История на компютрите

Теми на всякаква тематика
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

История на компютрите

#1 Непрочетено мнение от slowtraveler » 15 фев 2013 13:04

Proximus написа:някой стар и доверен IT кадър ......, спомнящ си с носталгия времената на DOS и 486 със 15" CRT :D
Не че нещо, ама някои тук си спомняме и времената, когато работихме с 6502 с 48кБ оперативна памет, черно зелен 12" CRT, и касетофон УНИТРА за външна памет (то и касетофона бе лукс - не навсякъде ги имаше)... И разбира се - маргаритков принтер ИЗОТ (по прякор ДИНОЖАЖЕР - имаше неправилна кодировка и бъркаше В с Ж)
А в института последните години направиха зала с 386 - беше лукс да влезеш в нея (за 486 само мечтаехме), и повечето народ работеше на 286....
Пък уж не сме толкова стари :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

zmiori
Активен
Активен
Мнения: 570
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

Re: Мнението ви за КАТ.

#2 Непрочетено мнение от zmiori » 15 фев 2013 18:28

И 5,25 инчова дискета със ДОС и "отхапан" край от другата страна с перфоратор в джоба.
granichar.org

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: История на компютрите

#3 Непрочетено мнение от slowtraveler » 15 фев 2013 20:54

Дааа, за да стане двустранна :lol:
Дискетите се защитаваха от презапис като се залепваше един стикер на прозорче на дискетата.
Дискета, поставена в едностранно флопи наобратно не се записваше поради простата причина, че дискетата нямаше такъв процеп от другата си страна...
Затова една дупка с перфоратор на правилното място решаваше въпроса :lol:
Три инчовите дискети се появиха мнооого по-късно.
Но цирка бе перфокартите - имал съм курсова работа с перфокарти.... Най-голямата гавра, която можеш да направиш с някого бе да му разбъркаш тестето с перфокартите :lol:
Друго интересно изделие бе осем инчова дискета... Имаше един Изот, който работеше с такива дискети - 128кБ доколкото си спомням :lol:
Стартираше се с ключ, подобен на автомобилните... И като го завъртиш - се чуваше ръмженето на осемте му 12см вентилатора :lol:
Хард-дисковете също бяха интересни...
10МБ хард-диск с големина на кутия за обувки...
Или хард-диск с размер на пералня - 180МБ върху 6 или 8 диска, които се ползваха и за антени - хората изрязваха сектор от диска и връзваха антенния кабел :lol:
Диска се развърташе за около 2 минути. А главите му тежаха около 15 кг, и имаха голяма инерция, като при бързото препозициониране преместваха целия хард диск.
Затова тези хард-дискове не се фиксираха за пода, а се връзваха я с верига, я с някое въже, и се местиха насам натам, но все пак вързани в ъгъла на компютърната зала...
Дааа. Интересни времена бяха :ches:
Като стана въпрос за антените - в Търговище ремонтираха танкове и други военни машини.
Та масовите антени там по къщите бяха от металните гарнитури на глава :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
miroki
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 3096
Регистриран: 19 май 2010 08:32
МПС: lanos 1.6 16V
От: varna
Име: miroki

Re: История на компютрите

#4 Непрочетено мнение от miroki » 15 фев 2013 21:23

Аз почнах на правец 8 , вероятно, като повечето. Но перфо картите ги мъкнеше сестра ми в къщи, че математическата беше и компютърна специалност.
Обичахме на гърбовете на неперфорираните да рисуваме :)
Почнах с бейсик. ) фортран и Пи Ел ги оттървах.
Голям застой да стигна до Винса информатика и о чудо след всичките 286 и 385 реших да си купя 486 и се колебаех за един DX5 na 100 Mhz
И приятели ми казаха, че за тази специалност да целя по-горе.
Е разделих се с 800 долара за пентиум на 100 Mhz. С 1 GB Хард диск и 8 Ram и видеокарта с 1 MB и 14 инча провю.
Всъщност 32 битовата технология изкара доста.
Сега като се замисля се изненадвам.
И популярното за тези дискети I/O ERROR :D
Уеб дизайн и изработка на сайт!
Изображение

Daewoo - Lanos LPG Изображение
http://www.sitemiroki.net/

Потребителски аватар
shelby
Редовен
Редовен
Мнения: 140
Регистриран: 10 дек 2010 22:27
МПС: Chevrolet Cruze
От: София

Re: История на компютрите

#5 Непрочетено мнение от shelby » 16 фев 2013 00:24

Е, моята първа среща с компютрите е дошла доста по-късно.. Чак през 2000 г. с култовия Win 98... Помня и съм работил само с 3,5" дискети 1,44 МВ. Сега обаче работя с компютри 'роднините' на които датират от 60-те години - IMB Mainframe. Естествено със съвременната 64-битова z/OS, хардуер от последните поколения... Интересното е, че без проблем може да изпълните програма писана преди 30-40 години на сегашните машини...
Chevrolet Cruze LT 2.0 VCDi
Изображение или Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: История на компютрите

#6 Непрочетено мнение от Izparitel » 16 фев 2013 01:24

Някъде из мазето отлежава първия ми домашен компютър - Правец 16. Взех го 2-ра употреба с HDD 10 мегабайта, а след време му сложих и огромен /двойно по-голям диск :D /. Уви, накрая се повреди. У дома беше пълно с 5.2", а след него и с 3.5" дискети на които бях дублирал всичко. Сега се чудя какво ли толкова съм правил на него. Сещам се как в службата разнасяхме дискети с антивирусни когато някакъв гаден "stone" вирус беше съсипал данните.
После пък достъпа ми до Интернет беше с модем през телефона с предплатени карти. Понеже антивирусните дефиниции бяха големи, а връзката ми бавна ходех в Интернет клубове да си свалям дефинициите и да си ги записвам на диск след което ги качвах на домашния компютър.
Явно имам склонност към реликвите щом и сега съм с една 10 годишна бракма която на 98 що-годе вървеше, а с сега ХР й идва малко в повече.

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: История на компютрите

#7 Непрочетено мнение от Proximus » 16 фев 2013 13:30

Хех, slowtraveler, недей взима сега навътре леко ироничният ми коментар :) Просто съм се наслушал на разкази, че това днешно работене с компютър нищо не е, пък едно време какво било до колко часа през нощта се оставало за да направиш еди си какво и т.н. ...
А 486 (или 386?) с 15" CRT го давам за пример, просто защото моите спомени стигат до там и спомена за първият компютър на баща ми с черно-оранжев екран с надпис low-radiation. Той човека си вършеше работа на него, но често и аз успявах да го прибирам за една игричка където караш. Родителите ми по онова време и двамата работеха в ТУ-Варна, и за мен беше истински празник майка ми като ме взимаше от време на време при нея и аз имах възможност да играя в една от първите оборудвани зали с Pentium 1 на КСТ, Doom 2 в мрежа. Интересното е че кодовете за безсмъртие и всички оръжия още са ми в главата - iddqd и idkfa.
През 1994г бащата се бръкна доста сериозна сума за Pentium 1 на 40Мhz (2 години по-късно upgrade-нат на 75Мhz и CD-ROM ! ! !), 15" цветен монитор и лазерен принтер HP работещ и до ден днешен. По-късно му взехме модем и бях сигутно едно от първите лапета, ползвало интернет в квартала. Имахме и няколко диска с музика... също нещо рядко за тогава. Въпросният компютър служи вярно много години, с него изкарах средното си образование и дестки часове Nascar Racing, а бащата проектира маса платки и др. неща на него + една дисертация. По-късно когато най-накрая си купих и аз компютър (2004г), а бащата малко по-късно друг на старо, го пенсионирахме на тавана.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: История на компютрите

#8 Непрочетено мнение от slowtraveler » 16 фев 2013 17:03

Proximus написа:Хех, slowtraveler, недей взима сега навътре леко ироничният ми коментар :) Просто съм се наслушал на разкази, че това днешно работене с компютър нищо не е, пък едно време какво било до колко часа през нощта се оставало за да направиш еди си какво и т.н. ...
Темата е за развлечение, и с цел да направим интересна ретроспекция. Така, че не вярвам някой да се обижда от нещо, написано тук... :y:
Така, че съвсем не ги вземам навътре нещата :handshake:
Но е факт, че сега работенето с компютър няма нищо общо с предишното... Казвам го от личен опит и като инженер по компютърен софтуер...
Само да споделя процеса на писане на програма, и съм уверен, че ще се убедиш в това:
1. Разписваш алгоритъма и пишеш на ръка на листи програмата (дипломната ми работа от средното образование бе на фортран и паскал)
2. Оптимизираш разписването, скъсявайки написаните символи, защото ще ти спести писане след това.
3. Отиваш на перфомашината и започваш да 'кълвеш' символ по символ. Погрешно натиснатия клавиш означава бракуване на перфокартата и да започнеш реда отново с нова перфокарта. Контрола на написания ред ставаше по разпечатани контролни символи, но обикновено лентата на перфомашината бе толкова избледняла, че трябва да гадаеш какво си написал.
4. Номерираш всяка перфокарта с молив, за да можеш да ги подредиш отново ако не дай си боже ги изтървеш или разбъркаш
5. Подаваш кашона с перфокарти на системния администратор, който да ги пусне в машината когато има възможност (обикновено на следващия ден)...
6. В края на следващия ден отиваш за да ти дадат разпечатка от резултата (в най добрия случай), или от асемблатора (с откритите синтактични грешки).
7. При открити синтактични грешки започваш да търсиш в кашона картите от съответните редове. Коригираш ги (т.3-4)... Ако се наложи коригиране на модул (добавяне на перфокарти някъде по средата на тестето), цялото ти номериране отива по дяволите :lol:

Разликата е ОГРОМНА в процеса писане/транслиране/стартиране/резултат в сравнение със сегашните.
За разликата с обектното програмиране и наличните готови библиотеки - няма смисъл да се говори. На времето често се налагаше имплементиране на код направо на асемблер за съответната машина....

Който не го е играл този цирк - трудно може да възприеме колко мисли ти минават през главата през деня, в който пакета перфокарти е в изчислителния център, и колко яд се събира, като ти дойдат нови идеи за реализиране/оптимизиране на програмата, ама след като си предал перфокартите :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: История на компютрите

#9 Непрочетено мнение от Proximus » 16 фев 2013 18:27

Така е slowtraveler. Така е било в началото с тези големи терминали.
С цел ретроспекция нека и аз да разкажа как се е писал фърмуеър за един от първите китове с микроконтролер на Моторола в катедра Автоматизация от края на 80-те. Поне по разказ на баща ми, след като разчиствайки кабинета му преди време, го попитах каква е тази странна платка с копчета от 0х00 до 0хF и два 7-сегментни индикатора.
Та хващаш се с дебелата книга и си пишеш на ръка машинните инструкции и операндите които те приемат.. инициализираш си периферията, разписваш си алгоритъма който ще се цикли. Имайки на предвид че говорим за чипове с по няколко килобайта EPROM и минимална RAM, все пак е нямалко как да се получат кой знае какви вестници. Та после включваш UV лампата за да изтриеш EPROM-а на безценият си US микроконтролер. И се мяташ на клавеатурката да въвеждаш инструкция след инструкция. Мисля че е нямало валидация за невалидни инструкции. Пускаш и ако работи - работи. Ако не, проверяваш си отново програмта и въвеждаш на ново. Дебъгерите са били мит. Асемблера когато е излязъл, заедно с първите транслатори е било невероятно улеснение.
Днес разбира се възможностите са много по-големи. Съвременият софтуер за развой може да превърне голяма част от работата в мишкокликане. С FPGA системи, можеш да си проектираш собствен микроконтролер с каквато периферия искаш. Но пък тези големи улеснения и възможности стават причина днешният фърмуеър да решава проблеми от много по-висока сложност. Т.е. денят и нощта пак не са по-леки от преди 20години :) Същото е и в полето на софтуерното програмиране.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: История на компютрите

#10 Непрочетено мнение от slowtraveler » 16 фев 2013 20:02

Да... Имахме лабораторни упражнения по асемблер точно на тези китове :lol:
Правехме програмки на асемблер от рода - часовник, или таймер, или калкулатор и т.н....
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

zmiori
Активен
Активен
Мнения: 570
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

Re: История на компютрите

#11 Непрочетено мнение от zmiori » 16 фев 2013 22:28

И UV бърсалки нямаше, Като трябва да изтриеш нещо отваряш щрозореця подлагаш Е-ПРОМ-а на слънце и се молиш на господ да него нацвъка някой гълъб или гларус. Трепериш не по-малко от час слагаш го на програматора и ако не се е забърсал почваш от начало.
Помня на един изпит правихме рекламни пана /матрица/ с електронни ключове. Даскала ни проверяваше работите с един ПРОМ / от тия дет се прогаряха/ с запис на " Танц със саби" за мелодичен звънец.
Гоше ти уж си по-малък от мех пък си ползвал по-дърта технология. Аз скокнах на право на 286 машини не че нямаше 8086 и 8088. Имахме и плотер ама базата му от електрони компоненти бе с американския стандарт и не можехме да го ползваме за официални работи /курсови или дипломни/.
Ама ние пък си имахме една машина "Сезам 1300". Ако ми се помолите може и за нея да ви разкажа. /еи тука трябваше да има емотикона с изплезено човече ама на бързи отговори ги няма, та затова сия представете./
granichar.org

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: История на компютрите

#12 Непрочетено мнение от slowtraveler » 16 фев 2013 22:50

zmiori написа:...
Гоше ти уж си по-малък от мех пък си ползвал по-дърта технология. Аз скокнах на право на 286 машини не че нямаше 8086 и 8088. Имахме и плотер ама базата му от електрони компоненти бе с американския стандарт и не можехме да го ползваме за официални работи /курсови или дипломни/.
Ама ние пък си имахме една машина "Сезам 1300". Ако ми се помолите може и за нея да ви разкажа. /еи тука трябваше да има емотикона с изплезено човече ама на бързи отговори ги няма, та затова сия представете./
Забравяш, че съм един от първите ползватели (може да се каже - основатели) на клуб 'Компютър' в Търговище в началото на 1983г (практически с още няколко съученици бяхме ядрото на клуба - първи ръководител - Ставрев, а след това доста години беше Кольо Колев - дето сега е председател на Ротари клуба в Т-ще), където започнахме с Правец 82, Правец 8М, някой друг Изот и последната година - Правец 16... Ааа, бяха докарали и една голяма машина - сървър с работни станции, ама забравих как се казваше, и нямам спомен дали въобще я пуснахме...
А в Първа Гимназия ни бе първата ИТ паралелка (точно за завършването на средното образование стажа и дипломната ми работа бе в Изчислителния център до реката) :y:
От там без прекъсване - ТУ Варна.... Затова процеса на наблюдение на ИТ сектора бе непрекъснат (в казармата след института ме върнаха обратно на Правец 82, ама бе само за 4 месеца) :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

zmiori
Активен
Активен
Мнения: 570
Регистриран: 05 яну 2009 22:19
МПС: Ланос 1,5 и Лада Самара
От: Търговище

Re: История на компютрите

#13 Непрочетено мнение от zmiori » 16 фев 2013 23:32

Да помня, бе в трезора на народна банка /после Хебрус банк, а сега нищо/.
Помислих си че в института си ползвал перфокарти. Та затова така реагирах.
granichar.org

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: История на компютрите

#14 Непрочетено мнение от slowtraveler » 17 фев 2013 00:01

zmiori написа:Да помня, бе в трезора на народна банка /после Хебрус банк, а сега нищо/.
Помислих си че в института си ползвал перфокарти. Та затова така реагирах.
В института перфокартите бяха в УПБ (някъде около библиотеката), но там само тренирахме първи курс да пишем перфокарти само един два пъти.. След това изнесоха техниката и преминахме на по-съвременна техника..
Офтопик:
А по една странна случайност се жених точно в тази сграда на банката - за известно време бе обреден дом...
Не знам дали е на късмет, ама се надявам - 3 години да си в трезора на банката (в самата каса/трезор държахме няколко стари мокета), и накрая да се ожениш в централната и зала :ches: :lol:
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Proximus
Напреднал
Напреднал
Мнения: 480
Регистриран: 02 окт 2009 10:32
Skype: bgproximus
МПС: Aveo 5
От: Varna
Име: Proximus

Re: История на компютрите

#15 Непрочетено мнение от Proximus » 17 фев 2013 02:37

slowtraveler, а ти след завършване на ТУ-то продължи ли работа в тази сфера или вече ти беше писнало ? В Техническият имах доста колеги от МГ-та, които бяха доста напред в програмирането (особено в сравнение с мен, идващ от езикова), но в момента повечето се занимават със съвсем различни неща и си мисля че едва ли е случайно.

Отговори

Върни се в “За общи теми от живота”