат възможност да проверят дали се предлагат тези карти и в други бензиностанции....

И друго - Бензина там е доста по-скъп от тук (по памет 95 - 3.56TL, което е почти същото в лева)...
Зареждане в Малко Търново ми стигна за ходенето до централна част (европейската) в Истанбул през Летище и обратно до Варна. Така, че при зареждане до границата в България горивото може да ви стигнее до пистата и обратно до България...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 959
Регистриран: 07 ное 2007 10:07
Skype: ilyan-f1
МПС: ex. Leganza
От: София

Re: Формула 1

#142 Непрочетено мнение от Ilyan » 31 май 2012 12:14

http://www.youtube.com/watch?v=_Wn1EFLa ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 959
Регистриран: 07 ное 2007 10:07
Skype: ilyan-f1
МПС: ex. Leganza
От: София

Re: Формула 1

#143 Непрочетено мнение от Ilyan » 25 мар 2013 13:08


:rofl: :rofl: :rofl:
Изображение

Потребителски аватар
The Stig
Модератор
Модератор
Мнения: 2761
Регистриран: 20 мар 2010 19:43
Skype: hihit_
МПС: Audi A3 8P / Lanos
От: Плевен/Белене
Име: Стефан Арабаджиев

Re: Формула 1

#144 Непрочетено мнение от The Stig » 25 мар 2013 13:18

Вчера доста се посмях... :D Явно старите навици, умират трудно- дано поне следващото състезание да спре в правилния бокс. :lol:
Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 959
Регистриран: 07 ное 2007 10:07
Skype: ilyan-f1
МПС: ex. Leganza
От: София

Re: Формула 1

#145 Непрочетено мнение от Ilyan » 25 мар 2013 13:27

От Макларън му отговорили в Туитър, че се е върнал по-рано от очакваното, но може да минава по всяко време за да им каже "Здрасти".
Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Формула 1

#146 Непрочетено мнение от Izparitel » 25 мар 2013 17:40

Офтопик:
Нещо подобно се беше случило с мой бивш колега. Малко след като напусна и отиде при конкуренцията, една вечер по стар навик пристига със служебния си автомобил на старото място. Тогава никой не беше разбрал за случката, но той си призна сам.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Формула 1

#147 Непрочетено мнение от slowtraveler » 25 мар 2013 17:52

Офтопик:
Навика е голяма работа :lol:
Всяка сутрин карам децата в две различни училища - първо щерката, след това сина...
Преди седмица сина казва, че няма да ходи на училище.
Та оставям щерката и продължавам към училището на сина... На втория светофар се усетих - обратен завой, и към работа :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Ilyan
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 959
Регистриран: 07 ное 2007 10:07
Skype: ilyan-f1
МПС: ex. Leganza
От: София

Re: Формула 1

#148 Непрочетено мнение от Ilyan » 18 юни 2013 11:55

Въртят се някакви конспирации, че Редбул ползват някакъв тракшън контрол нелегално.

Казват, че асвалта в тази част на пистата, е на бабуни и затова са се получили тези прекъснати следи от превъртането на гумите. Други смятат, че такова нещо без електроника не може да се направи.
http://www.blogf1.it/2013/06/17/red-bul ... -o-non-ce/
С италианския много не се разбираме.
Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”