За шофирането и алкохола

За втората "жена" - колата и всичко свързано с нея.
Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

За шофирането и алкохола

#1 Непрочетено мнение от Izparitel » 31 яну 2011 16:10

Личното ми мнение по този въпрос е крайно негативно - естествено, че не трябва да се кара след употреба на алкохол. Само, че и не трябва да сме и по-католици от папата в нормативната уредба. Ето на каква статия попаднах - интересно е да се прочете как стоят нещата по света
Алкоголь: от штрафа до смертной казни или след машинен превод Алкохол: от глоби до смърт .

Ето една сравнителна таблица взета от статията
Пределно допустимо съсдържание на алкохол в кръвта
и на размера на глобите за превишаване на нормите (в евро)
Изображение
Надявам се изнесеното в таблицата да е вярно.
По магазините продават тестери за алкохол, но нещата са индивидуални - едно и също количество алкохол може да напие някого, а на друг да не му личи.
Впрочем, ако не сте пили, а при проверка от КАТ дрегера отчете наличие на алкохол отивайте на кръвна проба - при проверката по този начин "има някои особености". Например, ако сте пушили непосредствено преди пробата дрегера сработва фалшиво от цигарения дим.

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: За шофирането и алкохола

#2 Непрочетено мнение от Izparitel » 27 ное 2012 23:22

Задават се празници и предполагам, че настоящата темата отново ще стане особено актуална. Ето на какво простичко и нагледно обяснение попаднах във форума на Volkswagen.
lucho написа:Концентрацията алкохол в кръвта зависи от общото количество течности в организма. От своя страна, течностите са между 60% и 70% от общото тегло на тялото - по-ниско при жените и по-високо при мъжете (това е едно от обясненията на "неносенето на алкохол" при жените).
Та значи, един 80 кг мъж има 80*0,7=56 литра течност. В 100 мл водка например има 40 мл чист алкохол. Така концентрацията на алкохол ще е 0,040 Л / 56 Л = 0,000714, или 0,7 промила (промилът е 1/1000). За да си на границата, може да изпиеш 28 мл чист алкохол, или 70 мл водка (или 233 мл вино или 560 мл бира).
В това време обаче, организмът разгражда алкохола със скорост 0.17 промила в час. Така ако си изпил 100 мл водка и си с 0,7 промила веднага след това, след 1 час спадаш на 0,53, след 2 - на 0,36 и т.н.

Да вземем пример с 1 бутилка вино. Тя ни дава около 90 мл чист алкохол, или начална концентрация около 1,6 промила. За да стигнеш до 0,5 промила, трябва да свалиш 1,1 промил. При 0.17 на час ти трябват 1,1 / 0,17 = 6,5 (шест и половина) часа.
Може и да се мине без подобни сложни сметки - попаднах на доста подробен калкулатор http://english.partyboerse.net/promillerechner.html" onclick="window.open(this.href);return false; който се оказа, че при мен не ще да работи. Накрая от "Полезни връзки" на нашия форум попаднах на работещ калкулатор. Ето какво сметна той за мен:

Изображение

Естествено всичко е много ориентировъчно, но дава някаква бегла представа какво количество питие може да доведе до определена концентрация на алкохол в кръвта.

Четох чуждо изследване за електронни устройства за определяне на концентрацията на алкохол в издишания въздух предназначени за домашна употреба. Авторите бяха закупили от търговската мрежа различни устройства и бяха проверили точността им. Изводът беше, че на подобни устройства реално НЕ може да се разчита. Сериозните дрегери дето струват маса пари трябва да се проверяват ежегодно, а подобни "изделие", които струват десетки и стотици пъти по-малко не е голяма вероятността да отчитат достоверно.

Потребителски аватар
slowtraveler
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 6340
Регистриран: 15 ное 2008 19:17
МПС: Qashqai 2008/140hp 4x4
От: Варна

Re: За шофирането и алкохола

#3 Непрочетено мнение от slowtraveler » 28 ное 2012 09:39

Тъй-като наскоро купувахме по-сериозен дрегер - не са чак толкова скъпи - под 200лв е самия дрегер.
Не преминава ежегоден преглед, а има електронен брояч на измерванията - сензора се сменя на 500 измервания доколкото се сещам.
Самия сензор е калибриран и е за еднократно използване - на една серия 500 измервания (струваше около 50лв), и затова няма нужда от ежегодно калибриране.
За пластмасовите наставки/мундщуци - там работата е стотинки...
До момента разхода на: ***** Нисан Кашкай 2.0 / 4х4 : Изображение
ex Jeep Grand Cherokee 3.0crd/250к.с./2014:Изображение

Потребителски аватар
Izparitel
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 10311
Регистриран: 17 фев 2008 20:20
МПС: Деу Нубира-1 вагон, 1.6V, LPG
От: Най-голямото село в БГ /София/

Re: За шофирането и алкохола

#4 Непрочетено мнение от Izparitel » 01 апр 2014 20:29

Експеримент: Виновен или невинен за катастрофа - зависи от лабораторията
blitz.bg написа:Проучване с водка на БНТ показва драстични разминавания в резултатите от кръвен тест
Провокиран от архаичните изисквания на една наредба, екип на БНТ потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта. Оказа се, че кръвни проби, взети от един и същ човек дават огромни разлики в лабораториите на различни болници. Ужасяващото е, че несъвършенствата на наредбата са в състояние да помогнат на виновни шофьори да избегнат правосъдието, а зад решетките да попаднат невинни водачи.
Посред бял ден, в работно време, с превъзходно мезе и бутилка водка екипът на БНТ кани момче и момиче на по чашка. След срещата им е взета кръвна проба.
Медицинско лице взима кръв в шишенца според наредбата, която изисква в тях да има консервант, но не и антикоагуант. Изстудени при 4 градуса, в хладилна кутия, пробите поемат към лабораториите във ВМА, Съдебна медицина, Пирогов и окръжна болница в Пловдив. Там мерят алкохола с газхроматограф, точна и силно чувствителна апаратура.
Но в по-голямата част от страната, пробите отиват в научно техническите лаборатории на полицейските управления, където използват другия метод описан в наредбата – Видмарк. Метод от миналия век, който отнема часове и крие много рискове от грешки. Още при подготовката. Резултатът изчислен по Видмарк е 4,5. Резултатите от газхроматографите в болниците са шокиращи.
В Окръжна болница-Пловдив - 0,43 промила за момчето, 0,47 за момичето. Във Военна болница са измерили 0.48 промила и при двамата.
С резултатите от Пирогов – над 0,6 промила ще им отнемат книжката за една година. Но най-шокиращи са резултатите от Александровска болница – 1,1 промила. На 0,1 промила от затвора.
"Тук се вкарват невинни хора или излизат виновните невинни, това не е правораздаване. Но изводът е ясен – наредбата поставя под въпрос справедливостта на всички присъди. Не че експертите не предупреждават всяка една власт. Но реакция от трите отговорни министерства липсва. Както през годините, така и днес", коментират от БНТ.
Ха сега де! Мога да приема, че може да има някакви разлики, но разлики в цял порядък си е направо стряскащо, ако разбира се това "Видмарк е 4,5" означава 4.5 промила. Не знам и до колко експеримента е коректен.

Потребителски аватар
dsuzunov
VIP потребител
VIP потребител
Мнения: 5794
Регистриран: 25 яну 2008 17:52
МПС: Опел Мерива 1.4 Z14XEP
От: Пловдив
Име: Димитър

Re: За шофирането и алкохола

#5 Непрочетено мнение от dsuzunov » 01 апр 2014 21:26

Информацията в статията не е коректна що се касае до МВР.
В НТЛ и БНТЛ (научно-техническите лаборатории и базовите такива), НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА КРЪВ ЗА НАЛИЧИЕ НА АЛКОХОЛ.
Аз работя в една от базовите лаборатории на МВР
Що се касае до този тип изследвания, в Пловдив такова се прави на едно место - в Окръжна болница )МБАЛ Пловдив)
Изображение

Отговори

Върни се в “Общ форум за автомобилният свят”