Не на руското училище във Варна

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Не на руското училище във Варна

#1 Непрочетено мнение от slowtraveler » 09 юни 2013 10:37

Създавам тази тема защото съм удивен от 'изобретателността' и безхаберието на някои учители към отговорната си работа...
И с цел, да споделя опита си от личния контакт с въпросното училище/учители - навярно някои колеги са в дилема къде да записват първолаци...

Малко предистория: преди 7 години Руското училище във Варна бе със славата на елитно, и то - много елитно особено в частта 1-7 клас (след това славата се отнемаше от '1-ва Езикова гимназия' и 'Математическа гимназия')..
В първи клас се влизаше само след изпит. Факт е, че навярно ръководството правеше някакви реверанси на 'силните на деня', защото децата на 'величията' също учеха в това училище. Носиха се много слухове за многохилядни подкупи в евро за да влезе детето ти там, но с чисто сърце мога да твърдя, че нито на мен, нито на някой от приятелските родителски семейства им е искана някаква сума или пък въобще е говорено за пари за влизане на ученика в училище. Просто имаше изпит - събеседване...
Предполагам, че повишения процент деца на 'величия' бе заради някакъв реверанс към родителите, а не личен финансов стимул.
Или - финансов стимул за училището с общински средства (правиха ремонт и т.н.), което според мен е поносим компромис и не е корупция.

Условията бяха - учи се усилено руски език, като можеше да се продължи и гимназията с него (става като вариант на езикова гимназия но с руски език)...
За съжаление изключително способната директорка почина преди около 5 години от рак.
И назначиха директор, който има до известна степен 'селски' манталитет.
Започнаха да мигрират учители...
Общо взето нещата вървяха на самотек.
И така до началото на много важния 7-клас, когато поради протести на високите класове (май 12 клас - готвещи се за матурите) изведнъж в нашия клас 'цъфна' въпросната учителка Даниела Вангелова. Знаейки славата на учителката, родителите настръхнаха.
Някои родители взеха крайни мерки - над 16 деца от випуска бяха преместени незабавно (в медиите - 4 родители са обявили явно причината, но фактите са 12 деца от един клас + 4 от друг и навярно още от другите класове).
http://www.chernomore.bg/index.php/home ... 4-06-20-42" onclick="window.open(this.href);return false;
http://news.varna24.bg/389665.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Тъй-като имам уважение към учителите, сметнах, че това са пресилени мерки. И че не може един учител да е толкова 'лош' - по-вероятно начина на преподаване е по-особен.
Та оставихме щерката да учи спокойно.
През годината имаше известен коментар от щерката, че учителката била строга, но си викам - ОК, това си е нормално. Имаше 5 имаше и 6.
Ходеше редовно на допълнителни курсове по математика и български език (в съседния вход :lol: )
Преминаха изпитите (да си на 48-мо място по успех в град като Варна си е сериозен успех).
И изведнъж учителката си показа 'рогата'....
Учителката влиза в час и обявява, че не можело всички да искат да влязат в английската гимназия.
И явно затова обявява контролно на 07.06.2013г. Но тъй-като 'милее' за учениците, решава да го направи в нулев час.
В последствие решава, че тъй-като част от децата са били заети в училищно мероприятие през Април :geek: , то специално за тях ще има второ допълнително контролно в същия час. И то за времето за което другите ученици правят едното контролно...
Също така, обявява/потвърждава, че при окончателното оценяване ще гледа тенденцията на оценките, а не средно аритметично. Щерката има 6566, но една ниска оценка на това контролно би могло да наклони окончателната оценка към по-ниска.
А 'уникалното' в методите на тази учителка е, че не позволява инициатива на децата - взема предвид контролните, щото били документ и никой не би могъл да оспори оценката - сгрешеното си е сгрешено... Затова вдигане на ръка в час в опит да бъдеш изпитан за повишаване на оценката е безполезно.
Навярно крайната цел е умишлено да се смъкне бала, за да останат повече от тези деца в гимназията на руското училище (поради по-ниското си реноме, бала за влизане там е по-нисък отколкото в 'елитните' гимназии).
Бях изумен от тази информация. По мои канали научих, че майка е ходила при същата учителка преди въпросния час с молба да бъде изпитано детето и, защото имало равни оценки 5 и 6, за да се опита да затвърди 6-цата - толкова нужна за добър краен бал за кандидатстване. На което всички присъстващи били изумени от грубата реакция на 'учителката' - развикала се какво си позволявали родителите, че можела да я изпита и да и смъкне оценката и под 5 и т.н.... А от тези оценки зависи бъдещото за години напред на децата...
Това го разбирам като пряка злоба към учениците.
Другите учители също са негативно настроени към 'учителката', защото е успяла да научи учениците си не на математика, а на лицемерие и подмазвачество...

Другия проблем бе, че настоящия директор освен тези странни рокади на учители, не успя да защити целта на това училище - изучаване на руски език...
В момента дори и да останеш в руското училище, при теб ще дойдат деца (с нисък бал), които до момента не са учили руски език. И ти започваш да тъпчеш отново материала от първи клас заедно с учениците, които започват от нулата.

Затова родители - мислете добре в какво училище записвате децата си.
И специално за руското училище - не ви съветвам да пускате децата си там. Славата му доста позалезе...

Смятам след приключване на срока (за да не се сметне, че съм искал да променя оценките на детето ми) да поискам среща с директора и учителката - заедно в една стая за да поговорим за българското образование. :lol: Пък ако стане да се уволни учителката - още по-добре за следващите випуски... Нямат място такива 'учители' в българското училище...
Пък ако не искат среща - социалните мрежи и форумите са доста добър информативен източник :lol:

П.С. темата ще я преместя в общия раздел, ама след като си получи бележника детето, защото са възможни негативни реакции, ако информацията достигне до училището - все още не са определени крайните оценки. :geek:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: Не на руското училище във Варна

#2 Непрочетено мнение от Izparitel » 09 юни 2013 14:08

Имам някакъв поглед върху случващото се в някои училища. Така като възприемам написаното единствения работещ вариант е жалба пред Регионалния инспекторат по образование. Щом директорът е търпял тази учителка до сега при положение, че тя е известна с проявите си, едва ли изведнъж ще обърне позицията си. По настоящем директорите са със статут близък на този на феодалите, което е проблем, ако не са за това място. Та след обоснована жалба, подготвена след консултация с юрист вместо ти да доказваш, че даскалицата има сестра нещата се обръщат и тя трябва да доказва, че няма сестра.
Поне според мен коректността спрямо учителката и директора при положение, че не се оачкава подобна от отсрещната страна ще е само губене на време.
Офтопик:
Статута на руския език у нас се промени от известно време насам и от господстващо мина към подчинено положение. Имах поглед върху едно училище с изучаване на руски в София. И там доста често имаше богати "спонсори" с деца в училището. И там постъпването в първи клас беше въз основа на входящи тестове - забраниха ги от "горе". Съответно на принципа "първия по време е първи по право" с дни преди първата дата за подаване на документи пред училището се виеха опашки със списъци и проверка на присъствието. Естествено нивото на учениците започна да пада. Понеже училището "се пука по шевовете" и няма свободни стаи предполага, че ще трябва да намалят сериозно приема за да осигурят стаи за целодневно обучение на малките. В гимназиалния курс обаче започнаха да формират все по-малко руски паралелки. Накрая от училището се усетиха, че руския е загубена кауза и започнаха да предлагат и обучение на западен език. За голямо неудоволствие на многото рускини преподаващи в училището дялът на руския намаля главоломно и повечето станаха излишни. Сега вече в гимназиалния курс успяват да съберат деца само за една паралелка от 20 ученика между които я има 1-2 момчета я няма. И това е без субективни проблеми с учители и директори.
Просто рускините продължиха живота си извън училището, нещо което Вашата учителка явно не иска да допусне, а за училището пак има много кандидати, но заради влизането на по-слаби ученици нивото е доста по-ниско от преди.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Не на руското училище във Варна

#3 Непрочетено мнение от slowtraveler » 09 юни 2013 14:24

Izparitel написа:.Така като възприемам написаното единствения работещ вариант е жалба пред Регионалния инспекторат по образование. ...
Това е следващия вариант - мислил съм го... Но съм свикнал първо да говоря лице в лице.
Междувременно тъкмо се обади вкъщи една позната, която висяла в петъка 4 часа пред директорския кабинет (от 6ч сутринта :lol: , защото толкова се е била ядосала, че не я свъртало вкъщи).
Ама нямаше време да обясни как е минала срещата - по-късно ще се обади пак...
Явно на доста народ му е направило впечатление идиотското държане на учителката. :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”