За КАЗАРМАТА...

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
stinbg
Активен
Активен
Мнения: 793
Регистриран: 31 окт 2010 21:19
МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
От: София
Име: Stoyan

Re: За КАЗАРМАТА...

#91 Непрочетено мнение от stinbg » 18 май 2013 22:59

Izparitel написа: Войната беше до нас в съседна Югославия - първо вътре между бившите съюзни републики, после бомбардировките на НАТО, а историята с Кипър в който воюваха две страни членки на един и същи военен пакт е пословична. Не съм и допускал, че Грузия и Русия ще влязат във военен конфликт, но се случи.
И какво от това, че Сърбия си има армия - Северо Атлантическата Терористична Организация в превод от НАТО изтрепа достатъчно народ за да "възцари" мира. А какво като Кувейт си няма и Ирак ги превзеха за ден - ами пак нищо. А какво като Ирак си има огромна армия - ами пак нищо - силите от цял свят се обединиха, за да могат Американците да крадат петрол години след безсмислената война. И какво ако Кипър нямаше армия - нямаше да измрат стотици предполагам, но Кипър щеше да си е Кипър. А какво щеше да е ако в Северна Корея не бяха обезумели, като всички останали на тема армия.
За мен цялата схема с армиите се ръководи от военни комплекси и алчни чичковци.
Няма нищо по безсмислено от армия - НАТО, такова каквото е замислено е предостатъчен гарант за мира на планетата, всичко останало е "игра за възрастни" на гърба на тези дето се бъхтят ден и нощ, независимо от цвета им или религията - армията е легален начин за обир на работници (и изтребление в някои точки на същите).
Много по съществени проблеми има от това да харчим пари, хора и животи на вятъра ...
Да не забравяме голямото перчене САЩ - СССР, десетки пропилени години, милиони животи и трилиони средства - за какво?
Life's a journey, not a destination

Потребителски аватар
nik
Напреднал
Напреднал
Мнения: 321
Регистриран: 02 яну 2010 15:06
Skype: sectord
МПС: Chevrolet Cruze 2.0 VCDi 150hp
От: Плевенско + София
Име: ЕН3600КА

Re: За КАЗАРМАТА...

#92 Непрочетено мнение от nik » 18 май 2013 23:04

Щом досега не си разбрал защо е необходима Армията на една държава и какви са нейните функции, значи няма и да разбереш. Живей си така с поглед в пъпа и мисли аджеба защо ли му е на селянинът куче в двора след като не дава мляко и вълна, защо му е на гражданинът СОТ и блиндирана врата, защо си слагаме аларми и GPS-security-гъзарии по колите като целият свят е обичлив и братски настроен!?! :dknow:
Chevrolet Cruze 2.0D LT VCDi 150 hp MT ---ex.---
[url]http://www.spritmonitor.de/en/detail/377931.html[/url]

zmiori
Активен
Активен
Мнения: 570
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

Re: За КАЗАРМАТА...

#93 Непрочетено мнение от zmiori » 18 май 2013 23:45

Стояне само си представи /да не дава господ/ един по сериозен катаклизъм или производствена авария. Кой първи ще се притече на помощ?
Един сняг по-дълбок да падне пак армията идва да помага. А и стария лаф" Който не храни своя армия /войска е оригинала/ ще храни чужда" си го чувал. Е аз предпочитам да храня своя.
Я кажи коя страна, държава, народ или там както може да се нарече една общност е без такава структура. Аз поне не се сещам.
granichar.org

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: За КАЗАРМАТА...

#94 Непрочетено мнение от Izparitel » 19 май 2013 01:45

Помисли как е оцеляла еврейската държава отвсякъде заобиколена с араби мечтаещи да я унищожат и разполагащи с купища петродолари. Точно армията на Израел е възпиращия фактор, който не позволи това да се случи и вече толкова години съседите й не смеят и да си помислят да го нападнат, въпреки, че евреите окупираха немалко техни територии. Населението на Израел е колкото това на България, но и неомъжените девойки подлежат на задължителна военна служба, а мъжете всяка година ги викат запас мисля, че за около месец. Явно много им харесва да си играят на войници.
САЩ удря яко рамо с пари и военна техника, но и на арабите едва ли им липсват пари. Кувейт си имаше долари бол, но си нямаше сериозна боеспособна армия.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: За КАЗАРМАТА...

#95 Непрочетено мнение от slowtraveler » 19 май 2013 08:53

Неслучайно споменах миролюбивата Швейцария... В центъра на Европа, и заобиколена най-приятелски настроени държави, а не в рисков район като нас.
Последна война - 1847г със 100 (сто) загинали. Войната - гражданска между протестанти и католици..
http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164" onclick="window.open(this.href);return false;
Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли да си купиш поне пистолет , а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост , при това прекрасно организирана , силно въоръжена и много добре обучена. Представете си тази въоръжена до зъби държава , от Женева до Давос , от Цюрих до Лугано , територията на която е изровена от тунели , противоатомни убежища , продоволствени военновременни складове , ракетно-артилерийски опорни точки изсечени в гранитните планини, държава в която 80% от къщите на населението са оборудвани с бронирани капаци на прозорците (стоят в мазето а при нужда се монтират).
Това е Швейцария.
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: За КАЗАРМАТА...

#96 Непрочетено мнение от Proximus » 19 май 2013 11:13

slowtraveler, ти как си представяш свободолюбивият балкански лъв да прекарва през активната част на живота си, примерно 1 уикенд в месеца на военна подготовка, заедно с други като него които най-вероятно ще и мрази. Пък недай си боже да има оръжие вкъщи - не ми се мисли колко междусъседски или семейни проблеми ще бъдат "разрешени" чрез него. Той нашият лев не можеш да го изкараш зимата извън кафето за по един фас време, пък какво остава за друго :)
Аз все си мисля че по-важно от заниманията с оръжие са такива за самоорганизиране, за дисциплина, за подчинение спрямо този който взима решения в групата, за оказване на първа помощ. Съжалявам че няма на държавно ниво подобни организации възпитаващи такива качества, за тези които искат да ги развият. Мин. година при потушаването на пожарите се видя че доброволци има, но организация която да ги насочи - не.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: За КАЗАРМАТА...

#97 Непрочетено мнение от slowtraveler » 19 май 2013 13:41

Представям си го :lol:
Бил съм запас ;)
В случая става въпрос за държавна организация. При швейцарците предполагам че също голяма част от заниманията не са за работа с оръжие, а за дисциплина, подчинение на водещия групата и първа помощ... Не знам как е сега, но по наше време казармата бе точно това. Оръжието бе раздадено повече за да има с какво да се занимаваш - да чистиш, пазиш и т.н. :rofl:
А в БГ единствената реално работеща стройна доброволческа организация за реакция при проблеми е тази на офроуд форума... Браво на момчетата...
Видя се, че имат желание, ресурс и пари да го направят... Не знам дали се сещате, но едни от първите, които пристигнаха с помощ след бедствието в с.Бисер бяха точно те...
В първите часове веднага бе пусната тема във форума. Събрани бяха пари, напълнен бус със вода/храна и други неща от първа необходимост. И буса замина съпровождан от джипове, подготвени за тежък офроуд.
Така, че има и балкански 'лъвове', които смятат за дълг да вършат тази работа - не подценявай народа...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: За КАЗАРМАТА...

#98 Непрочетено мнение от Proximus » 19 май 2013 23:05

Абсолютно вярно. Една част от левовете предпочитат да ръмжат по кафетата, други по къра. Хора всякакви. Мисълта ми е че всичко трябва да е на доброволен принцип и с цел по-скоро взаимопомощ в случай на бедствие (от природно до друго), от колкото с цел подготовка за незнайният ден когато империалистите ще мятат атомни бомби, а българската броня ще пере на юг, със СС-23 в небето за подкрепа.
Да не говорим че в днешно време, да имаш армия която да не е потенциално пушечно месо за по-богатите и модерни армии, е доста скъпо занимание. Знам че ще прозвучи много на дребно, но не разбирам идеята да си купим десетина изстребителя за няколко стотин млн. лева да ни пазят от имагинерни заплахи някой ден, докато в болниците ни тук и сега могат да се спасят десетки души чрез прилагането на по-нови (и скъпи) методи за лечение и задържане на специалисти, които иначе биха забегнали в чужбина.
Знам разбира се че и военните съюзи не са вечни, но все пак за да има от кого да се пазим трябва на първо нас да продължи да ни има.

Потребителски аватар
nik
Напреднал
Напреднал
Мнения: 321
Регистриран: 02 яну 2010 15:06
Skype: sectord
МПС: Chevrolet Cruze 2.0 VCDi 150hp
От: Плевенско + София
Име: ЕН3600КА

Re: За КАЗАРМАТА...

#99 Непрочетено мнение от nik » 22 май 2013 19:20

Офтопик:
"Закон за защитата при бедствия" (ЗЗБ) урежда въпросите кой, какво, кога, къде, защо и как действа при бедствия. Дава отговор на въпросите що е бедствие, криза, неотложни, спасителни и аварийно-възстановителни работи и т.н. Има си и ГД"ПБЗН" към МВР на която са вменени задължения по този закон.
"Чл. 20. (1) Дейностите по чл. 19 се изпълняват от единната спасителна система, която включва структури на:
1. министерства и ведомства;
2. общини;
3. търговски дружества и еднолични търговци;
4. центрове за спешна медицинска помощ, други лечебни и здравни заведения;
5. (доп. - ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) юридически лица с нестопанска цел, включително доброволни формирования по чл. 41;
6. въоръжените сили.
(2) Звената, службите и другите оперативни структури по ал. 1 са съставни части на единната спасителна система при запазване на институционалната или организационната им принадлежност и определените им функции или предмет на дейност.
"Чл. 22. (1) Основни съставни части на единната спасителна система са Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, областните дирекции на МВР и центровете за спешна медицинска помощ.
... Чл. 23. (1) Другите съставни части на единната спасителна система предоставят помощ при поискване съгласно плановете за защита при бедствия.
(2) Въоръжените сили предоставят помощ при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи..."
По въпроса за Армията(Въоръжените сили) - погледнете "Закон за отбраната и въоръжените сили"(ЗОВС), където ясно и недвусмислено са разписани задачите на ВС. Чл.52, 53, 56, 57 и 59.
Та така по въпроса с Армията и защитата на населението при бедствия!
Не обвинявайте Българската армия за икономическото положение на държавата!
Кой управлява държавата, кой взема решенията и задава политиката във всички сфери на обществения живот - отговорете си на тези въпроси и чак тогава търсете сметка на военните за ниските заплати на лекарите, на учителите за мизерните пенсии, на миньорите за цените на горивата, на безработните за необразованите младежи, на хотелиерите за вноса на зеленчуци и т.н. и т.н. неправилни и безсмислени обвинения!
Chevrolet Cruze 2.0D LT VCDi 150 hp MT ---ex.---
[url]http://www.spritmonitor.de/en/detail/377931.html[/url]

Потребителски аватар
stinbg
Активен
Активен
Мнения: 793
Регистриран: 31 окт 2010 21:19
МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
От: София
Име: Stoyan

Re: За КАЗАРМАТА...

#100 Непрочетено мнение от stinbg » 23 май 2013 21:22

nik написа:Щом досега не си разбрал защо е необходима Армията на една държава и какви са нейните функции, значи няма и да разбереш. Живей си така с поглед в пъпа и мисли аджеба защо ли му е на селянинът куче в двора след като не дава мляко и вълна, защо му е на гражданинът СОТ и блиндирана врата, защо си слагаме аларми и GPS-security-гъзарии по колите като целият свят е обичлив и братски настроен!?! :dknow:
Защо си мисля, че единствения отправил поглед в пъпа и то откъм вътрешната страна, докато си си заврял главата отзад си ти. Какво точно си мислиш, че ще свърши БГ армията срещу Турция, Гърция, Сърбия или Румъния или коя да е друга държава. Единствените ни шансове са срещу Македония и Малта ако говорим за близки държави. И къде по-точно видя смислена война последните 20-30 години в които коя да е държава да е имала полза от армията си (като изключим САЩ, щото за тях армията е бизнес - нищо че включва милиони жертви). И коя държава изобщо е имала полза от АРМИЯ ???
За евреите е ясно - като се натресеш в чужди земи и трепеш всекидневно невинни хора, за съжаление повечето жени и деца, не може да очакваш топло посрещане и си имат нужда от армия (на всеки убит Израелски войник се падат около 100 цивилни граждани от околията).
И какво си мислиш, че правиш с милиардите долари които са изхвърлени днес в безсмислени тренировки, учения, закупуване на поредните безсмислени оръжия. Около 50 000 души са умрели днес от глад и предимно лечими болести, утре ще умрат също толкова и за съжаление болшинството от тях са деца, както и в други ден и така до безкрайност докато ние се въоръжаваме. 10% от онези дневни безсмислени милиарди, щяха да спасят 50 000 днес и толкова утре, 20% ще спасяват по 60 000 + дневно, защото насочени в правилна посока щяха да са намерили лекарство срещу СПИН и РАК и всичко останало, за което на никой не му пука, но фармацевтичните гиганти поддържат клиентите си на абонамент с разни поддържащи лекарства.
И ако успееш да погледнеш по-надалеч от носа си, ще осъзнаеш, че с 90% от тези средства, щяхме да живеем 100 пъти по-добре не само ти и аз, но и Африка, Азия и Южна Америка.
Но ти си поддържай ненужната армия да те "пази" от ... абе да те пази. И повярвай ми СОТ и огради нямаше да ти трябват, просто защото ако не се крадеше толкова много от богатите и военните, нямаше да има толкова бедни, а без бедни, нямаше да има и кражби, а без кражби нямаше да ти трябва нито СОТ нито ограда. Но ти инвестирай смело в армия и в скоро време и в бункер, защото упадъка на икономиката и пилеенето на средства в безсмислени каузи като армия, ще докара на мода и бункери и лични бронетранспортьори.
И не се тревожи за това какво не виждам аз - защото аз виждам малко по-надалеч от теб и като козче ще ти кажа, че не виждам децата ти нито в мир нито в благоденствие следващите 20-30 години, но ще си имат армия за твое щастие.

http://www.starvation.net/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.who.int/research/en/" onclick="window.open(this.href);return false;
Life's a journey, not a destination

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: За КАЗАРМАТА...

#101 Непрочетено мнение от slowtraveler » 24 май 2013 07:23

В момента положението с армията ни наистина е трагично..
Но в миналото (и не толкова далечно) това не бе така. В маалко по-далечно минало това е доказвано неколкократно срещу всички посочени от теб страни, че и други като Англия, Русия и т.н.
Турция с огромната си армия не изглеждаше толкова огромна, сравнена с българската. В скромното ни поделение задачата ни бе да унищожим Истанбул за няколко часа при евентуално нападение. И имахме ресурс/възможности да го направим. Ако не бе така дали 'голямата екскурзия' щеше да премине толкова миролюбиво от Турция? Армията има и възпиращ фактор. В Афганистан дали огромните армии на СССР и САЩ и НАТО успяха да направят нещо? Просто талибаните са мотивирани - да, с идиотски идеи, но мотивирани и достатъчно ефективни, за да могат да се борят успешно на своя територия.
Втория въпрос е, че много хора въобще не мислят като нас.. Както си богат, така и можеш да крадеш. Или пък да имаш безумни идеи на държавно ниво - странните примери (и в някои случаи - варварски от наша гледна точка) от ислямската религия ме карат да мисля, че никога не можеш да им имаш пълно доверие.
Затова и смятам армията за необходимост при сегашното развитие на човечеството - просто то съвсем не е идеално от психическа, психологическа и социологическа гледна точка.
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

sgt
Минаващ
Минаващ
Мнения: 14
Регистриран: 07 май 2012 16:54
МПС: Chevrolet Cruze LT 1.8 BiFuel
От: Naples
Име: Миро

Re: За КАЗАРМАТА...

#102 Непрочетено мнение от sgt » 24 май 2013 10:41

От 1996 - 1998 ССОВУ Велико Търново /вече не съществува/
Бях в Свързочна рота. След като завърших се започна една доста "динамична" служба :D
До момента съм бил в 5 поделения, и съм сменил повече от 10 специалности.

Потребителски аватар
nik
Напреднал
Напреднал
Мнения: 321
Регистриран: 02 яну 2010 15:06
Skype: sectord
МПС: Chevrolet Cruze 2.0 VCDi 150hp
От: Плевенско + София
Име: ЕН3600КА

Re: За КАЗАРМАТА...

#103 Непрочетено мнение от nik » 24 май 2013 13:19

Армията, както и всички институции в Държавата са функция от тази държава. Не е възможно да имаш силна армия без да имаш силна икономика. За образованието, здравеопазването, селското стопанство, промишлеността и т.н. е валиден същия извод.
Офтопик:
stingbg, какво ли ти пречи да направиш разлика между причина и следствие? **********цензурирано ******************. Обаче да размахваш пръст из форума и настървено да критикуваш и обиждаш инакомислещите е признак за нарцисизъм и комплексарщина.
Съобщение от модератор:
slowtraveler: Моля без лични нападки...
Вярно, че понякога имаме по-остър език, но в случая имаме спокоен диалог въпреки, че сме на различни мнения...
Със stinbg няколко пъти сме си пили кафенцето и сме обсъждали всякакви теми - точен човек е, въпреки, че понякога във форума е по-остър (и поради личностна дезориентация не е успял да намери хубаво място в Морската градина във Варна) :lol:
Chevrolet Cruze 2.0D LT VCDi 150 hp MT ---ex.---
[url]http://www.spritmonitor.de/en/detail/377931.html[/url]

flogger-23
Минаващ
Минаващ
Мнения: 40
Регистриран: 01 фев 2014 19:31
МПС: luchetti 1,4/16v
От: Sofia
Име: ico

Re: За КАЗАРМАТА...

#104 Непрочетено мнение от flogger-23 » 13 фев 2014 11:52

здравейте колеги
да кажа и аз нещо за армията отвътре
1982-86 ССВВУ Д. Митрополия - експлоатация и ремонт на летателните апарати
1986-87 техник на Л-29 в Щръклево
1987-92 ВВВУ Д.Митрополия - летец пилот за ВВС
от 1992 до сега на различни летателни длъжности в много от вече закритите летища и щаба на ВВС. любимият самолет, на който съм летял е МиГ-23МЛД, оттам и ника ми - "flogger"
за 9 /девет/ години войнишка служба и 20+ кадрова съм видял какво ли не, но съм убеден, че армията има своето значение и днес и абсолютно не заслужава положението в което е поставена
успех на всички и спомняйте армията с добро

Потребителски аватар
fanti55
Напреднал
Напреднал
Мнения: 370
Регистриран: 05 юли 2013 12:53
Skype: vanio_95
МПС: Chevrolet Tacuma 1.6/16v/SX
От: Разград
Име: Иван Иванов

Re: За КАЗАРМАТА...

#105 Непрочетено мнение от fanti55 » 20 юни 2014 13:38

Колеги,има ли в форума хора служили в Звездец ?
Аз съм служил там от 76 година бях в танковата пехота по погрешка! Ако има хора които са служили там нека да не си спомнят инцидента със старшината които се взриви пред нас !
Само ние можем да кажем какъв ужас беше тогава!
Изображение

"Карай умно,стигни жив!" Карай бързо,стигни пръв! :nod:
Седя и си мисля, седя и си мисля.... По едно време усещам, че само си седя...

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”