Морските градини на Варна и Бургас

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Морските градини на Варна и Бургас

#1 Непрочетено мнение от slowtraveler » 07 май 2013 19:20

stinbg написа:.. така наречената Морска Градина (казвам го с ирония защото истинска Морска Градина има само в Бургас ;) )....
:lol: :lol: :lol: Бургас има доста да гони...
Приморския парк в Бургас е организиран доста по-късно от Варненския, и е по-малък...
За разнообразието от дървесни видове - да не говорим...
Сега възстановиха една разкошна алея точно по билото до ската пред плажовете - има прекрасна гледка, почти до майната си (все пак си на около 30-40м височина над водната повърхност):lol:
Водят жестоки битки за премахване на част от постройките, които се появиха в последните 5г, и за разширението и както е по план - до двореца Евксиноград...
За съжаление в граничните към нея райони наистина явно има повишена престъпност, защото много народ от целия град и туристи посещават морската градина, а спирането в нея е забранено. И остава място за спиране само в прилежащите райони/квартали/улици. Съответно - концентрация на престъпници...
А когато настане време за заплати, ще получиш едно любезно писмо, в което те уведомяват, че търсенето на престъпниците (досъдебното производство) е прекратено поради давност и поради това, че кражбата е незначителна.
Т.е. полицията си е свършила работата и вече това не е висящ неразрешен случай, а приключен.... :geek:
Този филм сме го играли - по едно време ги бяха награбили и получихме наведнъж 3-4 такива писма. Дори и не се сетих за кой точно случай за кражба става въпрос, защото в писмото имаше само номер на случая (май досъдебно производство беше термина), а не описание за какво става въпрос...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
stinbg
Активен
Активен
Мнения: 793
Регистриран: 31 окт 2010 21:19
МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
От: София
Име: Stoyan

Re: Да Ви се похваля - 2

#2 Непрочетено мнение от stinbg » 07 май 2013 19:50

Колега slowtraveler, не те виня за незнанието ти, защото предполагам не си бил в истинска Морска Градина - като тази в Бургас. Това подобие на градина, което има във Варна, с последните подобрения по него извършвани през комунизма не мога да нарека Градина (може да се споразумеем на Морска, защото все пак морето е наблизо). Не е като да има и езеро наоколо както е в Бургас, но все е нещо и само море да има. Та сухите цифри като площи не са определящи, а растителни видове не мога да коментирам, защото не съм силен по ботаника, но те уверявам, достатъчно е да се разходиш в Морската Градина в Бургас, за да разбереш, че това във Варна е далеч от красота, подредба, функционалност и разнообразие - каквато би следвало да бъде една градина.
Дано само не я дозастроят местните мутри, че наистина, ще можете да се хвалите само, че е имало Морска Градина във Варна преди години.
Може да го обсъдим този въпрос по детайлно в Модерата (Пикадили Парк ли беше) в Морската или това което е останало от нея за да не занимаваме всички останали.
В духа на темата обаче мисля спокойно може да се "похвалите" с Морската във Варна ;)
Life's a journey, not a destination

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: Да Ви се похваля - 2

#3 Непрочетено мнение от miroki » 07 май 2013 20:24

Там където са ти надрали колата не е в морската градина, защото в нея е забранено да се движат коли.
Бил си някъде в покрайнините на градината, примерно около делфинариума или малкото обособено под зоопарка.
Премини цялата градина (естествено пеша- то с кола не може) разгледай я добре и ще чакам коментарите пак. Като тръгнеш от басейните.
Да в Бургаската изсипаха доста пари, и всяка година я оглеждам.
Въпреки, че във Варненската сипят пари по укрепване брега, а вътре много не са пипали, има много да се гони още от Бургаската.
Допускам, че може да има повече видове петунии и теменужки, понеже всяка година се наливат пари за засаждане, но по дървета няма шанс поне за 50 години да израстат и да настигнат Варненската.
Не съм забелязал водопади в Бургаската както и езера за лодки. Нито аквариум, нито макет на Черно Море и т.н. А Във варненската си ги има, да от комунистическо време, но така е, парите сега заминават в Бургас. То затова и протестите почнаха от Варна, а не от друго място.
Ако някой има общ план на двете ще е най-коректно.
Не помня да съм видял езеро в Бургаската, понеже спомена такова. Къде е? Или имаш в предвид езерото извън морската градина.
пп. Не е лесно голяма градина да се нагизди като малка. Това е ясно.
Надявам се поне да са я осветили като варненската от преди 10 години, със осветени корони на дърветата.
Но пък да го наречеш подобие на градина си е подигравка.
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: Да Ви се похваля - 2

#4 Непрочетено мнение от Proximus » 07 май 2013 20:40

Действително моментното състояние на част от Морската ни градина отговаря по-скоро на характеристиките на гора или вилна зона. На много места тревата не е изкосена, храсталаците не са подкастрени, не се полива редовно и Август месец обикновено тревата вече е пожълтяла, а в т.нар. историческо ядро липсват лехи с цветя. С благословията на местната и централна власт, редица терени бяха застроени със сгради с "обществено предназначение".
Но на колегате stinbg ще му припомня че до преди 5-6 години и бургаската градина не приличаше на нещо по-добро. Всичко е въпрос на управление и инвестиции. Нещо на което поради ред причини бургазлии случиха последните години, без да имат особена заслуга за което. Общо взето гражданите на Варна останахме сами срещу всички.

Потребителски аватар
JelqzkoJelqzkov
Редовен
Редовен
Мнения: 209
Регистриран: 14 яну 2013 22:44
МПС: Daewoo Tacuma SE 1.6 16V LPG
Име: Желязко

Re: Да Ви се похваля - 2

#5 Непрочетено мнение от JelqzkoJelqzkov » 07 май 2013 21:55

Няма да скрия няколко неща: От Бургас съм, обичам Бургас, няма по-добър град от Бургас.
Често посещавах/вам Варна. И се случва да ходя и в морската градина. Мога да разказвам за отвратителните и места в продължение на минути. Но само 1 ще кажа и то е достатъчно - вървя и не виждам море. Само 1 лъч светлина и той фалшив като луминисцентна лампа е Рапонги.
Може да има история, дървесни видове, камъни, статуи, макети и тн. Но ако трябва да взема проятна компания в хубав слънчев ден и се зачудя къде да се разходим, по-скоро бих отишъл на Побитите.
Фестивал на пясъчните фигури, Конна база, 2 тенис комплекса + свободна тенис зона, Културен център с безплатна библиотека на открито, Мостика, Флора, Терариум, 2 безплатни спортни къта - в парка с изглед към морето и на самия плаж, вело алея, детски кът с пързалки, пясачници и тн и лунапарк - неща, които щеш не щеш ще те тряснат в лицето дори само докато си ходиш... А морето ти е винаги в дясно/ляво на хоризонта. Нещо, което ще ти направи впечатление - тотална липса на кучешки фекалии и мастии въртящи се наоколо. За сметка на това 2 обособени свободни, безплатни, зелени зони за свободни кучета. Прекарвам минимум час на ден от свободното си време там и ако има желаещи - винаги съм готов да го споделя с някого и да му покажа красотата й без да се налага да говоря. Спокойно можеш да се разходиш вечер, защото има осветление почти навсякъде. патрулен автомобил или жандармерия дежурят 24/7.
Колегата има предвид Атанасовското езеро, което е част от парк "Езеро", като граница между двата парка няма. Буквално железопътната линия на солниците ги разделя и за незапознат изглежда като 1 парк.
Моите уважения към Варна и нейните хора - прекрасни приятели имам там и с кеф я посещавам за да се видя с тях. Но не мисля, че морската градина на този етап е повод за гордост. Но искрено се надявам да не се попилее или да продължават да я превръщат в урод.
Късметлии сме бургазлии, че запазиха чара на нашата морска и ще съжаляваме ако спре да се развива, защото проектите за нея са прекрасни.
Предстои - подземен град. Под една част от морската градина има бомбоубежища, които до месец ще се превърнат в атракцион, който ще представлява подземен град.

Да добавя само, че в почивните дни и по празниците е невъзможно да се движиш с велосипед в Морската - пръска се по шевовете. Любимо място на бургазлии и не само... нещо, което е далеч от реалността във Варна.
Изображение

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#6 Непрочетено мнение от slowtraveler » 08 май 2013 08:37

Не съм от Варна, въпреки, че живея там от има-няма 30г...
Но не виждам нищо от конкретните 'преимущества' на Бургаската градина, описани от Желязко, които не само да ги няма във Варна...
Живея точно на границата на варненската морска градина и почти ежедневно карам колело в нея (избирам си по-празни алеи, защото наистина често е пренаселена)...
Та да направим една 'виртуална' разходка в морската градина (не Алея Първа), която е до плажа и където сега в момента се строи от ТИМ...
Започваме от Морска Гара (при хубаво време може да си направите разкошна разходка до самия фар откъм морето).
Тръгвайки по самата морска градина първото което срещате е Военноморския музей (подминавайки обновения басейн и дупката, където в момента се лее бетон за още един по-голям басейн), където освен 'дребните експонати' може да видите няколко хеликоптера, крилата ракета, торпедоносец а Дръзки (и няколко други катера), първата българска яхта обиколила света - 'КОР КАРОЛИ' (с кап.Г.Георгиев), брегово оръдие, и монтиран перископ на подводна лодка (не знам дали оптиката му не е заминала вече). Следват - Акварума и планетарума (сега вече има още два по-добри - в Морско училище и Камчия). Така достигате Фестивалния комплекс, който граничи с Морската градина. Продължаваме с детски кът за екстремни игри (скейт-борд и велосипеди). Малката сцена (Охлюва :) ). Продължаваме към Летния Театър - място където цяло лято има много много концерти на известни групи/певци, но и на ученически ансамбли и т.н. Там е и Алеята със земя от всеки край на страната. И детския кът с езеро с електрически лодки, водни колелета, и много и разнообразни игри за малки и големи. Тенис кортовете. малко след това - игрищата със свободен достъп за футбол (изкуствена трева), волейбол, тенис и т.н. По алеите дотам често се организират рисунки на асфалта а и там е любимото място на каращите ролкови кънки. Тези две паралелни алеи лятото стават много красиви цветарници. Следва Алеята на Космонавтите, където доста от 'комунистическите' космонавти са посадили дръвче. И сме пред Двореца на Културата и Спорта. Тръгнем ли в посока морето попадаме на амфитеатрална голяма площадка, където гъмжи от деца (и майки :lol: ), и където често се провеждат разни хепънинг или рекламни концерти. От там гледката към морето също е разкошна (в други части често се крие от обилната растителност). Следващо място - Зоологическата градина. Няколко метра след това започва по самия край на ската Олимпийската алея (тази наново асфалтирана и озеленена след укрепването на ската). От нея гледката към целия залив е разкошна. През няколко метра има фитнес уреди или пейки към морето. За съжаление сградата на Терариума близо до нея изгоря (сега лятото терариумче правят на една от поляните, опъвайки палатките - там може да се снимате с огромен питон, пуснат по ливадата, или с Игуана, а и да разгледате някои силно отровни змии и други гадинки - още имам някъде вкъщи хвърлената кожа на зелена мамба)... Преминавате покрай Делфинариума. След около километър свършва и тази алея (в горната и част има заградени площи за кучкарите и т.н.). В края на алеята можете да слезете на плажа, но в момента там не е красиво място - прекалено много 'чуждоземни' автомобили, камиони, багери и т.н. има по тази алея, защото все още се укрепва ската, а и се очаква да започне строителство на цял ред увеселителни заведения, хотели и спа...
Та така - това си е почти ежедневния ми маршрут с колелото (от край до край) , и трудно някой може да ме убеди, че това, което виждам не струва :) Никой не казва, че Бургаската също не е хубава, но според мен отстъпва на варненската и като обем и като потенциал и като общи възможности.
За съжаление долната част - между ската и плажа/морето всичко бе отнето от морската градина и продадено на ТИМ. Въпреки това се надявам, че след укрепването на ската (вече приключва), ще си извършат инвестиционните намерения и ще наситят тази част с по-красиви и луксозни заведения...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#7 Непрочетено мнение от miroki » 08 май 2013 09:20

Колега, никой не иска да ти пречи да си обичаш града, в това няма нищо лошо. Това, че не е цялостно почистена градината не я прави не градина.
Почистването и сеенето на теменужки се прави за една две седмици. И се прави всяка пролет, но от парите зависят мащабите.
Ако веднъж имаме късмет да имаме кмет от управляващите ще има тотална промяна, но 3 мандата се от другата страна.
И хубавото на варненската градина е, че има зони обособени, като цветни алеи има зони обособени като горист парк. Тип лиани и изглеждат като гора в която можеш да се скриеш и да си четеш книга необезпокояван (до колкото разбирам в гъчканицата в Бургас това е не възможно). Не всеки обича подредените цветя има и желаещи за по-близо до естественото. А при нас има и двете, въпрос да се знаят къде са просто. Е голяма градината и не се намират местата лесно. От това което спомена при нас няма пясъчни фигури, което си е Бургаско дело и едва ли ще копираме, няма конна база в морската.
За сметка на това има всичко останало, +делфинариум+аквариум+зоопарк+военен музей на открито с различни плавателни съдове+обсерватория с планетариум, за лунапарковете и влакчетата на повдигнати релси да не говорим и езера с лодки за деца и не само за деца. Летен театър, един от най-хубавите в България. Тераси за разглеждане на морето, да защото се вижда. Не само от алея 1 ва. Тази на самият плаж по която може и с кола да се слезе до някъде. Където вероятно всички сте ходили, там вече е гъчканица вечер покрай заведенията.
А пък от плажа (който е с пясък бяло жълт, а не черен като пръст) като се обърне човек към брега вижда гора и то висока и на висок бряг. Има усещане за почивка и релакс.
Да сега ремонтират целият скат вече година и нещо, укрепителните работи са по-важни от ремонта в градината, защото, ако падне няма смисъл от ремонт.
Та да на този етап още малко ще се хвалите с по-подредена градина.
Ако ще гледаме пък коя цветна градина е най-добра, то това е в Балчик ботаническата градина в двореца.
Не само като визия, а и като видове.
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Потребителски аватар
stinbg
Активен
Активен
Мнения: 793
Регистриран: 31 окт 2010 21:19
МПС: 206 cc, Citroen DS5 H
От: София
Име: Stoyan

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#8 Непрочетено мнение от stinbg » 08 май 2013 13:59

:) Я колко патриоти имало във Варна...
Не става въпрос да се защитава загубена кауза колеги. Подобието на Градина което вие наричате така, защото било по-голямо и не изцяло застроено от ТИМ-аджиите съвсем не се категоризира като ГРАДИНА. Колко музея има в една ГРАДИНА мисля също не е толкова съществено след като няма ГРАДИНА,както и делфинариуми, аквариуми и подобни, но ...
Да видим какво става около въпросния Делфинариум в Морската ... понеже имах честта да го посетя съвсем на скоро. След безсмислено въртене по разни алеи без табели но с множество дупки и прокопани канали с неясно съдържание, се преминава около добре организиран КАТУН насред нещото наречено Морска Градина, който катун представлява полуразрушена сграда с прилежащите и съоръжения типични за всеки катун - пране проснато насред целия двор, който е осеян от всевъзможни боклуци с явно някаква сантиментална стойност за живеещите. Това определено би било атракция за всеки един чужденец и по-скоро би запомнил тази картинка отколкото делфинариума, който е само на 20 метра по-надолу. Но да се върнем на Делфинариума - старо комунистическо съоръжение с добра идея и не толкова добро изпълнение, но все е нещо. За капацитета на съоръжението който е поне 400 човека имаме прилежащият му паркинг строго охраняван от полиция, който е познайте колко парко-места ... 200 ли, не маалко по-малко, :ches: 100, пак близо, ? 50, добре де няма да ви мъча - 8 паркоместа всичко на всичко, които се ползват най-вероятно от 20-те служители на въпросната постройка. Сигурно се чудите къде спират посетителите- ами не мога да ви отговоря - аз се опитах да спра в близост (алтернативния паркинг сигурно е на не повече от половин час път пеш - друг транспорт няма) на една алея с оформени паркоместа в тревата на желаещи като мен да видят останките от Делфинариума и се оказа, че полицаите не са случайно там - а те са там за да конкурират Делфинариума по приходи, като дори сигурно го подминават глобявайки ентусиасти като мен решили да посетят атракцията.
Приключихме бързо и делово и пропуснах тази прочута атракция промъквайки се бавно през кратерите по пътя или алеята или каквото там му казват варненци - за мен си беше офроуд приключение (Маздата на колегата slowtraveler сигурно щеше да се справи по-добре от Пасата, но се измъкнах някак).
Та това кой кога налива бетон и какво е правил или ще прави за мен не е категоризация дали има Градина във Варна или не - аз такава не забелязах. Но за да не съм голословен, ще ви пренеса и в "центъра" на въпросния парцел - на 100-тина метра от ловните полета на местните наркомани - точно там до ръждясалите прогнили рампи за скейтбордове и псевдо-алеите с неясно покритие, точно до буйната растителност от плевели и неокастрени шубраци. Насред това отдавна изоставено кътче на планетата наистина се разхождаха хора, дори и скейтбордистчета имаше, които се мъчеха да се пребият върху нещото наподобяващо рампа, но ГРАДИНА отново не се виждаше. Реших, че все пак от толкова много декари, надали всичко са успели да съсипят групировките и кметовете и времето и продължих да крача смело напред по никога непочистения асфалт с боклуци с доволна концентрация да бъде категоризирано като сметище. Малко по-надолу , съвсем близо до главната улица се натъкнах на някакви сгради - най-вероятно от Римско време или поне вида им беше такъв, може и да са строени наскоро с приятни графити по тях с предимно "смислени" послания за Ива, Петя и т.н., както и доволна миризма на нещо като тоалетна на която не е правена хигиенизация последните две десетилетия. Промъкнах се смело между руините в опит да се докопам до морето - сигурен бях, че все някъде наблизо трябва да има и такова и наистина имаше и море и строители и ремонтни дейности по самия плаж - явно подготвяха "ГРАДИНАТА" за летния обир на ентусиасти.
На връщане реших да мина по-друг път надявайки се, че може би има някъде дори и малка Градинка останала сред плевелите, шубраците, боклуците, неокастрените дървета и строителните съоръжения, но не открих. Може би трябва да се организират варненци, които да намерят къде точно се намира Морската Градина във Варна и да я покажат на такива като мен, които сами не можаха да я открият, въпреки всички хектари за които се споменава в Уикипедия...
Не искам да обиждам никой и ми е жал, че нещо толкова красиво може да се съсипе толкова много за толкова кратко време, но с ръка на сърцето си казвам, че въпреки дългогодишната история, множеството хектари, всичките музеи и подобия на такива, както и атракционите разположени във въпросния парцел до морето във Варна, аз МОРСКА ГРАДИНА не можах да открия ...
И това наливат ли се или не пари и къде се наливат не променя фактите - има НЕЩО до морето във Варна и то е НЕЩО наподобяващо на Градина, за разлика от МОРСКАТА ГРАДИНА в Бургас, която за щастие по нищо не наподобява НЕЩОТО във Варна, на което местните казват Морска Градина - явно по стар навик от социализма...
Иначе разходки могат да се правят както пеш така и с колело - като трябва да се внимава и в двата случай да не настъпите нещо неподходящо, да вървите и карате по остатъците от асфалт, да се пазите от множеството боклуци, както и да не дишате дълбоко, защото няма да усетите чист морски въздух, а по-скоро :ches: как да го опиша, абе диша се ...
А да забравих да спомена - няма къде да спрете за да се разходите в Морската, няма ги всички паркинги и паркоместа по протежения на цялата Градина както е в Бургас - просто спирате някъде и се молите щатните наркомани да не успеят да ви тарашат при краткото ви пребиваване в парцела (или добрите полицаи да се възползват от вас като онези при Делфинариума), защото иначе като мен няма да можете да покажете прекрасните снимки на руините в Морската, които явно са част от чара й - поне според местните предания.
Life's a journey, not a destination

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#9 Непрочетено мнение от slowtraveler » 08 май 2013 16:08

:lol: :lol: :lol:
Първо на първо в момента голямата битка е точно да стане ефективна забраната за МПС в градината. Това, че ти си нарушил ограничението и си влязал в забранена зона (защото кметска забрана продължава да има) не е повод да се правят кардинални изводи пък камо-ли да се мрънка, че паркоместата в забранената зона са били малко - целта е да се премахнат изцяло...
За паркиране наистина работата е малко терсене. Има платен и неплатен паркинг до Спортна Зала...
Безплатен и платен паркинг до и под Фестивалния комплекс (особено подземния е празен винаги).
Платен паркинг до Зоологическата градина. Мнооого място за паркиране в кв.Чайка до сп.Делфинариума.
Ама хората искат да отидат в градина, без да не слязат от колите си :lol:
Това е голяма тема, която трябва да се реши на терасата на Модера :lol:

П.С. да, проблема със знаците го има - ако си от друг град трудно ще се ориентираш къде има паркинг...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#10 Непрочетено мнение от miroki » 08 май 2013 16:34

Аз за това предложих да тръгне от басейните (може да се паркира на паркинга на параклиса или в улиците или пред басейните), покрай аквариума, и ще гледа и градина и китки и т.н. И морето се вижда по цялата алея, а ако се мине по по-крайната може да се скрива от време на време от аквариума или кораба Дръзки.
За съжаление не всичко е цопнато на 5 м2 за да се види с един поглед. Но поне частта от басейните до фестивалният комплекс не е много, та се минава лесно.
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Потребителски аватар
JelqzkoJelqzkov
Редовен
Редовен
Мнения: 209
Регистриран: 14 яну 2013 22:44
МПС: Daewoo Tacuma SE 1.6 16V LPG
Име: Желязко

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#11 Непрочетено мнение от JelqzkoJelqzkov » 08 май 2013 20:23

Добре, че ми напомнихте! Плувната база зад флората... ;) Едва тригодишна, преди е била тренировъчен център на военните - днес модерен, актуален и поддържан център.
А да и за блатото с лодките във Варна :D

Старая се да не бъда груб, но наисита съм разочарован от Варненската морска градина. И то съм разочарован много преди Бургаската да се роди отново. Но не съм я посещавал от есента на 2012. Явно има какво ново да се види, но този път ще съм с велосипеда.

Последно паркирах на пътя, защото знам за кметската наредба. Съвсем спокойно си затворихме платното, аз и още 293839 варненци.
Изображение

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#12 Непрочетено мнение от miroki » 08 май 2013 21:14

Явно си пропуснал новите басейни.
Вече са на поне 2-3 години. И се поддържат.
Блато, е просто неловка изцепка.
Нищо лично иначе.
Ето 2, от морската като стане 3 тия тогава.
Изображение
Изображение
Някои неща се виждат добре с google earth при зумване до ниво земя.
Всъщност цялата градина я има, но не е лятото.
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#13 Непрочетено мнение от miroki » 08 май 2013 21:42

Иначе ето част от градината
Колкото и да е грозна имайте малко приличие.
Летен театър
Изображение
главна алея
Изображение
жабуняка вероятно е това:
Изображение
За такива дървета говоря, че не стават за година две има в изобилие:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Оф и време трябва да се качват.
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#14 Непрочетено мнение от slowtraveler » 08 май 2013 21:47

miroki, не пали :lol:
Просто хората явно или са идвали ранна пролет или късна есен/зима, когато просто градината не е в разцвета си...
Изображение
Изображение
Колегите под 'блато' имат предвид навярно това увеселително езерце:
Изображение
Нека завиждат - аз често си пия биричката на 'островчето' - голям кеф е, и учудващо много рядко има комари (или май тая дума не трябваше да я споменавам пред бургазлии :P )...
Не смятам, че Морска 'градина' трябва да е като някоя ботаническа градина, където всичко е номерирано, описано и т.н. Тя трябва да е приятна за посещение и разнообразна. Защото на мен може да ми е кеф да карам колело и по черно (често хващам черните алейки из градината), а на други може да им е по-приятно да седят по пейките около голямата алея, или пък на пейките с гледката към морето... Или пък в данданията на детския кът или някой друг концерт....
Между другото варненската ботаническа градина също стана доста приятно място за пикник и посещения... Платена е, но пък получаваш много добри удобства сред приятна природа. А любознателните също могат да се образоват за разни дървесни видове - там всичко е описано с табелки...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
ogi
АДМИНИСТРАТОР
АДМИНИСТРАТОР
Мнения: 7110
Регистриран: 04 авг 2007 20:43
МПС: А6 quattro
От: София
Име: Оги

Re: Морските градини на Варна и Бургас

#15 Непрочетено мнение от ogi » 08 май 2013 22:29

Офффф, добре че съм бил там и знам за какво става дума, че ако ви чета само коментарите още ей сега щях да съм запалил да дойда да си пия биричката там! Какво сте си ги замерили ...градините? Най-хубавият голям град в България е Пловдив. Също така и Велико Търново. Всичко останало е леш, сива инфрастуктура, западнала поддръжка, носталгични занемарени остатъци от комунизма, резултат от нечие изпиране на пари, враждебни и дори опасни условия за шофиране и разходка, неблагоустроени и грозни зони за почивка и т.н. и т.н...начело със София. Може би обикалянето в чужбина ме кара да гледам малко песимистично и мрачно над нещата, но щом съм решил да си стоя тук, значи има защо...но пък да си хвалим и изопачаваме чак толкова нищото... :ches:
Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател.
Изображение
ex A6 AKN MTИзображение
__.A6 BAU ATИзображение

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”